GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βίλα Κλωναρίδη: Ένα παλιό αρχοντικό στην καρδιά της Αθήνας

Στις φλόγες υπό άγνωστες συνθήκες τυλίχθηκε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας το αρχοντικό στη συμβολή των οδών Πατησίων και Καυτατζόγλο...

Στις φλόγες υπό άγνωστες συνθήκες τυλίχθηκε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας το αρχοντικό στη συμβολή των οδών Πατησίων και Καυτατζόγλου, εντός του Πάρκου Κλωναρίδη-Φιξ, στα Πατήσια. Πρόκειται για την παλιά έπαυλη της οικογένειας Κλωναρίδη, που πλέον έχει εγκαταλειφθεί και λίγο θυμίζει την παλιά αίγλη της και την επιβλητικότητά της μέσα στο Πάρκο.

Πολυτελείς βίλες που οικοδομήθηκαν στο τέλος του 19ου αιώνα ακολούθησαν το ρεύμα του νεοκλασικισμού ενώ ανέλαβαν την ανέγερσή τους εξέχουσες προσωπικότητες της αρχιτεκτονικής, όπως, στη δεδομένη βίλα, ήταν ο Ερνέστος Τσίλλερ που έβαλε την υπογραφή του. Έμεινε γνωστή ως βίλα Κλωναρίδη από το όνομα του πρώτου ιδιοκτήτη της. Είναι μία διώροφη έπαυλη με ψηλά ανοίγματα και επίσης έχει εντυπωσιακή διακόσμηση, με έντονα στοιχεία του εκλεκτικισμού τόσο στις εξωτερικές επιφάνειες όσο στους εσωτερικούς χώρους. Συγκεκριμένα, οι εξωτερικές επιφάνειες χαρακτηρίζονται από τον πλούσιο κεραμοπλαστικό διάκοσμο, εμπνευσμένο από την ελληνική ιστορική παράδοση αλλά και από δυτικότροπα στυλ.

Η βίλα ξεχώριζε μέσα στο Πάρκο με τα λιόδεντρα και τα εσπεριδοειδή, ενώ κάποια χρόνια μετά την κατασκευή της, οι αδερφοί Κλωναρίδη την εξαγόρασαν όπως και τις εκτάσεις γύρω από αυτή ώστε να κατασκευάσουν το 1903 το ομώνυμο και πρώτο στην Ελλάδα εργοστάσιο Ζυθοποιίας και Παγοποιίας, εποχή που την αγορά μονοπωλούσε η ζυθοποιία του Καρόλου Φιξ. Το 1930 το εργοστάσιο περιήλθε στην ιδιοκτησία του Φιξ έως το 1982, οπότε η επιχείρηση χρεοκόπησε. Το 1993 αγοράστηκε από τον Δήμο Αθηναίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση