GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κορονοϊός: Ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων στη Χιλή

Η Χιλή γνώρισε χθες Τρίτη τη μεγαλύτερη αύξηση των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 και των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 μέσα ...

Η Χιλή γνώρισε χθες Τρίτη τη μεγαλύτερη αύξηση των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 και των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 μέσα σε 24 ώρες, ενώ αναπτύχθηκε ο στρατός σε φτωχές συνοικίες της πρωτεύουσας όπου ξέσπασαν ταραχές εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων που οφείλεται στα μέτρα περιορισμού.

«Είμαστε σε μια συγκυρία πολύ περίπλοκη, πολύ δύσκολη (...) κινητοποιούμε όλους τους διαθέσιμους πόρους για να βοηθήσουμε εκείνους που έχουν ανάγκη», τόνισε ο υπουργός Υγείας Χάιμε Μάνιαλιτς ανακοινώνοντας τον ημερήσιο απολογισμό της πανδημίας.

Στη χώρα των 18 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφηκαν 31 θάνατοι από την COVID-19 και 3.520 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε ένα 24ωρο, οι υψηλότεροι αριθμοί από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, την 3η Μαρτίου. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού ανήλθε έτσι σε 509 νεκρούς επί συνόλου 49.579 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης.

Η άνοδος αυτή καταγράφεται ενώ πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας της Χιλής συγκλονίστηκαν προχθές Δευτέρα και κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς χθες Τρίτη από διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων απόλυτου περιορισμού της κίνησης που επιβλήθηκε το Σάββατο στο σύνολο της πρωτεύουσας, της κυριότερης εστίας της πανδημίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

«Πεινάμε», «χρειαζόμαστε να δουλέψουμε», «έχουμε ανάγκη να έρθει η βοήθεια», φώναζαν κάτοικοι των συνοικιών αυτών, αφού η κυβέρνηση του κεντροδεξιού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, που μέχρι τώρα προτιμούσε τα περιοριστικά μέτρα να εφαρμόζονται επιλεκτικά και να γίνονται μαζικά διαγνωστικές εξετάσεις, αποφάσισε τελικά να επιβάλλει απόλυτη απαγόρευση της κίνησης για τουλάχιστον μία εβδομάδα στο Σαντιάγο.

Η οργή ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας στη συνοικία Ελ Μπόσκε, όπου υψώθηκαν οδοφράγματα και σημειώθηκαν εκτεταμένες συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις επιβολής της τάξης. Περίπου εκατό άνθρωποι λεηλάτησαν εταιρεία διανομής αερίου για οικιακή χρήση. Λεωφορείο πυρπολήθηκε.

Ο στρατός ανάπτυξε ισχυρή δύναμη και οχήματα στη συνοικία για να αποκαταστήσει την τάξη.

«Είμαστε σε περιορισμό εδώ και πολλές εβδομάδες, πριν καν τον κηρύξει ο πρόεδρος, διότι ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν κρεβάτια στα νοσοκομεία στο νότιο Σαντιάγο», τόνισε χθες η Κλαούντια Πισάρο, δήμαρχος της Λα Πιντάνα, λαϊκής συνοικίας της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της πρωτεύουσας, μιλώντας στο δίκτυο Radio Cooperativa.

«Βλέπουμε κόσμο που πεινάει εδώ κι εβδομάδες», πρόσθεσε η ίδια, στηλιτεύοντας το ότι η κυβέρνηση του συντηρητικού Πινιέρα καθυστέρησε πολύ να αντιληφθεί την έκταση του προβλήματος.

Ο αρχηγός του κράτους υποσχέθηκε την Κυριακή ότι θα διανεμηθούν τρόφιμα στις φτωχότερες οικογένειες, πάντως χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Τον Απρίλιο, είχε εξαγγείλει ότι θα δοθεί βοήθημα αξίας ίσης με 317 αμερικανικά δολάρια σε 4,5 εκατομμύρια πιο ευάλωτους πολίτες, αλλά το μέτρο αυτό συνεχίζει να μην έχει εφαρμοστεί. Ένα βοήθημα αξίας περίπου 60 δολαρίων μοιράστηκε πάντως στο 60% των φτωχότερων οικογενειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση