GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σκυλακάκης: Δεν πρόκειται να έχουμε μία ύφεση σε διψήφια ποσοστά

“Ο Μάιος είναι ο μήνας που γράφει όλο το lockdown του Απριλίου στα δημοσιονομικά έσοδα, συν τη βουτιά στις τιμές των καυσίμων που και αυτ...

“Ο Μάιος είναι ο μήνας που γράφει όλο το lockdown του Απριλίου στα δημοσιονομικά έσοδα, συν τη βουτιά στις τιμές των καυσίμων που και αυτή έχει επηρεάσει τα έσοδα, συν τις αναστολές που έχουμε δώσει. Οπότε όλοι αυτοί οι παράγοντες μας οδήγησαν σε μειωμένα έσοδα τον Μάιο, τον Ιούνιο θα πάνε καλύτερα τα πράγματα αλλά θα είναι και ο Ιούνιος ένας δύσκολος μήνας όπως θα είναι από πλευράς φορολογικών εσόδων δύσκολοι και οι μήνες του καλοκαιριού γιατί θα μας λείψει ο τουρισμός. Το 10% του ΑΕΠ που είναι ο τουρισμός, το 60% από αυτό πέφτει στο τρίμηνο Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου. Δηλαδή θα μας λείψει τουλάχιστον ένα 3-4% του ετήσιου ΑΕΠ από το επόμενο τρίμηνο. Έχουμε ακόμα δύσκολους μήνες μπροστά μας μέχρι να φτάσουμε στο φθινόπωρο”, είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.
“Η εκτίμηση μου είναι ότι δεν πρόκειται να έχουμε μία ύφεση σε διψήφια ποσοστά, είναι δύσκολο βέβαια να έχει κανείς απολυτότητα σε τέτοιου είδους εκτιμήσεις σε μία τόσο αβέβαιη περίοδο. Όμως, το πρώτο τρίμηνο μας βάζει μία βάση και για το υπόλοιπο έτος που είναι θετική γιατί υπήρχε μία μεταφερόμενη ανάπτυξη του προηγούμενου έτους και τη δυναμική που ξεκίναγε. Επίσης, βλέπουμε ότι οι επενδύσεις αρχίζουν και τσιμπάνε, συν να υπολογίσετε ότι η επεκτατική πολιτική που ασκούμε φέτος θα μετριάσει το πλήγμα της ύφεσης. Τώρα πού ακριβώς θα κάτσει η υπόθεση θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο αν ο τουρισμός είναι στο 30% του ετήσιου ή είναι στο 40%, συν πόσο θα κινηθούν οι τράπεζες έτσι ώστε η ρευστότητα που θα δοθεί στο δεύτερο εξάμηνο, πέραν της ρευστότητας που δίνει το κράτος δημοσιονομικά, να αποκαταστήσει ένα μέρος του χαμένου ΑΕΠ”, ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.
Αναφερόμενος στις επενδύσεις ο υφυπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι “ακόμα είναι νωρίς για να δώσω μία απάντηση που θα βασίζεται σε στοιχεία. Σίγουρα, είδαμε το πρώτο τρίμηνο του έτους να υπάρχει ένα σοκ στην επενδυτική κοινότητα, το οποίο το είδαμε με μία μικρή μείωση των επενδύσεων. Ταυτόχρονα, βλέπουμε ότι οι μεγάλοι επενδυτές που προωθούν έργα και δράσεις ξεκίνησαν ξανά με αρκετό ζήλο και αρκετή όρεξη. Τον Ιούνιο βλέπουμε και στο Ελληνικό είναι σαφές ότι προχωράει κανονικά και αρκετές άλλες επενδύσεις. Αλλά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διεθνής ύφεση έχει προκαλέσει μία ανάποδη ψυχολογία, ένα μούδιασμα και πρέπει να περιμένουμε μέχρι το φθινόπωρο για να δούμε αν αυτό το μούδιασμα θα μας αφήσει κάτι πιο μόνιμο ή θα είναι μία αναβολή επενδυτικών αποφάσεων ενός εξαμήνου και θα επανέλθουμε σε ένα κανονικό κλίμα αμέσως μετά. Για την Ελλάδα, λόγω του μεγάλου ποσού που πρόκειται να λάβει, όπως και να κάτσει η διαπραγμάτευση, από το ταμείο ανάκαμψης υπάρχει εκεί μία σημαντική πηγή πρόσθετων επενδύσεων που σίγουρα θα τις δούμε και με αυτές μπορούμε να κινητοποιήσουμε και να μοχλεύσουμε και πολλά ιδιωτικά κεφάλαια. Οπότε για τα επόμενα χρόνια θα ήμουν αρκετά αισιόδοξος για τις επενδύσεις στη χώρα. Το κλειδί είναι να μπορέσουμε να κρατήσουμε τον παραγωγικό ιστό, έτσι ώστε να έχουμε και αντίστοιχο ιδιωτικό τομέα ζωντανό στον επόμενο κύκλο”.
Ακούστε το ηχητικό:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση