GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Προκαλεί ξανά ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Κάνουμε τις γεωτρήσεις στα όρια της "Γαλάζιας Πατρίδας"

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, αναφέρθηκε στο τουρκο-λυβικό μνημόνιο και παραδέχτηκε ότι η διαδικασία από τον ΟΗΕ της κ...

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, αναφέρθηκε στο τουρκο-λυβικό μνημόνιο και παραδέχτηκε ότι η διαδικασία από τον ΟΗΕ της καταχώρησης των συντεταγμένων που προβλέπει η συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης συνεχίζεται, δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Η διαδικασία στα εθνικά κοινοβούλια ολοκληρώθηκε, εγκρίθηκε (η συμφωνία). Ωστόσο, επί του παρόντος, η διαδικασία σχετικά με την καταχώρηση της συμφωνίας στα Ηνωμένα Έθνη βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη», διευκρίνισε, αν και η πρόσφατη επίσκεψη του Σαράζ στην Τουρκία και το αντικείμενο της συνομιλίας με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ήταν κυρίως η υλοποίηση του τουρκο-λιβυκού συμφώνου για την ενέργεια, όπως είπε ο Φατίχ Ντονμέζ.

«Αυτό που κοιτάζουμε τώρα στη Λιβύη είναι πώς μπορούμε να προχωρήσουμε και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας. Αλλά το κατεξοχήν ζήτημα και στόχος τώρα στη Λιβύη είναι –αναμφίβολα- να εγκαθιδρυθεί μια μόνιμη ειρήνη και να επέλθει ηρεμία», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, ενώ όσον αφορά τη συνεργασία Άγκυρας-Τρίπολης για την ανασύσταση του κράτους της Λιβύης, ο Φατίχ Ντονμέζ αναφέρθηκε στη σχεδιαζόμενη συμβολή των τουρκικών εταιρειών στην εξόρυξη των πετρελαίων της χώρας, προκειμένου να τα καρπωθεί ο λαός της κι όχι η Τουρκία, όπως τόνισε.

«Εμείς εκεί σχεδιάζουμε να συνεργαστούμε μαζί με την εθνική πετρελαϊκή εταιρεία της Λιβύης. Εξάλλου και στο παρελθόν είχε γίνει κάτι αντίστοιχο. Αλλά στο μεταξύ, μπορεί να υπάρξουν κι άλλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες με τις οποίες μπορούμε να κινηθούμε από κοινού. Αλλά αυτό ο καιρός θα το δείξει. Και να πούμε αυτό: Το πετρέλαιο και οι φυσικοί πόροι της περιοχής είναι για τη ευημερία και την ανάπτυξη του Λιβυκού λαού. Δεν είμαστε αποικιοκράτες. Δεν πηγαίνουμε εκεί έχοντας ιμπεριαλιστικά κίνητρα», δήλωσε εμφαντικά, αλλά με μία αντίληψη του καζάν-καζάν, δηλαδή όλοι να κερδίσουν και πάλι.

Θέλουμε να προχωρήσουμε στη συνεργασία μας με τη Λιβύη

Αυτή τη στιγμή στόχος της Τουρκίας είναι να υλοποιήσει τις συμφωνίες της με τη Λιβύη και να προχωρήσει σε ενίσχυσή τους, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτική δίκτυο Κανάλ 7, αναφερόμενος στα ενεργειακά σχέδια της Άγκυρας το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο Φατίχ Ντονμέζ αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο με τα πλωτά γεωτρύπανα και τα ερευνητικά σκάφη, υπογραμμίζοντας ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια πραγματοποιήθηκαν 6 μεγάλου βάθους γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και η έβδομη με το Γιαβούζ είναι σε εξέλιξη στα δυτικά της Κύπρου.

«Χρησιμοποιούμε συχνά αυτό το χάρτη, γιατί η περιοχή στην οποία αναφερόμαστε είναι μια πολύ ευρεία περιοχή, αν κοιτάξετε. Όπως είναι ο νέος όρος, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτά είναι τα σύνορα της "Γαλάζιας Πατρίδας" μας. Αυτός είναι ο χάρτης των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας, της οικονομικής μας ζώνης. Η περιοχή με κόκκινο είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκικής Δημοκρατίας με βάση την υφαλοκρηπίδα της. Η περιοχή με πράσινο είναι η περιοχή, για την οποία η ΤΔΒΚ έχει παράσχει άδεια στην ΤΡΑΟ (Τουρκική Εταιρία Πετρελαίων) για έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου.

Έως σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει 6 αναγνωριστικές γεωτρήσεις τόσο στα τεμάχια που μας έχει παραχωρήσει άδειες η ΤΔΒΚ όσο και εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδα. Και η έβδομη συνεχίζεται στα δυτικά του νησιού», εξήγησε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, παρουσιάζοντας πάλι τους χάρτες που η Άγκυρα έχει χαράξει μόνη της και βάσει των οποίων ενεργεί στην ανατ. Μεσόγειο.

Ο Φατίχ Ντονμέζ εξήγησε ότι θα γίνουν επαναληπτικές γεωτρήσεις σε όλες τις περιοχές που έχουν ήδη πραγματοποιήσει «αναγνωριστικές» -όπως τις χαρακτήρισε- γεωτρητικές δραστηριότητες, καθώς οι σεισμικές έρευνες επίσης συνεχίζονται.

«Είμαστε στη δεύτερη φάση, δηλαδή των αναγνωριστικών γεωτρήσεων και των ερευνών», αποσαφήνισε, εξηγώντας ότι τα ερευνητικά πλοία τραβούν φιλμ από το βυθό, MRI, όπως διευκρίνισε, κι οι αναλύσεις των δεδομένων παίρνουν πολλούς μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση