GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δένδιας για τις τουρκικές προκλήσεις: Η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη σε όλα τα επίπεδα

Η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη σε όλα τα επίπεδα, ενώ αξιοποιεί όλα τα διπλωματικά της όπλα, υπογραμμίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε...

Η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη σε όλα τα επίπεδα, ενώ αξιοποιεί όλα τα διπλωματικά της όπλα, υπογραμμίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό "Πτήση και Διάστημα" ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις.

"Κάθε τουρκική παραβατική ενέργεια, να είστε βέβαιοι, συναντά τη δική μας αποφασιστική απάντηση. Περαιτέρω κλιμάκωση των ενεργειών της θα την απομονώσει περισσότερο από τον διεθνή περίγυρο”, σημειώνει ο κ. Δένδιας και επισημαίνει ότι η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και απαντά με ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

Αναφερόμενος στην πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στην περιοχή των Βαλκανίων, ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί συγκεκριμένα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν για να ασκήσει επιρροή στην περιοχή. "Μία αρνητική επιρροή της ενέχει τον κίνδυνο επανεμφάνισης ζητημάτων που στο παρελθόν αποδείχτηκαν καταστροφικά για την περιοχή μας”, προσθέτει ο κ. Δένδιας.

Ερωτηθείς σχετικά με τα μνημόνια κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και του κ. Σάρατζ στη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει ότι η Αθήνα επιδόθηκε "ευθύς εξαρχής, από τον Ιούλιο του 2019, στις απαραίτητες κινήσεις για να αναδείξει τον άκυρο, ανυπόστατο και εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου χαρακτήρα τους, καθώς και τις καταστρεπτικές συνέπειες που αυτά θα είχαν στην εξέλιξη του εμφυλίου στη Λιβύη”.

Ο κ. Δένδιας αναφέρει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ιταλία και με την Αίγυπτο σχετικά με το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ και "κινείται με μεθοδικότητα, υπομονή και επιμονή προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της”, ενώ προσθέτει πως "έχει επιλέξει να ασκήσει κάθε δικαίωμα που της αναλογεί από το διεθνές δίκαιο, στον χρόνο που εκείνη θα κρίνει ως τον πλέον ενδεδειγμένο”.

Αναφέρεται ακόμη στην πρόσφατη επικαιροποίηση της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ, η οποία "αποδίδει σημαντικά οφέλη στην αμυντική θωράκιση της χώρας” και "αναβαθμίζει τις στρατηγικές μας δυνατότητες και τη συμβολή μας στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και ενισχύει τον σταθεροποιητικό μας ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο”. Προσθέτει δε πως και οι σχέσεις με τη "Γαλλία είναι εξαιρετικές και ενισχύονται συνεχώς”.

"Όσον αφορά στον αμυντικό τομέα και ειδικότερα στην αγορά πολεμικών πλοίων, είναι γνωστό ότι οι σχετικές συζητήσεις προχωράνε και ότι οι δύο πλευρές είμαστε προσηλωμένες στην επιτυχία της συγκεκριμένης διαπραγμάτευσης”, σημειώνει.

Τέλος ο κ. Δένδιας καλεί την Τουρκία να "προσαρμοστεί στα δεδομένα του 21ου αιώνα και "να σταματήσει να λειτουργεί ως παράγων αποσταθεροποίησης στην περιοχή”.

"Η όλη τουρκική στάση και ρητορεία δεν είναι αυτή η οποία προσιδιάζει σε συμμάχους και γειτονικές χώρες και βεβαίως απάδει κατά πολύ της δεδηλωμένης επιθυμίας της για ένταξη στην ΕΕ, στον πυρήνα της οποίας βρίσκονται η ειρήνη, η συνεργασία, η ασφάλεια και η σταθερότητα”, σημειώνει.

"Το αντίθετο, θα έλεγα. Όπως έδειξε και στον Έβρο, η Τουρκία όχι μόνο δεν εργάζεται προς την ένταξη, αλλά συνειδητά επιχειρεί να εκβιάσει την ΕΕ και να αποσταθεροποιήσει κράτη-μέλη της, εργαλειοποιώντας τον ανθρώπινο πόνο προκειμένου να απεγκλωβιστεί από καταστάσεις που η τυχοδιωκτική εν πολλοίς πολιτική της την έχει οδηγήσει”.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση