GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γιώργος Τσίπρας: Οι εκτιμήσεις από διεθνείς οργανισμούς μιλούν για ύφεση της τάξης του 10%

“Ήταν δεδομένο ότι θα υπήρχαν μειωμένα έσοδα σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης αυτό αντιμετωπίστηκε με ένα ορισμένο πάγωμα υποχρεώσεων και ...

“Ήταν δεδομένο ότι θα υπήρχαν μειωμένα έσοδα σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης αυτό αντιμετωπίστηκε με ένα ορισμένο πάγωμα υποχρεώσεων και φορολογικών και άλλων. Αλλά νομίζω ότι υπάρχει ένα δεύτερο στοιχείο που αφορά την πορεία της οικονομίας από το προηγούμενο τρίμηνο του 2019, το τελευταίο τρίμηνο του 2019 και το πρώτο του 2020, που η οικονομία δεν πήγαινε καλά πριν από την πανδημία. Είναι μία αρνητική εξέλιξη αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το γεγονός, έτσι και αλλιώς πάμε σε μία ελλειμματική κατάσταση -δεν είναι μόνο η Ελλάδα, είναι και άλλες χώρες- και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο μίας πιο συνολικής στρατηγικής για το 2020”, είπε ο βουλευτής και αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.
“Η επικρατούσα άποψη είναι ότι όταν έχεις δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης, αυτό αποκαλείται ύφεση. Άρα ύφεση υπήρχε ήδη πριν από την πανδημία. Η καραντίνα, δηλαδή τα περιοριστικά μέτρα εφαρμόστηκαν το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου... Πρώτον, δεν είμαστε μία ιδιαίτερα εξαγωγική χώρα, αυτό είναι μία από τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας. Άρα άλλες χώρες επηρεάστηκαν πολύ πιο άμεσα από τις οικονομικές εξελίξεις στην Ασία που υπήρχαν ήδη από το πρώτο τρίμηνο και λιγότερο η Ελλάδα. Και δεύτερον, ο τουρισμός είναι κυρίως το καλοκαίρι, συνεπώς το φθινόπωρο θα πρέπει να κάνουμε ταμείο και να δούμε ποια ήταν η επίπτωση. Οι εκτιμήσεις από διεθνείς οργανισμούς συνεχίζουν να μιλάνε για μία ύφεση της τάξης του 10% ή και παραπάνω για την Ελλάδα”, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Στο ερώτημα εάν θεωρεί ότι μπορούν να προχωρήσουν τα επενδυτικά σχέδια για τα οποία γινόταν λόγος το προηγούμενο διάστημα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε μεταξύ άλλων: “Υπάρχουν κάποιοι καλοί δείκτες που αφορούν μόνο το επίπεδο της εμπιστοσύνης των αγορών των πολιτών, ίσως και λόγω της όλης επικοινωνιακής καμπάνιας η οποία υπήρξε, αλλά σε ότι αφορά τα σκληρά data της οικονομίας, δηλαδή εξαγωγές, επενδύσεις, βιομηχανική παραγωγή και το ίδιο το ΑΕΠ τα νούμερα που είχαμε το τελευταίο τρίμηνο του 2019 και το πρώτο του 2020 ήταν εξαιρετικά αρνητικά. Έχουμε δηλαδή μία πτωτική πορεία. Οι επενδύσεις παγκοσμίως θα επηρεαστούν είναι προφανές αυτό, θα υπάρξει μία ορισμένη ανακοπή, αλλά αυτό μας δίνει και μία ορισμένη ευκαιρία να κινηθούμε καλύτερα”.
Ακούστε το ηχητικό:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση