GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΤΕΙΝΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ!" BOMBA από τον βρετανικό Guardian για το σκάνδαλο των 20 εκατ. από την κυβέρνηση στα media...

Με ένα ιδιαίτερα επικριτικό και σκληρό δημοσίευμα  η βρετανική εφημερίδα TheGuardian αναφέρεται εκτενώς σε όλες τις σκανδαλώδεις αποφάσει...

Με ένα ιδιαίτερα επικριτικό και σκληρό δημοσίευμα  η βρετανική εφημερίδα TheGuardian αναφέρεται εκτενώς σε όλες τις σκανδαλώδεις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση στην σκιά της επιτυχούς διαχείρισης του υγειονομικού σκέλους της πανδημίας, κάνοντας μνεία στην καμπάνια Πέτσα των 20 εκατ. ευρώ προς τα ΜΜΕ αλλά και στο φιάσκο με τα voucher κατάρτισης του Γιάννη Βρούτση.

“Μέχρι στιγμής η έλλειψη διαφάνειας της Ελλάδας στα δημόσια οικονομικά της έχει περάσει απαρατήρητη εκτός των συνόρων της. Αλλά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα ταμείο ανάκτησης Covid-19 που θα μπορούσε να στείλει περίπου 32 δισ. Ευρώ στη χώρα, αυτό δεν θα παραμείνει έτσι”, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.
“Η εντύπωση ότι η διοίκηση χειρίζεται σκοτεινούς λογαριασμούς ενώ ζητά από εκατομμύρια επιχειρηματίες και εργαζόμενους να αιμορραγούν προς όφελος όλων δεν είναι βιώσιμη. Η κυβέρνηση χρειάζεται ηθική εξουσία για την επιβολή δαπανηρών αποφάσεων. Και παρόλο που αυτά τα σκάνδαλα δεν έχουν συγκλονίσει ακόμη το κοινό, καθώς η ύφεση δαγκώνει, θα αποκτήσει νέα σημασία”, αναφέρει ο Guardian.

” Δεν υπάρχει έλλειψη προκλήσεων στο μέλλον για την Ελλάδα, είτε πρόκειται για κοροναϊούς, οικονομικούς ή ακόμη και γεωπολιτικούς. Η ελληνική κλεπτοκρατία, σύμφωνα με τα λόγια του 2015 του πρώην γερμανού αντιπροέδρου, «λεηλάτησε τη χώρα για χρόνια », ενώ η ΕΕ «στάθηκε και τους παρακολουθούσε να το κάνουν». Πέντε χρόνια μετά, φαίνεται ότι λίγα έχουν αλλάξει”, τονίζει.

Τι αναφέρει το ρεπορτάζ του Guardian:

Σε διεθνές επίπεδο, η Ελλάδα εμφανίζεται πως είχε μια σχετικά επιτυχημένη εμπειρία με την πανδημία Covid-19.

Στις αρχές Μαρτίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης – του δεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας – και η κυβέρνησή του αντιλήφθηκαν τους κινδύνους που έθεσε ο ιός σε μια χώρα με αποδεκατισμένο σύστημα δημόσιας υγείας. Επιβάλλουν νωρίς ένα σκληρό lockdown , που έσωσε ζωές. Η Ελλάδα έχει μετρήσει 3.121 περιπτώσεις και 183 θανάτους. Και, μετά από περισσότερο από τρεις μήνες σχετικής απομόνωσης, η χώρα μόλις άνοιξε τα σύνορά της στους τουρίστες.

Αλλά υπάρχει μια άλλη πλευρά σε αυτήν την προφανή επιτυχία. Έχει επίσης γίνει ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκης χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως πρόσχημα για να σπεύσει σε εξαιρετικά αδιαφανείς και αμφισβητήσιμες συμφωνίες στα δημοσιονομικά της. Μια σειρά αποκαλύψεων έχει επηρεάσει τη φήμη της κυβέρνησης. Και ενώ η οικονομία κινδυνεύει, η προσέγγιση της διοίκησης στα δημόσια οικονομικά δύσκολα θα γεμίσει τους Έλληνες με αισιοδοξία για την οικονομική ανάκαμψη.

Η παρεμπόδιση των άμεσων επιδοτήσεων και η μεταφορά της διαχείρισης των μέτρων οικονομικής στήριξης του Covid-19 σε ιδιωτικές εταιρείες έθεσε σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Και αναφέρονται συγκεκριμένα παραδείγματα:

Τον Απρίλιο, ο πρωθυπουργός έπρεπε να παρεμβληθεί και να ακυρώσει ένα χρηματοοικονομικό πακέτο 190 εκατομμυρίων ευρώ που προοριζόταν για εταιρείες για τη διαχείριση ενός προγράμματος ηλεκτρονικής μάθησης για τους αυτοαπασχολούμενους, μετά από έρευνες που αποκάλυψαν ότι πολλές από τις εταιρείες που ενέκρινε το Υπουργείο Εργασίας να χρησιμοποιούν τις διαδικτυακές πλατφόρμες ήταν, όπως είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας, «άμεσα συνδεδεμένος» με το κυβερνών κόμμα. Σε αυτό που ονομάστηκε «κουπόνι-πύλη», επτά εταιρείες έφτασαν τα 36 εκατομμύρια ευρώ. Μετά την ακύρωση του προγράμματος κουπονιών, το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας διαχειρίστηκε άμεσα τα χρήματα και τις παροχές.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού για τον Covid-19 αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ δόθηκε απευθείας σε μια ιδιωτική εταιρεία . Τα κριτήρια για τον καθορισμό των μέσων μαζικής ενημέρωσης που επιλέχθηκαν για να μεταδόσουν το υλικό της καμπάνιας και τι θα πληρώνονταν δεν έχουν διευκρινιστεί. Η εφαρμογή του προγράμματος από μια ιδιωτική εταιρεία σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία υποχρέωση να ανεβάσει πληροφορίες σχετικά με την κατανομή των χρημάτων στο δημόσιο μητρώο διαφάνειας. Παρά τα κοινοβουλευτικά αιτήματα, η κυβέρνηση αρνήθηκε να αποκαλύψει τις οικονομικές λεπτομέρειες του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση