GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κουτσούμπας: Φτιάχνετε τις νέες σιδερόφρακτες φυλακές της ΕΕ - ΒΙΝΤΕΟ

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αρχή της σημερινής του ομιλίας στη Βουλή, κατήγγειλε την πρακτική της κυβέρνησης να π...

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αρχή της σημερινής του ομιλίας στη Βουλή, κατήγγειλε την πρακτική της κυβέρνησης να περνά νομοσχέδια για πολύ σοβαρά θέματα με «εξπρές διαδικασίες» και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «ενώ στη Βουλή θα υπάρχει συνωστισμός νομοσχεδίων, την ίδια στιγμή η πολιτική και κοινωνική διαμαρτυρία στα νομοσχέδια αυτά θα θεωρείται επικίνδυνος και μη ανεκτός συνωστισμός. Δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Κάλεσε την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να περάσει εν μέσω υγειονομικής κρίσης νομοσχέδια που λόγω της σημασίας τους θα έπρεπε να εξασφαλιστεί χρόνος, απαραίτητη ενημέρωση αλλά και η κινητοποίηση του ελληνικού λαού και των φορέων του, σημειώνοντας ότι είναι «ζήτημα στοιχειώδους δημοκρατίας».

Είπε ότι και το σημερινό νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έπρεπε να έλθει στη φάση αυτή και με αυτές τις διαδικασίες. Μιλώντας για το νομοσχέδιο είπε ότι «λίγο διάστημα μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις στα νησιά του Αιγαίου ενάντια στη δημιουργία κάθε είδους φυλακής/εγκλωβισμού, η κυβέρνηση έρχεται με το νομοσχέδιο σε συνέχεια και της απαράδεκτης ΠΝΠ που επιτάσσει εκτάσεις να νομοθετήσει τα κλειστά πολυδύναμα κέντρα κράτησης στα νησιά και να προχωρήσει στη δημιουργία κλειστών κέντρων σε όλη την Ελλάδα».

«Φτιάχνετε στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα τις νέες σιδερόφρακτες φυλακές της ΕΕ που εκτός των άλλων θα είναι ενεργές υγειονομικές βόμβες, έτοιμες να εκραγούν εξαιτίας της έλλειψης στοιχειωδών υποδομών και προϋποθέσεων προστασίας και υγιεινής» τόνισε.

Είπε ότι με το νομοσχέδιο αυξάνεται η καταπάτηση των δικαιωμάτων μεταναστών και προσφύγων, εισάγεται σειρά παγίδων και εμποδίων για την πορεία των αιτημάτων ασύλου, ενώ για την Υπηρεσία Ασύλου όχι μόνο δεν προβλέπεται καμία κάλυψη των αναγκών με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, «αλλά χτες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έκανε σαφές, ότι δεν πρόκειται να ανανεώσει τις συμβάσεις των 17 έμπειρων υπαλλήλων που απολύθηκαν».

«Στο ίδιο νομοσχέδιο, όμως, που πετάει στον "Καιάδα" τα θύματα, τους ξεριζωμένους, υπάρχουν μια σειρά ρυθμίσεις διευκόλυνσης» είπε, σημειώνοντας τη χορήγηση αδειών διαμονής και χρυσής βίζας σε ξένους λεφτάδες για «μπίζνες», τη διευκόλυνση παροχής φτηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού χωρίς κατοχυρωμένα δικαιώματα, και τη διευκόλυνση σε Αμερικανούς υπότροφους του Ιδρύματος Fulbright, «στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της εμπλοκής της χώρας μας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και άμβλυνσης του αντιιμπεριαλισμού και αντιαμερικανισμού, εκφρασμένος για πολλοστή φορά στόχος της αμερικάνικης πρεσβείας».

«Συνεχίζετε την πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, με τα λεγόμενα μυστικά κονδύλια, που με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση τα εισάγει και στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου» πρόσθεσε.

Είπε ότι και αυτό το νομοσχέδιο κινείται στο πλαίσιο της απαράδεκτης και εγκληματικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο της μετατροπής της χώρας σε φυλακή της ΕΕ για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την τουρκική κυβέρνηση την ίδια στιγμή που εντείνονται οι τουρκικές προκλήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, ενώ και η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, έχει προ πολλού σταλεί στα αζήτητα από την τουρκική κυβέρνηση.

Έκανε λόγο για θράσος, όσων εγκαλούν το ΚΚΕ για το μήνυμα αλληλεγγύης στο ΚΚ Τουρκίας, την Πρωτομαγιά, με τον ίδιο τον κ. Κουτσούμπα στο τέλος του μηνύματος να απευθύνεται στην γλώσσα τους τονίζοντας ότι το ΚΚ Τουρκίας διώκεται απο το καθεστώς Ερντογάν, συμπαραστέκεται στην Κύπρο, παλεύει για καμία αλλαγή συνόρων, καταγγέλλει την επιθετικότητα της τούρκικης αστικής τάξης. «Για τον Ερντογάν όμως τελικά δουλεύουν όλα αυτά τα αντιδραστικά τσιράκια σας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Απέναντι σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται για πρόσφυγες, μετανάστες, για τους νησιώτες, για τον ελληνικό λαό συνολικά, η μόνη διέξοδος και λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος βρίσκεται στη θέση του ΚΚΕ» τόνισε. Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι, ενώ η κυβέρνηση σπεύδει να καταθέσει και να ψηφίσει αντιλαϊκά νομοσχέδια, δεν δείχνει τον ίδιο ζήλο για να φέρει λύσεις στα υπαρκτά, άμεσα και πολύ σοβαρά προβληματα που αφορούν ολόκληρους κλάδους και κατηγορίες εργαζομένων, όπως συνολικά οι εργαζόμενοι στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Χαρακτήρισε «ημίμετρα» τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν χθες και κάλεσε τόσο την κυβέρνηση να φέρει άμεσα για συζήτηση στη Βουλή την ολοκληρωμένη πρόταση που κατέθεσε το ΚΚΕ, όσο και τους βουλευτές όλων των κομμάτων να την υπερψηφίσουν.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην 9η Μάη 1945, ημέρα που «ολοκληρωνόταν η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών με την αποφασιστική συμβολή κυρίως της τότε Σοβιετικής Ένωσης και του Κόκκινου Στρατού, των αντιστασιακών παρτιζάνικων ένοπλων δυνάμεων σε όλες τις κατεχόμενες χώρες». «Τιμή μόνο τους πρέπει και όχι αυτός ο αντικομμουνιστικός οχετός που χύνεται τέτοια μέρα κάθε χρόνο» τόνισε.

«Αυτή τη μέρα», συνέχισε ο Δ. Κουτσούμπας, «με αυτό το περιεχόμενο, έπρεπε να τιμάμε κι όχι να της αλλάζουμε το χαρακτήρα και να την γιορτάζουμε υποκριτικά ως Μέρα της Ευρώπης. Μιας Ευρώπης, Ένωσης Καπιταλιστικών Κρατών, που οξύνονται όλες οι αντιθέσεις της».

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, «η επιτάχυνση της εκδήλωσης της νέας βαθιάς διεθνούς κρίσης με καταλύτη την πανδημία του κορονοϊού, αύξησε αντικειμενικά την απόκλιση συμφερόντων των κρατών στο εσωτερικό της ευρωζώνης».

«Η κρίση μεταφράζεται απ' το κεφάλαιο σε "ευκαιρία" για τη διασφάλιση φθηνότερης εργατικής δύναμης, την κατεδάφιση δικαιωμάτων, την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων» επισήμανε, τονίζοντας ότι η εκδήλωση της κρίσης στην Ελλάδα -που εκτιμάται ότι θα είναι βαθύτερη ακόμα και από τον κοινοτικό μέσο όρο- διαμορφώνεται σε αυτό το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.

Τόνισε ότι η σύγκλιση του αστικού πολιτικού συστήματος στην υιοθέτηση μεγαλύτερης κρατικής παρέμβασης για να στηριχτεί η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας δεν συνιστά «κάποια προοδευτική εξέλιξη, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση, φορτώνει ξανά, με διαφορετικό τρόπο τα βάρη στις πλάτες του λαού».

«Ο λαός καλείται να αποπληρώσει τα νέα δάνεια και να σηκώσει τα βάρη ζημιογόνων ιδιωτικών επιχειρήσεων στην περίπτωση της προσωρινής κρατικοποίησής τους. Συνεπώς, απαιτείται επαγρύπνηση, υπευθυνότητα, ρεαλισμός, αγωνιστική ενότητα και κινητοποίηση, διεκδίκηση, συνολική αλλαγή ρότας, όσο είναι καιρός, αλλιώς θα την πληρώσει πάλι μόνο ο λαός» κατέληξε στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση