GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τελευταία εξέλιξη: Αναβάλλεται η άσκηση «Καταιγίδα» λόγω κορονοϊού

Του Χρήστου Μαζανίτη Ενώ όλος ο Στόλος ήταν πανέτοιμος να αρχίσει από τα ξημερώματα της Δευτέρας να αναπτύσσεται στο Αιγαίο και στην ...

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ενώ όλος ο Στόλος ήταν πανέτοιμος να αρχίσει από τα ξημερώματα της Δευτέρας να αναπτύσσεται στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, αποφασίστηκε η αναβολή της άσκησης "Καταιγίδα" και η μετάθεση της ημερομηνίας, λόγω κορονοϊού.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΕΘΑ ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη, συνυπολόγισε πολλούς άσσους που έχει στο χέρι του τους οποίους θεώρησε ότι δεν πρέπει να ρισκάρει να «κάψει» στην παρούσα φάση, έστω κι αν οι πιθανότητες είναι με το μέρος τους. Ο κυριότερος από αυτούς ήταν η διαφύλαξη του εξαιρετικά χαμηλού ποσοστού κρουσμάτων COVID-19 στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), ποσοστό το οποίο στην κορύφωση της πανδημίας στη χώρα μας δεν ανήλθε πέραν του 0,05% της δύναμης τους.

Επιπλέον, η Τουρκία αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με τον κορονοϊό. Ακύρωσε την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», με το μεγαλύτερο ποσοστό των καραβιών της να βρίσκεται εν όρμω δεμένα. Στο ΓΕΕΘΑ εκτιμούν ότι η διασφάλιση της επιχειρησιακής ικανότητας και ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι υψίστης σημασίας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Η σχεδόν βέβαιη επιστροφή της υβριδικής απειλής της Τουρκίας στα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα μας, όπως αυτή ομολογείται και διαρκώς επαναλαμβάνεται από τα χείλη Τούρκων αξιωματούχων σε κάθε ευκαιρία, επιβάλλει σύνεση προς διασφάλιση της επιχειρησιακής διαθεσιμότητας των ΕΔ στον ύψιστο βαθμό για να μείνουν αλώβητες έναντι της πανδημίας.

Ταυτόχρονα, από την 4η Μαΐου 2020 που τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο της κυβέρνησης για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας COVID-19, τονίζεται διαρκώς από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ ότι το επόμενο 15ήμερο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο.

Έτσι, λοιπόν, με γνώμονα το εθνικό και επιχειρησιακό συμφέρον αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι ΕΔ τα προσεκτικά και σίγουρα βήματα που υπαγορεύει η Κυβέρνηση για όλη την Ελληνική κοινωνία, όπως και πρωτοπόρες άλλωστε τα ακολούθησαν με δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις και όταν η χώρα έμπαινε στην κρίση του κορονοϊού, με λαμπρά όμως αποτελέσματα όπως απεδείχθη, τα οποία δεν πρέπει να διακυβευθούν με κανέναν τρόπο.

Οι επιχειρησιακές δραστηριότητες μεγάλης και μεσαίας κλίμακας και τα αντικείμενα επιχειρησιακής εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθούν σε εύθετο χρόνο και όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν. Και πάντα με γνώμονα τη διατήρηση και προστασία του υψηλού επιπέδου της μαχητικής ικανότητας, της υγείας του προσωπικού και της διαθεσιμότητας των Μονάδων όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Εν μέσω της πανδημίας, αυτό επετεύχθη στον ύψιστο βαθμό με κόπο και στερήσεις, κατατάσσοντας τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μεταξύ των ελαχίστων παγκοσμίως που κατάφεραν κάτι τέτοιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση