GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πώς ο Τραμπ με τη δήλωση περί εξαφάνισης του κορονοϊού χωρίς εμβόλιο "άδειασε" τον κορυφαίο γιατρό των ΗΠΑ

Την ώρα που η πανδημία του κορονοϊού "γονατίζει" τις ΗΠΑ, με τα κρούσματα στον στενό κύκλο του Ντόναλντ Τραμπ να είναι απανωτά,...

Την ώρα που η πανδημία του κορονοϊού "γονατίζει" τις ΗΠΑ, με τα κρούσματα στον στενό κύκλο του Ντόναλντ Τραμπ να είναι απανωτά, ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι ο ιός θα εξαφανιστεί ως χωρίς εμβόλιο. Συγκεκριμένα, στην καθημερινή ενημέρωση του Τύπου για την πανδημία, Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε: “Θα φύγει χωρίς εμβόλιο, θα φύγει και ελπίζω ότι δεν θα το δούμε ξανά για ένα διάστημα".
"Ίσως να υπάρξουν κάποιες αναζωπυρώσεις, μάλλον το περιμένω αυτό”, είπε, αντικρούοντας τις προειδοποιήσεις των επιδημιολόγων. Ωστόσο επισήμανε ότι θα υπάρξουν «αναζωπυρώσεις» μια εκ των οποίων θα συμβεί το προσεχές φθινόπωρο αλλά ότι θα υποχωρήσουν τελικά. «Υπήρξαν ορισμένοι ιοί ή γρίπες που ήρθαν και έφυγαν και ποτέ δεν βρήκαν εμβόλιο. Και εξαφανίστηκαν. Δεν εμφανίστηκαν ποτέ ξανά. Πέθαναν όπως συμβαίνει με όλα τα άλλα» ανέφερε ο Τραμπ. Ο δημοσιογράφοι επέμειναν και ο πλανητάρχης αναγκάστηκε να τα "μαζέψει" τουλάχιστον ως προς τη χρονικό ορίζοντα της... εξαφάνισης του κορονοϊού. "Λένε (σ.σ. οι επιστήμονες) ότι θα φυγεί - όχι απαραίτητα φέτος - δεν σημαίνει ότι θα αυτό θα γίνει το φθινόπωρο ή μετά το φθινόπωρο. Αλλά τελικά θα εξαφανιστεί. Το ερώτημα είναι αν χρειαζόμαστε εμβόλιο. Κάποια στιγμή πιθανότατα θα εξαφανιστεί μόνος του. Αν είχαμε εμβόλιο αυτό θα μας βοηθούσε.
Οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου ήρθαν σε αντίθεση με αυτές του Δρ.Φάουτσι οποίος είναι ένας από τους κορυφαίους λοιμωξιολόγους των ΗΠΑ και διευθυντής του National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIH). Ο Φάουτσι είχε δηλώσει ότι, με σκοπό την επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίου, θα προχωρήσουμε στην παραγωγή εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων μέχρι τον Ιανουάριο. Ενώ πριν από λίγες μέρες όταν ρωτήθηκε εάν η χώρα επανέλθει στην κανονικότητα πριν την ανάπτυξη ενός εμβολίου, είπε: "Εάν η επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει να ενεργούμε σαν να μην υπάρχει πρόβλημα κορονοϊού, τότε δεν νομίζω ότι αυτό θα συμβεί, μέχρι να βρεθούμε σε μια κατάσταση, στην οποία θα μπορούμε να προστατεύσουμε πλήρως τον πληθυσμό".
Σημειώνεται πάντως ότι ο Φάουτσι που θεωρείται ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ και έχει «επιβιώσει» από έξι αλλαγές προέδρων είχε "κάρφωσε" τις προηγούμενες ημέρες τον Τραμπ, σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του περί κατασκευασμένου ιού. Όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο National Geographic "αν κοιτάξετε την εξέλιξη του ιού σε νυχτερίδες και ό,τι υπάρχει εκεί έξω, τα επιστημονικά στοιχεία δηλαδή, όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο ιός δεν θα μπορούσε να έχει κατασκευαστεί τεχνητά ή να χειραγωγηθεί σκόπιμα ... Τα πάντα στη σταδιακή εξέλιξή του, με την πάροδο του χρόνου δείχνουν έντονα ότι ο κορονοϊός εξελίχθηκε στη φύση και στη συνέχεια μεταπήδησε στα είδη". "Με βάση τα επιστημονικά στοιχεία, επίσης δεν διαμορφώνεται μια εναλλακτική θεωρία. Ότι κάποιος δηλαδή βρήκε τον κορονοϊό στην άγρια φύση, τον μετέφερε σε ένα εργαστήριο και στη συνέχεια διέφυγε κατά λάθος", είχε πει ο κ. Φάουτσι και είχε προσθέσει: "Δεν νομίζω ότι ο ιός αυτός θα εξαφανιστεί έτσι απλά. Θα υπάρχει, και αν του δοθεί η ευκαιρία θα ξαναεισχωρήσει". Παράλληλα είχε εκφράσει την άποψη ότι αυτό που πρέπει να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι να επικεντρωθούν στο να ενισχύσουν το σύστημα υγείας. "Η ντροπή θα είναι δική μας αν δεν έχουμε αρκετά τεστ μέχρι τη στιγμή της εμφάνισης του δεύτερου κύματος, που ενδεχομένως έρθει το φθινόπωρο ή τον χειμώνα" είχε αναφέρει.
Ο Φάουτσι είναι ένας από τους κορυφαίους ειδικούς που συμμετέχουν στη χάραξη της πολιτικής των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Ο 79χρονος Φάουτσι διατηρεί μια μάλλον περίπλοκη σχέση με τον Τραμπ. Ο επιδημιολόγος, που χαίρει μεγάλης εκτίμησης, έχει αρκετές φορές διορθώσει ή αντικρούσει τον πρόεδρο σε ενημερώσεις του Λευκού Οίκου, ή με συνεντεύξεις σε μέσα ενημέρωσης, για θέματα όπως για παράδειγμα ο χρόνος που απαιτείται για την ανάπτυξη εμβολίου, ή η πιθανότητα ο κορονοϊός να επιστρέψει το φθινόπωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση