GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βασίλισσα Ελισάβετ: Νέο μήνυμα για να ενισχύσει το ηθικό των Βρετανών

Το δικό της μήνυμα για την Ημέρα Νίκης της Ευρώπης, την 8η Μαΐου 1945, απηύθυνε η βασίλισσα Ελισάβετ Β στον βρετανικό λαό, προσπαθώντ...

Το δικό της μήνυμα για την Ημέρα Νίκης της Ευρώπης, την 8η Μαΐου 1945, απηύθυνε η βασίλισσα Ελισάβετ Β στον βρετανικό λαό, προσπαθώντας να ενισχύσει το ηθικό τους που πλήττεται σκληρά την περίοδο της πανδημίας. Η 94χρονη βασίλισσα υπενθύμισε στους Βρετανούς ότι "δεν πρέπει ποτέ να χάνουν την ελπίδα".

"Στην αρχή, οι προοπτικές φαίνονταν ζοφερές, η έκβαση μακρινή, το αποτέλεσμα αβέβαιο", δήλωσε, μιλώντας για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. "Αλλά συνεχίσαμε να πιστεύουμε ότι ο σκοπός ήταν δίκαιος και αυτή η πεποίθηση ήταν που μας έκανε να αντέξουμε. Μην παραιτηθείτε ποτέ, μην χάσετε ποτέ την ελπίδα, αυτό ήταν το μήνυμα της ημέρας της Νίκης στην Ευρώπη". Η ομιλία της Ελισάβετ μεταδόθηκε από το BBC στις 20.00 ώρα Γκρίνουιτς, δηλαδή την ακριβή ώρα που ο πατέρας του βασιλιάς Γεώργιος Ε' μίλησε στο ραδιόφωνο το 1945. Η ομιλία ηχογραφήθηκε στο Κάστρο του Ουίνδσορ, περίπου 40 χλμ. από το Λονδίνο, όπου η 94χρονη μονάρχης και ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος, 98 ετών, έχουν αποσυρθεί από την αρχή της πανδημίας.

Μιλώντας για τους πεσόντες στη μάχη, η βασίλισσα είπε ότι "ο μεγαλύτερος φόρος τιμής στη θυσία τους είναι ότι οι χώρες που κάποτε ήταν ορκισμένοι εχθροί, τώρα είναι φίλες χώρες, που συνεργάζονται για την ειρήνη, την υγεία και την ευημερία όλων". Αυτή η 8η Μαΐου είναι κατ' εξαίρεση αργία στη Βρετανία, ώστε οι Βρετανοί να γιορτάσουν τη συνθηκολόγηση του ναζιστικού καθεστώτος απέναντι στους Συμμάχους, πριν από 75 χρόνια. Αλλά λόγω της πανδημίας, οι εορτασμοί ακυρώθηκαν και οι Βρετανοί κλήθηκαν να τιμήσουν την επέτειο στο σπίτι τους και συγκεκριμένα να τραγουδήσουν ένα τραγούδι που είχε στόχο να εξυψώσει το ηθικό των στρατευμάτων, το "We'll meet again" (Θα συναντηθούμε ξανά). Στις 10:00 ώρα Γκρίνουιτς, οι Βρετανοί τήρησαν δύο λεπτών σιγή μετά την επίδειξη της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας στον ουρανό του Λονδίνου.

Παρά την απουσία της παρέλασης, "οι δρόμοι μας δεν είναι άδειοι, είναι γεμάτοι από την αγάπη και τη φροντίδα που έχουμε ο ένας για τον άλλο", δήλωσε η Ελισάβετ Β'. "Και όταν κοιτάζω τη χώρα μας σήμερα και βλέπω αυτά που είμαστε έτοιμοι να κάνουμε για να προστατέψουμε και να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον, παρατηρώ με περηφάνια ότι παραμένουμε ένα έθνος που αυτοί οι γενναίοι στρατιώτες, οι ναύτες και οι αεροπόροι θα αναγνώριζαν και θαύμαζαν", τόνισε Το 1945, η 19χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, είχε αφήσει τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να συμμετάσχει στους εορτασμούς στους δρόμους. Ήταν "μια από τις πιο αξέχαστες νύχτες της ζωής μου", είχε δηλώσει το 1985 στο BBC.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Daily Mail, BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση