GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αντιδράσεις για το διαμέρισμα 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας στο Σίδνεϊ

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της ελληνικής ορθόδοξης κοινότητας του Σίδνεϊ έχει προκαλέσει η νέα πολυτελής κατοικία του Αρχιεπίσκοπου Αυστρα...

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της ελληνικής ορθόδοξης κοινότητας του Σίδνεϊ έχει προκαλέσει η νέα πολυτελής κατοικία του Αρχιεπίσκοπου Αυστραλίας Μακάριου, αναφέρει σε αποκλειστικό δημοσίευμα της η αυστραλιανή ειδησεογραφική ιστοσελίδα news.com.au.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο επικεφαλής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας «αγόρασε ένα πολυτελές διαμέρισμα με σειρά ανέσεων, όπως θέα στην Όπερα και τη Γέφυρα του Σίδνεϊ, θερμαινόμενη εσωτερική πισίνα, γυμναστήριο και πάρκινγκ για δύο αυτοκίνητα, αξίας 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας, ποσό το οποίο οι πωλητές αρνούνταν να αποκαλύψουν για μήνες, παρά τις φήμες και τις συζητήσεις στο εσωτερικό της ελληνορθόδοξης κοινότητας της πόλης».
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το αυστραλιανό μέσο, επικαλούμενο τα κτηματολογικά αρχεία, «το διαμέρισμα αγοράστηκε έναντι του προαναφερθέντος ποσού από το τραστ της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αυστραλίας λίγο πριν τα Χριστούγεννα, με μόνο το τέλος χαρτοσήμου να ανέρχεται στα 400.000 δολάρια».
Την αγορά του διαμερίσματος επιβεβαίωσε το ίδιο το τραστ, με δήλωση του επικεφαλής του στην αυστραλιανή ιστοσελίδα, τονίζοντας ότι το διαμέρισμα, όπως και άλλα ακίνητα σε διάφορες πόλεις της Αυστραλίας, αποτελεί ιδιοκτησία της Αρχιεπισκοπής και όχι του Έλληνα ιεράρχη.
Επιπλέον, νέες αποκαλύψεις φέρνουν στο φως και τον ρόλο του φιλελεύθερου γερουσιαστή Άντριου Μπραγκ, ο οποίος παρενέβη στην αυστραλιανή κυβέρνηση για την αλλαγή του στάτους του Αρχιεπίσκοπου, που μετέβη στην Αυστραλίαγια το νέο του πόστο με τουριστική βίζα το 2019, λίγο μετά τον θάνατο του προκατόχου του, Αρχιεπίσκοπου Στυλιανού Χαρκιανάκη.
«Η παρέμβαση του Μπραγκ ήταν καθοριστική για τον Μακάριο, καθώς σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να εξασφαλίσει στάτους μόνιμου κατοίκου Αυστραλίας. Στη συνέχεια, ο Μακάριος επιβράβευσε δημόσια τον γερουσιαστή για τις πρωτοβουλίες του, με τον Μπραγκ να γίνεται ο πρώτος μη-Έλληνας και μη-ορθόδοξος που λαμβάνει την υψηλότερη τιμή που μπορεί να δώσει σε κάποιον η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αυστραλίας. Κατά τη διάρκεια της τελετής, η οποία έλαβε χώρα στις 20 Ιανουαρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος έπλεξε το εγκώμιο του Αυστραλού γερουσιαστή για την ικανότητα του να βρίσκει λύσεις», αναφέρει το δημοσίευμα.
Η απάντηση του Ποντιακού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας
Επαίσχυντα και ρηχά χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα για την αγορά του διαμερίσματος από την Ελληνορθόδοξη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας κ. Ονούφριος Γοροζίδης, σε σχετική ανακοίνωσή του.
Στην ανακοίνωση, που φέρει τίτλο «Είστε Πασίγνωστοι!», αναφέρονται τα εξής:
«Σέβομαι τους νεκρούς, και όταν ακόμη είναι ζωντανοί», είχε γράψει σ’ ένα από τα έργα του ο Έλλην συγγραφέας Εμμανουήλ Ροΐδης (1836-1904). Ο σεβασμός, ωστόσο, αντλείται μέχρις ενός σημείου, ακόμη και για όσους έμαθαν ν’ απομυζούν κάθε κοινό καλό προς ιδίον όφελος. Ο λόγος για το ρεσιτάλ χυδαιογραφημάτων σε σχέση με την αγορά διαμερίσματος αξίας $6.5 εκατομμυρίων από το Consolidated Trust της Ελληνορθόδοξης Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Δημοσιεύματα με πηγές που απορρέουν από την πεπαλαιωμένη αντίληψη, μιας απ’ ό,τι φαίνεται καλά ριζωμένης παθογένειας, με πολλά καρκινώματα που αν και βρίσκονται στα όρια της σήψης συνεχίζουν να δρουν συκοφαντώντας αυτή τη φορά τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο αλλά και τον Ιερότερο Θεσμό των Ελλήνων της Πέμπτης Ηπείρου.
Συντεταγμένες διαρροές και επιθέσεις όλων όσων δυσκολεύονται να γυρίσουνε σελίδα. Ως εκ τούτου οι εγκυρώτερες πηγές, όλων, αναφέρουν ότι ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος, με την έλευση του, δεν ελάμβανε την αλληλογραφία του για διάστημα μερικών μηνών. Ουσιαστικώς του αποκρύπτονταν μέρος της αλληλογραφίας του. Ενώ περιφερόμενοι αγύρτες που ομιλούν, απολύτως ψευδώς, στο όνομά του Αρχιεπισκόπου, ζητούν την αφαίρεση Greek από Orthodox Schools της Ελληνικής Κοινότητας, συγκεκριμένα στην πολιτεία της Νοτίου Αυστραλίας. Οι περιλάλητοι αυτοί κύκλοι δρουν μεθοδικώς προσπαθώντας να υπονομεύσουνε τον νέο Αρχιεπίσκοπο αλλά επί τις ουσίας υπονομεύουνε την Ελληνορθόδοξη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας. Μάλιστα, αντί πηγών, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οχετοί ως προς τα δημοσιεύματα των τελευταίων εβδομάδων. Μετά βεβαιότητος πρέπει ν’ αναφερθεί πως εάν ελάμβαναν οφίτσια θα σώπαιναν. Η αξιοσύνη τους, ωστόσο, δεν φτάνει έως εκεί καθώς σπαταλήσανε τα χρόνια τους ειδικευόμενοι στον δόλο, στο φθηνό, στην παραχάραξη και στις μηχανορραφίες. Μέσες άκρες λειτουργώντας σαν παρακρατικά τσιράκια ενός ιδιότυπου τομαροκεντρισμού.
Θα πρέπει να καταστεί σαφές πως οιοσδήποτε οργανισμός επιθυμεί ν’ αξιοποιήσει ένα κεφάλαιο δανεισμού ή μη, με βάση τα Αυστραλιανά δεδομένα της εδώ αγοράς, οφείλει να προστρέξει στην αναζήτηση ακινήτων. Πολύ δε περισσότερο σε μία περίοδο που οι νομισματικές αξίες κλειδωνίζονται και λόγω του COVID-19. Μάλιστα ο ιδιοκτήτης με ρεκόρ ακινήτων στην Αυστραλία είναι η Καθολική Εκκλησία, γεγονός που δεν ανεφέρθη από της σχετικής με το διαμέρισμα αρθρογραφίας. Πού είναι το περίεργο λοιπόν σε μία χώρα όπου όλοι επενδύουν σε ακίνητα (κυριολεκτικώς άπαντες) να προβεί ο οποίος θεσμός σε όμοια αγορά; Να προσθέσουμε δε πως η οικεία διαμονής του όποιου ηγέτη αποτελεί εργαλείο χρήσης των εργασιακών του υποχρεώσεων, καθώς ένας Αρχιεπίσκοπος δεν περιορίζεται εργασιακά σε φυσιολογικά ωράρια και υποχρεούται να αποδέχεται προσκεκλημένουν ακόμη και εντός της οικείας του ορισμένες φορές (η οποία ανήκει στην Ελληνορθόδοξη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας).
Εκ πείρας πρέπει να αναφέρουμε πως το Ίδρυμα Ποντίων Παναγία Σουμελά Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας επιθυμούσε να προβεί στη δωρεά γης προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Αυτό κατέστην εφικτό μόνον υπό της παρούσης ηγεσίας, μέριμνας, φροντίδας, αγάπης και εποπτείας του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Μακαρίου, ο οποίος, προς τιμήν του, επέμενε να δοθεί μικρότερο κομμάτι γης από την προτεινόμενη έκταση του Ιδρύματος μας (!). Ακόμη αναρωτιόμαστε ως Ίδρυμα και μέλη προς τι οι αγκυλώσεις επί περίπου ένα τέταρτο του αιώνος; Διαβλέπουμε πως οι ίδιοι κύκλοι που γύρω από τον αοιδίμον αξιοσέβαστο Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό είχανε οικιοποιηθεί τον ρόλο του Εφιάλτη, τώρα πια τον έχουνε κάνει ένα με τη σάρκα τους.
Όντας σε επικοινωνία με διεθνείς οργανισμούς Ποντίων από ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και σπουδαίες προσωπικότητες για τη διατήρηση της πολυαιωνόβιας ιστορίας μας, το κοινό μας μήνυμα προς τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο μας είναι «Πάντα Άξιος!». Ας τον αφήσουμε λοιπόν να εργαστεί, δίχως να τον αποσπούμε από το έργο του. Εδώ, στην Αυστραλία, αναμένουμε εναγωνίως την ανέγερση του Κέντρου Απεξάρτησης Ναρκωτικών για νέους. Ένα όραμα του Αρχιεπισκόπου μας που η υλοποίηση του θα προσφέρει την ελπίδα της Ανάστασης σε ανθούς της κοινωνίας μας αλλά και στους οικείους τους.
Επανερχόμενοι στη φράση του Εμμανουήλ Ροΐδη θα θέλαμε να τονίσουμε πως τραγικότερο από το να μην υπάρχει ζωή μετά θάνατον είναι να μην υπάρχει ζωή εν τη ζωή. Γι’ αυτό απέναντι σε φθηνές παρασκηνιακές καρικατούρες που δεν είχανε ποτέ ζωή εν τη ζωή τους, εμείς παρηγορούμαστε μέσα από την Εκκλησιαστική μορφή του κ. Μακαρίου. Παρηγορούμαστε μέσα από τις μορφές που περάσανε από εδώ, την Πέμπτη Ήπειρο, προσφέροντας ένα σπάνιο κύρος σ’ ολόκληρο τον Ορθόδοξο Κόσμο. Μορφές όπως αυτές των αοιδίμων Πατρός Νικολάου Μουτάφη, του Γέροντα Ιερόθεου Κουρτέση, αλλά και του εν ζωή Παπά Λευτέρη του Red Hill.
Καλή Δύναμη Σεβασμιώτατε, Πάντα Άξιος και Σας διαβεβαιούμε, αν και σκιές, είναι πασίγνωστοι σε όλους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση