GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας - "Δεν κάνουμε βήμα πίσω" λέει η Κεραμέως

Αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας αλλά και η τροπολογία για τη ζωντανή αναμετάδοση μαθημάτων,...

Αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας αλλά και η τροπολογία για τη ζωντανή αναμετάδοση μαθημάτων, με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες να πραγματοποιούν σήμερα συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, διαμηνύοντας την αντίθεσή τους στις προωθούμενες αλλαγές. Στο μεταξύ, μιλώντας στη Βουλή, η Νίκη Κεραμέως δήλωσε δικαιωμένη για την πρωτοβουλία του υπουργείου να προχωρήσει σε ψήφιση της τροπολογίας για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση μαθητών, οι οποίοι μένουν στο σπίτι και τόνισε πως “δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω”.

Κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης εκπαιδευτικοί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ). Οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην κατάθεση σχεδίου νόμου από το υπουργείο Παιδείας που επιφέρει αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, εν μέσω επιδημίας. Ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου και επέκριναν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για έλλειψη διαλόγου πριν από την κατάρτιση του νομοσχεδίου και ειδικότερα για τις διατάξεις που αφορούν σε αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, υποστηρίζοντας ότι αυτές θα επιφέρουν απολύσεις εκπαιδευτικών και θα υποβαθμίσουν συνολικά την Παιδεία. Οι ομοσπονδίες, εξάλλου, ασκούν έντονη κριτική και στο ζήτημα της θέσπισης ηλικιακού ορίου στις τάξεις των ΕΠΑΛ.

Στο επίκεντρο της κινητοποίησης βρέθηκε και η τροπολογία για τη ζωντανή αναμετάδοση μαθημάτων, με τις ομοσπονδίες να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για την προστασία προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών, κάνοντας λόγο για “αντιεκπαιδευτική” και “αντιπαιδαγωγική”.

Στα αιτήματά τους, περιλαμβάνεται ακόμη το να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την επαναλειτουργία των σχολείων. Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, στο οποίο συμμετείχαν και εκπρόσωποι μαθητών, φοιτητών και γονέων, σημειώθηκε μικροένταση όταν ορισμένοι εκ των διαδηλωτών επιχείρησαν να ανέβουν τα σκαλοπάτια στον Άγνωστο Στρατιώτη.

Κεραμέως: Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας δήλωσε δικαιωμένη για την πρωτοβουλία του υπουργείου να προχωρήσει σε ψήφιση της τροπολογίας για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση μαθητών οι οποίοι μένουν στο σπίτι, διαψεύδοντας σενάρια που την ήθελαν να υποχωρεί.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου, η Νίκη Κεραμέως είπε πως “δύο ημέρες τώρα έχουμε γίνει μάρτυρες μίας δίκης προθέσεων. Γιατί; Επειδή θεωρούμε υποχρέωση μας να εξασφαλίσουμε το δικαίωμα στην εκπαίδευση και στα παιδιά αυτά που μένουν σπίτι”.

Σύμφωνα με την υπουργό, “παρά την εκστρατεία παραπληροφόρησης, χθες η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, δήλωσε:

1ον) ότι είναι νόμιμος καταρχήν ο σκοπός της ταυτόχρονης διδασκαλίας σε μαθητές με φυσική παρουσία και σε άλλους μαθητές με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όπως προβλέπεται στην πρόσφατη ρύθμιση,

2ον) ότι το Υπουργείο Παιδείας είχε συμβουλευθεί την Αρχή πριν τη διαμόρφωση της ρύθμισης και ενσωμάτωσε συγκεκριμένες προτάσεις της.

Συνεχίζοντας, η κ. Κεραμέως άφησε αιχμές λέγοντας πως “μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Αρχής, κάποιοι εν απογνώσει ψάχνουν νέες άμυνες, και προσπαθούν να συνεχίσουν την παραπληροφόρηση λέγοντας ότι δήθεν κάνουμε πίσω” και ξεκαθάρισε: “Ούτε βήμα πίσω. Προχωράμε όπως ακριβώς ξεκινήσαμε, για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος”.

Τα πυρά της έστρεψε και κατά της αντιπολίτευσης, λέγοντας πως “εσείς που ψηφίσατε ΠΑΡΩΝ στην εν λόγω ρύθμιση κα Κεφαλίδου τι ακριβώς προτείνετε; Και το ερώτημα προφανώς απευθύνεται και σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και λοιπούς που καταψήφισαν ή αντιτάχθηκαν στη ρύθμιση αυτή: Τι απαντάτε στους μαθητές που μένουν σπίτι τους γιατί ο παππούς ή η γιαγιά που μένει μαζί τους ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και θέλουν – και θέλουμε – να τους προστατεύσουμε; Αυτά τα παιδιά να μην έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση; Εμείς θα αγωνιστούμε για να εξασφαλίσουμε σε όλους δικαίωμα στην εκπαίδευση! Ας κοιτάξουμε επιτέλους μπροστά για το συμφέρον των παιδιών μας”. “Δεν θα αφήσουμε μικροπολιτικά και συνδικαλιστικά συμφέροντα να στέκονται εμπόδιο στην πρόοδο των παιδιών μας. Δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση στην προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος”, είπε η υπουργός Παιδείας.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την προετοιμασία και την υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η κα Κεραμέως ανέφερε “γιατί αυτή η απαξίωση όλων των συντελεστών της εκπαίδευσης; Όχι μόνο τα κατάφεραν σε χρόνο ρεκόρ, αλλά απέδειξαν ότι η χώρα μας ουδόλως υστερεί έναντι άλλων, τουναντίον υπερτερεί και σε τεχνολογικούς και σε μαθησιακούς και -πολλώ δε μάλλον- σε ανθρώπινους πόρους. Οι εκπαιδευτικοί μας απέδειξαν ότι και θέλουν και μπορούν να δίνουν λύσεις, έχοντας το συμφέρον των παιδιών στο νου και την καρδιά τους”.

Σχετικά με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η κα Κεραμέως διαβεβαίωσε ότι συνεχίζεται κανονικά στις δομές που τελούν ακόμη σε αναστολή λειτουργίας ενώ υπογράμμισε ότι “η εκπαιδευτική κοινότητα, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, αγκάλιασε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση: καταγράφηκαν σχεδόν 10 εκατομμύρια συμμετοχές μαθητών αθροιστικά σε ψηφιακές τάξεις, 113.000 εκπαιδευτικοί έχουν δημιουργήσει την προσωπική ψηφιακή τους τάξη, πάνω από 1 εκατομμύριο μαθητές και σχεδόν 200.000 εκπαιδευτικοί έχουν εγγραφεί στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, 150.000 παιδιά παρακολουθούν καθημερινά την εκπαιδευτική τηλεόραση, ενώ πάνω από 96% των μαθημάτων των Πανεπιστημίων διενεργούνται κανονικά μέσω τηλεδιάσκεψης”.

Τσίπρας: Να καταργηθεί η ρύθμιση που μετατρέπει τις σχολικές αίθουσες σε σκηνικό ριάλιτι

«Η κυβέρνηση επιμένει στην άκρως επικίνδυνη ρύθμιση για τη ζωντανή αναμετάδοση μαθημάτων από τις σχολικές αίθουσες και αυτό παρά το γεγονός ότι υπουργοί της πιάστηκαν να λένε ψέματα για δήθεν συμφωνία με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η Αρχή, όχι μόνο διέψευσε τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για δήθεν έγκρισή της, αλλά υπογράμμισε ότι η εφαρμογή της διάταξης ενέχει υψηλή επικινδυνότητα». Επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στηρίξει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση υπό σαφείς προϋποθέσεις και πως όμως «δεν πρόκειται να αποδεχθεί την πρόθεση της κυβέρνησης για εγκατάσταση καμερών στα σχολεία, καθώς κάτι τέτοιο είναι παράνομο και απορρίπτεται από σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα».

«Μετά και τις μαζικές αντιδράσεις γονέων, καθηγητών, μαθητών αλλά και όλης σχεδόν της αντιπολίτευσης», τονίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει παρά να πράξει το αυτονόητο: Να καταργήσει τώρα την αντισυνταγματική ρύθμιση που μετατρέπει τις σχολικές αίθουσες σε σκηνικό ριάλιτι και να αποσύρει το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε εν μέσω πανδημίας, το οποίο γυρνάει τη δημόσια Παιδεία πίσω στα χρόνια των μνημονίων».

Δείτε την ανάρτηση:

Η απάντηση Πέτσα στον Τσίπρα

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας σημειώνει πως «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα και όχι να εφευρίσκει προβλήματα σε κάθε λύση. Αυτό κάνει και στο πεδίο της εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κατάστασης που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού. Τα ανοιχτά σχολεία είναι μέρος της ζωής των παιδιών μας. Και υποχρέωσή μας είναι να εξασφαλίσουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες των ειδικών, την ισότιμη πρόσβασή τους στην εκπαίδευση», σημειώνει ο κ. Πέτσας και συνεχίζει: «Ο κ. Τσίπρας θέλει κλειστά σχολεία. Αδιαφορεί για τις αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική και πνευματική υγεία των μαθητών και στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων σε βάρος των πιο ευάλωτων. Κόπτεται δήθεν για τις συνθήκες στις σχολικές αίθουσες, ενώ το κόμμα του οργανώνει συναθροίσεις, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, αγνοώντας τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία».

Ο κ. Πέτσας κατηγορεί τον κ. Τσίπρα για παραπληροφόρηση αναφορικά με την ανακοίνωση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: «1ον) ότι είναι νόμιμος καταρχήν ο σκοπός της ταυτόχρονης διδασκαλίας σε μαθητές με φυσική παρουσία και σε άλλους μαθητές με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όπως προβλέπεται στην πρόσφατη ρύθμιση, και 2ον) ότι το Υπουργείο Παιδείας είχε συμβουλευθεί την Αρχή πριν τη διαμόρφωση της ρύθμισης και ενσωμάτωσε συγκεκριμένες προτάσεις της».

«Ο κ. Τσίπρας παραμένει ανεύθυνα ίδιος. Ταυτίζεται με τις πιο συντηρητικές αντιλήψεις τις οποίες μάλιστα θεωρεί «προοδευτικές». Προοδευτική σκουριά δεν υπάρχει. Αγκαλιάζει τους λίγους συνδικαλιστές και υποτιμά τους πολλούς. Τους δασκάλους των παιδιών μας που απέδειξαν μέσα στην πανδημία, τι τιμή είναι να είσαι δάσκαλος. Είμαστε περήφανοι για αυτούς. Δεν τους κρύβουμε. Τιμάμε το έργο τους στην τάξη για να μην μείνει κανένα παιδί πίσω», σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Μενουδάκος: Μας προβληματίζουν οι απευθείας μεταδόσεις μαθημάτων μέσω καμερών και διαδικτύου

Για την νομιμότητα ή μη των μαθημάτων να μεταδίδονται απευθείας μέσω Διαδικτύου μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Νίκος Μενουδάκος.

«Η Αρχή προς το παρόν έχει υπόψιν της έναν νόμο», είπε αρχικά ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ και πρόσθεσε: «Αυτός ο νόμος δίνει τη δυνατότητα της παράλληλης εκπαίδευσης, τηλεκπαίδευση δηλαδή. Αυτό η Αρχή θεωρεί ότι δεν αντίκειται στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. Αυτό που έχουμε, δηλαδή, είναι νόμιμο. Περιμένουμε, όμως, και το υπόλοιπο, διότι με το υπόλοιπο θα ολοκληρωθεί η νέα διδακτική μέθοδος».

Για να εξηγήσει στη συνέχεια, τι εννοεί με τη λέξη "υπόλοιπο". Ο κ. Μενουδάκος, λοιπόν, υποστήριξε ότι είναι «μία υπουργική απόφαση που θα καθορίσει τα μέσα παροχής της τηλεδιδασκαλίας, της παράλληλης με τη διδασκαλία στην πράξη. Και αυτή η απόφαση θα εκδοθεί έπειτα από μία επιστημονική μελέτη με την οποία εντοπίζονται και προσδιορίζονται οι κίνδυνοι και μελετώνται τα μέτρα για την αποτροπή τους».

«Μας προβληματίζουν οι απευθείας μεταδόσεις μαθημάτων μέσω καμερών και διαδικτύου», είπε ακόμη ο κ. Μενουδάκος ερωτώμενος για το αν η Αρχή προβληματίζεται από τις φωνές της εκπαιδευτικής κοινότητας περί της μεθόδου αυτής, ωστόσο επισήμανε πως «θα πρέπει να περιμένουμε όλοι πώς θα διαμορφωθεί το πλαίσιο» εξηγώντας πως «είναι διαφορετικό να υπάρχει μία κάμερα στην οποία θα φαίνονται τα παιδιά και διαφορετικό να μην φαίνονται».

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Χαρίτσης; Πλήρως απομονωμένη από γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, η κυβέρνηση

«Πλήρως απομονωμένη από γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, η κυβέρνηση προχωρά με αυταρχισμό στην επιβολή ρυθμίσεων σε βάρος της μόρφωσης», αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε απάντηση του στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την πανδημία «ως ευκαιρία για την επιβολή οπισθοδρομικών και αντιδημοκρατικών πολιτικών».

Ειδικότερα ο κ. Χαρίτσης αναφέρει ότι «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιλέγει ως συνήθως την τυφλή επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αποφεύγει όμως για πολλοστή φορά να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί τη συντριπτική πλειοψηφία γονέων, δασκάλων και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης: Ποια η σκοπιμότητα να ανοίξουν εν μέσω πανδημίας για δέκα μόλις μέρες διδασκαλίας τα σχολεία - πλην της Γ' Λυκείου - και να κινδυνεύσουν μαθητές, καθηγητές και οι οικογένειές τους;». Σχετικά με τις κάμερες στις σχολικές αίθουσες, σχολιάζει ότι «δεν φθάνει που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πιάστηκε να λέει ψέματα στο πανελλήνιο, ισχυριζόμενος ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είχε συναινέσει στο απαράδεκτο αυτό μέτρο, τώρα ζητάει και τα ρέστα». «Ακόμα και η ΔΑΚΕ Εκπαιδευτικών, αλλά και στελέχη της ΝΔ», τονίζει ο κ. Χαρίτσης, «διαφωνούν ανοιχτά με τις μεθοδεύσεις ‘Big Brother' της κυβέρνησης». «Κι αυτοί ‘σκουριά' έχουν, όπως λέει για τον ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος;», προσθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση