GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αυθαίρετα: Προς τετράμηνη παράταση για τη ρύθμισή τους - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τροπολογία για την παράταση των αυθαιρέτων αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Βουλή. Όπως αναφέρει η εφ...

Τροπολογία για την παράταση των αυθαιρέτων αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Βουλή. Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", παρότι η τελική ημερομηνία για την πίστωση χρόνου δεν έχει ακόμα «κλειδώσει» και αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα τα επόμενα 24ωρα μέσω τροπολογίας που θα κατατεθεί στη Βουλή, είναι βέβαιο πως το ΥΠΕΝ θα δώσει μια τελευταία πίστωση χρόνου προκειμένου οι πολίτες να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους και να διασφαλίσουν τις κατοικίες τους.
Τι προκρίνει το υπουργείο
Αν και ακόμη δεν είναι δεδομένο πως ο επιπλέον χρόνος που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες θα είναι 2, 4 ή 6 μήνες, εκτιμάται από πηγές πως το υπουργείο θα καταλήξει να δώσει τέσσερις και αυτό γιατί οι δύο που χάθηκαν λόγω της πανδημίας «συμπίπτουν» χρονικά με την καλοκαιρινή περίοδο και έτσι οι διαδικασίες θα είναι πιο δύσκολες να ολοκληρωθούν. Από την άλλη, οι 6 μήνες μοιάζουν αρκετό διάστημα καθώς ήδη οι πολίτες είχαν μπόλικο χρόνο και πριν από την καραντίνα για να κάνουν υπαγωγή του ακινήτου τους.
Έτσι, η 4μηνη παράταση (η κλεψύδρα μετρά από 30 Ιουνίου) αφορά σε όσους έχουν αυθαίρετα κατηγορίας 1- 4 και μπορούν να τακτοποιηθούν με τις υπάρχουσες ευνοϊκές διατάξεις του 4495/17, ενώ δίνεται και μια τελευταία ευκαιρία για εκείνους που ανήκουν στην 5η κατηγορία ώστε να μπουν στη ρύθμιση έως τις 31/10/2020. Συγκεκριμένα, οι πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες αφορούν σε υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή καθ’ ύψος πάνω από 20%. Για αυτούς μάλιστα, η ημερομηνία είναι καταληκτική, ενώ αμέσως μετά θα αναλάβουν οι ελεγκτές δόμησης και οι… μπουλντόζες όπως έχει επικοινωνήσει πολλάκις το ΥΠΕΝ. Για τις τέσσερις πρώτες κατηγορίες αυθαιρέτων που δεν θα κάνουν υπαγωγή του ακινήτου τους τόσο στον ισχύοντα νόμο όσο και στη ρύθμιση που έφερε το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα έρθουν αντιμέτωποι με έως και 40% προσαύξηση του προστίμου όταν θα πέσει η αυλαία υπαγωγής των αυθαιρέτων η οποία θα γίνει μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, το 2025. Ειδικότερα, οι πολίτες θα έχουν αύξηση του προστίμου κατά 20% την πρώτη χρονιά και για κάθε επόμενη θα επιβαρύνονται με επιπλέον 5%. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως για μια ιδιοκτησία εκτός σχεδίου 100 τ.μ., η οποία κατασκευάστηκε για παράδειγμα μεταξύ 2004-2011, είναι κύρια κατοικία, δεν έχει οικοδομική άδεια και με τιμή ζώνης 1.500, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου ο πέλεκυς που θα κληθεί ο ιδιοκτήτης της να καταβάλει διαμορφώνεται στις 17.550 ευρώ. Ωστόσο, αν το αναβάλει, θα κληθεί να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη, καταβάλλοντας έως και 28.275 ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, η τακτοποίηση θεωρείται ολοκληρωμένη μόνον όταν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει ολοκληρώσει την Ηλεκτρονική Ταυτότητα της ιδιοκτησίας του, δηλαδή η μη έκδοσή της θα ισοδυναμεί με μη τακτοποίηση της αυθαιρεσίας. Επομένως, για τη μεταβίβαση του ακινήτου του, προϋπόθεση αποτελούν η τακτοποίηση και η έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.
Τι κερδίζουν όσοι υπαχθούν έως τέλος Οκτωβρίου
– 100 δόσεις για την εξόφληση των προστίμων.
– Μείωση 20% σε όσους πληρώσουν εφάπαξ το πρόστιμο.
– Μείωση 10% σε όσους καταβάλουν το 30% του προστίμου.
– Δόσεις με 50 ευρώ το μήνα.
– Παράταση επιπλέον δύο ετών στην τακτοποίηση αυθαίρετων σε όσους αδυνατούν οικονομικά να πληρώσουν τα πρόστιμα.
– Μειωμένα παράβολα.
– Δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτου σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδο χωρίς τη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών.
– Νομιμοποίηση στα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν μεταξύ 1955 και 1975 με την καταβολή παραβόλου 250 ευρώ χωρίς την πληρωμή προστίμου.
– Πληρωμή του 15% του προστίμου για τα αυθαίρετα που έχουν κτιστεί από το 1975 έως το 1982.
– Πληρωμή του 60% του προστίμου για τα αυθαίρετα που έχουν κτιστεί από την 1η/1/1983 έως την 1η/1/1993.
– Πληρωμή του 80% του προστίμου για αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από την 1η/1/1993 έως την 31η/12/2003.
– Επιπλέον μείωση σε όσους έχουν μία και μοναδική κατοικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση