GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επιστήμονες: Τουλάχιστον 36 εξωγήινοι πολιτισμοί περιμένουν να επικοινωνήσουμε

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον 36 εξωγήινοι νοήμονες πολιτισμοί υπάρχουν στον γαλαξία μας, με τους οποίους μπορούμε να επικοινωνή...

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον 36 εξωγήινοι νοήμονες πολιτισμοί υπάρχουν στον γαλαξία μας, με τους οποίους μπορούμε να επικοινωνήσουμε.
Για χρόνια η κατανόηση του προβλήματος βασιζόταν στη λεγόμενη «Εξίσωση Ντρέικ», από το όνομα του αστρονόμου Φρανκ Ντρέικ ο οποίος το 1961 έθεσε τις παραμέτρους για τον εντοπισμό εξωγήινης ζωής και τον αριθμό νοήμονων πολιτισμών.
Μεταξύ των παραμέτρων αυτών είναι ο αριθμός των των άστρων στον γαλαξία και ο χρόνος που θα απαιτείτο για να στείλει σήματα ένας πολιτισμός. Η εξίσωση, όμως, ήταν περισσότερο ένα θεωρητικό εργαλείο, παρά μία μέθοδος μέτρησης.
Τώρα, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, πιστεύουν ότι βρήκαν ένα τρόπο προσέγγισης του προβλήματος από τον οποίο προκύπτει «συγκεκριμένο» αριθμητικό αποτέλεσμα.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Astrophysical Journal βασίζεται σε ορισμένες (πολλές, κατά άλλους) υποθέσεις. Μία βασική είναι ότι η εξωγήινη νοημοσύνη με ικανότητα επικοινωνίας (Communicating Extra-Terrestrial Intelligent - CETI) μπορεί να εμφανιστεί σε άλλους πλανήτες, όπως και στον δικό μας.
Υποθέτουν επίσης ότι θα χρειαστεί περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια -όπως στη Γη- για να αναπτυχθεί σε ένα πλανήτη νοήμων πολιτισμός με ικανότητα επικοινωνίας. Δεδομένου ότι στον Milky Way, το γαλαξία μας, υπάρχουν 100-400 δισεκατομμύρια άστρα, με τουλάχιστον ένα εξωπλανήτη το καθένα από αυτά, η μελέτη συμπεραίνει ότι υπάρχουν 4 - 211 εξωγήινοι πολιτισμοί, ικανοί να επικοινωνούν μεταξύ τους, με τον πιθανότερο αριθμό να είναι 36.
Η επιστημονική ομάδα εκτιμά ότι ο ανθρώπινος πολιτισμός θα πρέπει να επιβιώσει τουλάχιστον άλλα 6.120 χρόνια ώστε να είναι ικανός για αλληλοεπικοινωνία με εξωγήινους.
«Οι εκτιμήσεις μας αφορούν έναν πολύ μακρινό πολιτισμό, σε απόσταση 17.000 έτη φωτός από τη Γη. Αν, πάλι, εντοπίσουμε κάποιον –ή πολλούς– εξωγήινο πολιτισμό πιο κοντά, αυτό θα ενισχύσει τις μακροπρόθεσμες πιθανότητες επιβίωσης του ανθρώπινου είδους, καθώς θα αποδεικνύει ότι ο χρόνος ζωής πολιτισμών που επικοινωνούν μεταξύ τους στο Διάστημα είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι αρχικά νομίζαμε», αναφέρει ο Δρ Κρίστοφερ Κονσελίτσε στην εφημερίδα Guardian.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση