GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επιστρέφει στη συζήτηση το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Στη λίστα των κυβερνητικών παρεμβάσεων που θα σηματοδοτήσουν την επανεκκίνηση του νομοθετικού έργου βρίσκεται το νομοσχέδιο για τις δ...

Στη λίστα των κυβερνητικών παρεμβάσεων που θα σηματοδοτήσουν την επανεκκίνηση του νομοθετικού έργου βρίσκεται το νομοσχέδιο για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ". Όπως σημειώνει η εφημερίδα στόχος είναι, όπως έχει διατυπωθεί εδώ και μήνες, να μπει τέλος στην πολύωρη «ομηρία» της κοινωνικο-οικονομικής δραστηριότητας στο κέντρο των πόλεων από μικρές πορείες. Στον απόηχο της διαδήλωσης του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, που ενόχλησε την κυβέρνηση παρότι δεν υπήρξε απόφαση για διάλυση, προδιαγράφεται πολιτική αντιπαράθεση στο προσεχές διάστημα, καθώς η κυβέρνηση «ζεσταίνει» ξανά το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η δημόσια διαβούλευση συγκέντρωσε χιλιάδες σχόλια έως τις 10 Μαρτίου ωστόσο η προώθηση του νομοσχεδίου στη Βουλή πάγωσε αυτόματα λόγω υγειονομικής κρίσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", ο φάκελος έχει πλέον βγει από το συρτάρι με κυρίαρχο προβληματισμό όχι το «εάν» αλλά το «πότε» θα κατατεθεί. Δηλαδή, δεν διαφαίνεται πρόθεση να αναβληθεί επ’ αόριστον η συγκεκριμένη παρέμβαση, αντιθέτως αναζητείται ο κατάλληλος χρόνος.

Μέχρι στιγμής πάντως οι «υπαίθριες συναθροίσεις» περιλαμβάνονται στον γενικό στόχο της ψήφισης 26 νομοσχεδίων μέχρι τις 31 Ιουλίου παρότι το θέμα δεν συζητήθηκε στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο.

Όσον αφορά στις συγκεντρώσεις, κατά την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου σκοπός είναι η «διασφάλιση της άσκησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι ( … ) κατά τρόπο ώστε να μην εκτίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η δημόσια ασφάλεια και να μην διαταράσσεται υπέρμετρα η κοινωνικο-οικονομική ζωή ορισμένης περιοχής» και προβλέπονται περιορισμοί όπως η κατάληψη μέρους του οδοστρώματος, η υπόδειξη εναλλακτικών επιλογών για την πραγματοποίηση μιας πορείας κλπ. Με 16 άρθρα δίνεται βάρος στον «οργανωτή» κάθε συνάθροισης και μεταξύ άλλων καθιερώνεται ο θεσμός του αστυνομικού διαμεσολαβητή, δίνεται δυνατότητα για διάλυση συγκέντρωσης εφόσον δεν ακολουθούνται οι περιορισμοί και δημιουργείται ψηφιακή πλατφόρμα για ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση