GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κονγκό: Ανακοινώθηκε κι επίσημα το ξέσπασμα της επιδημίας του Έμπολα

Οι αρχές της ΛΔ Κονγκό ανακοίνωσαν επίσημα το ξέσπασμα της ενδέκατης επιδημίας του Έμπολα, ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, στην ...

Οι αρχές της ΛΔ Κονγκό ανακοίνωσαν επίσημα το ξέσπασμα της ενδέκατης επιδημίας του Έμπολα, ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, στην επικράτεια της αχανούς χώρας της Αφρικής, μετά τον εντοπισμό εστίας σε βορειοδυτική πόλη, εξέλιξη η οποία ήρθε να προστεθεί στη δέκατη επιδημία, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ανατολικές περιοχές από το 2018, καθώς και στην αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό.

Η Κινσάσα ζήτησε την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ) ενημερώνοντας για την επανεμφάνιση του Έμπολα στην Μπαντάκα, πρωτεύουσα της επαρχίας του Ισημερινού, περίπου 600 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσα της ΛΔ Κονγκό.

«Ο ΠΟΫ έχει ήδη στείλει ομάδες στην Μπαντάκα για να υποστηρίξει την αντιμετώπιση της νέας επιδημίας του Έμπολα», διαβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής του Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

Έχουν εντοπιστεί από την 30ή Μαΐου οκτώ κρούσματα, ύποπτα και επιβεβαιωμένα, τα τέσσερα από τα οποία θανατηφόρα, στη μεγαλούπολη του 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων, μεγάλο εμπορικό κόμβο στον ποταμό Κονγκό, που έχει αρκετές συγκοινωνιακές συνδέσεις με την Κινσάσα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ετενί Λονγκοντό.

«Πρόκειται άμεσα να στείλουμε εμβόλια και φάρμακα», καθησύχασε ο Λονγκοντό.Η

Μπαντάκα απέχει 1.000 χιλιόμετρα από την επαρχία Βόρειο Κίβου, στα σύνορα με την Ουγκάντα, όπου εκτυλίσσεται η δέκατη επιδημία του Έμπολα. Σε αυτήν, που κηρύχθηκε την 1η Αυγούστου 2018, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 2.280, καθώς οι προσπάθειες περιορισμού της διασποράς δυσχεραίνονται από τη δράση διαφόρων ένοπλων οργανώσεων και προκαταλήψεις.

Η επιδημία είναι η ενδέκατη στην κονγκολέζικη επικράτεια αφότου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός, κοντά στον ποταμό Έμπολα, το 1976.

Η ενδέκατη επιδημία του Έμπολα χαρακτηρίζεται βαρύ χτύπημα για τη ΛΔ Κονγκό, όπου έχουν ξεσπάσει τρεις επιδημίες του ιού από το 2017. Ταυτόχρονα, οι αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν επιδημία ιλαράς, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 6.000 ανθρώπους, αλλά και την επιδημία του κορονοϊού.

Οι αρχές μιλούν για 72 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 3.195 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Το ξέσπασμα της νέας επιδημίας «θυμίζει ότι η COVID-19 δεν είναι η μοναδική απειλή για την υγεία που αντιμετωπίζει ο κόσμος», τόνισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους μέσω Twitter.

Τον Απρίλιο, το υπουργείο Υγείας βρισκόταν δύο 24ωρα πριν από την κήρυξη του τέλους της δέκατης επιδημίας του Έμπολα στο Βόρειο Κίβου, όταν εντοπίστηκε νέα αλυσίδα μολύνσεων.

Κρούσματα του Έμπολα είχαν εντοπιστεί στην Μπαντάκα και το 2018, προκαλώντας φόβους ότι η επιδημία θα εξαπλωνόταν με ταχύ ρυθμό και θα μπορούσε να φθάσει ως την Κινσάσα, την πρωτεύουσα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων. Αλλά η αξιοποίηση ενός εμβολίου και τα μέτρα που είχαν ληφθεί, ειδικά η εκστρατεία ενημέρωσης πόρτα-πόρτα, συνέβαλαν η κατάσταση να παραμείνει υπό έλεγχο (54 κρούσματα μόλυνσης, 33 θάνατοι, 21 επιζήσαντες).

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση