GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πρόκληση από ολλανδικό περιοδικό: «Ούτε ευρώ επιπλέον στη Νότια Ευρώπη» - Πώς απαντά η Πορτογαλία

"Μέρκελ και Μακρόν θέλουν να δώσουν 500 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκές χώρες που επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από τον κορονοϊό και τις συνέπειες ...

"Μέρκελ και Μακρόν θέλουν να δώσουν 500 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκές χώρες που επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από τον κορονοϊό και τις συνέπειες της καραντίνας, ιδιαίτερα στον Νότο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό είναι διεστραμμένο σημειώνει δημοσίευμα του ολλανδικού περιοδικού "EW-Elsevier Weekblad" υπό τον τίτλο "Ούτε ευρώ επιπλέον στη Νότια Ευρώπη" αναφερόμενο στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Το εξώφυλλο αποτελεί πρόκληση για τον ευρωπαϊκό Νότιο καθώς απεικονίζονται οι εργατικοί Ολλανδοί, βορειοευρωπαίοι, να κινούν τα γρανάζια της οικονομίας, ενώ οι τεμπέληδες νότιοι πίνουν καφέ ή κρασί, τραγουδούν και λιάζονται παίρνοντας τα χρήματα της Ευρώπης.
"Ολλανδία βοήθησέ μας" Για παράδειγμα η γερμανική εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine Zeitung" απάντησε στην πρόταση για Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 500 δισ. ευρώ, την οποία παρουσίασε η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν στις 18 Μαΐου.
Το μερίδιο της Ολλανδίας ανέρχεται σε 30 δισ. ευρώ. Το Ταμείο αναμένεται να είναι μία δωρεά χωρίς όρους στις χώρες κυρίως που έχουν πληγεί οικονομικά από τις συνέπειες της καραντίνας λόγω της πανδημίας. Αυτές είναι κυρίως οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Η πρόταση από τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο σημαίνει μεταφορά χρημάτων από τον Βορρά στον Νότο της Ευρώπη. Με αυτό η Γερμανία διαβαίνει τον Ρουβίκωνα. Για πρώτη φορά η Μέρκελ είναι πρόθυμη να μεταφέρει χρήματα στη Νότια Ευρώπη" αναφέρεται στο προκλητικό κατά του ευρωπαϊκού Νότου δημοσίευμα και προστίθεται στη συνέχεια: "Αυτό είναι διεστραμμένο. Επειδή τα γεγονότα δείχνουν ότι οι χώρες της Νότιας Ευρώπης δεν είναι καθόλου φτωχές και έχουν αρκετά χρήματα ή πρόσβαση σε χρήματα. Μπορούν επίσης να βελτιώσουν εύκολα την κερδοφόρα δύναμη των οικονομιών τους, με μεταρρυθμίσεις όπως αυτές που έχουν ήδη εφαρμοστεί στον Βορρά".
Ωστόσο, δεν υπάρχει αναφορά στην πρόταση της Κομισιόν για Ταμείο Ανάκτησης ύψους 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 δισ. θα δοθούν με τη μορφή επιδοτήσεων και 250 δισ. με την μορφή πιστώσεων.
"Αρχικά να αφαιρέσουμε τους μύθους. Οι κύριες χώρες της Νότιας Ευρώπης, η Γαλλία και η Ιταλία, δεν είναι φτωχές. Η ελβετική τράπεζα Credit Suisse εξετάζει ετησίως τα περιουσιακά στοιχεία των χωρών. Αυτό δείχνει ότι εάν ολόκληρη η πρωτεύουσα στη Γαλλία αθροιστεί και διαιρεθεί με τον αριθμό των ενήλικων κατοίκων, ο Γάλλος κατέχει κατά μέσο όρο 276.121 ευρώ. Για τον μέσο Ιταλό, αυτό σημαίνει 234.139 ευρώ. Για τους Ολλανδούς είναι 279.077 ευρώ, για τους Γερμανούς 216.654 ευρώ. Κατά συνέπεια, οι Γερμανοί είναι κατά μέσο όρο φτωχότεροι από τους Γάλλους και τους Ιταλούς, ενώ οι Ολλανδοί είναι λίγο πιο πλούσιοι. Τα χρέη στη Βόρεια Ευρώπη δεν είναι επίσης χαμηλότερα από ό,τι στη Νότια Ευρώπη" επισημαίνεται στο δημοσίευμα.


Οι Πορτογάλοι έσπευσαν να απαντήσουν στο δημοσίευμα με σατιρικό εξώφυλλο όπου απεικονίζονται οι Νότιοι να γυρνούν τα γρανάζια εργαζόμενοι σκληρά ενώ οι Ολλανδοί, που ζουν στον ευρωπαϊκό φορολογικό παράδεισο, απολαμβάνουν τις διακοπές τους καθισμένοι σε πάκους χρημάτων, στον Νότο. Η απάντηση ήρθε διά χειρός του γνωστού Πορτογάλου καλλιτέχνη Insónias de carvâο. Στην ουσία επισημαίνει ότι οι Νότιοι που πήγαν ως οικονομικοί μετανάστες στον Βορρά εργάζονται σκληρά ενώ οι ίδιοι οι Βορειοευρωπαίοι ταξιδεύουν κάθε χρόνο στον Νότο απολαμβάνοντας τον ήλιο και τη θάλασσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση