GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πολεμικό Ναυτικό: Επείγουσα ανάγκη επιστροφής στα προ… 2012 δεδομένα - ΦΩΤΟ

Του Χρήστου Μαζανίτη Δεν είναι μόνο η ενίσχυση του στόλου και η αντικατάσταση των γηρασμένων μονάδων. Συχνά έχουμε ακούσει από την ηγεσ...

Του Χρήστου Μαζανίτη
Δεν είναι μόνο η ενίσχυση του στόλου και η αντικατάσταση των γηρασμένων μονάδων. Συχνά έχουμε ακούσει από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι τα στελέχη είναι ο πραγματικός πολλαπλασιαστής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων. Κι έτσι είναι. Διότι χάρις στις ικανότητες των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, από τον ναύτη μέχρι τον Αρχηγό, όλα αυτά τα χρόνια κρατήθηκε σε αξιοσημείωτα υψηλά επίπεδα η ετοιμότητα και οι διαθεσιμότητες σε μέσα.
Την περασμένη Πέμπτη, 2 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) η τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων Πολεμικού Ναυτικού τάξεως 2020. Τα ξίφη στους νέους Σημαιοφόρους επέδωσε η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Λόγω κορονοϊού οι εκδηλώσεις ήταν εξαιρετικά λιτές φέτος και οι παρευρισκόμενοι σαφώς λιγότεροι. Όπως και ο καθιερωμένος καφές μετά τη λήξη της τελετής με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήταν σύντομος και από απόσταση. Ίσως λόγω αυτών των μέτρων να συστήθηκε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας να αποφύγει το «καθιερωμένο» ολιγόλεπτο πηγαδάκι με τους δημοσιογράφους, κάτι που ωστόσο «τίμησαν» έστω κι από απόσταση και για λίγο όλοι οι Αρχηγοί των Επιτελείων και ο υφυπουργός.


Η γενική παραδοχή, όμως, και στην φετινή τελετή ήταν ο μικρός αριθμός των αποφοίτων. Συνολικά 43 άνδρες και γυναίκες ορκίστηκαν ενώπιον της Προέδρου. Από αυτούς, οι 7 ήταν Κύπριοι και οι 3 Ιορδανοί. Από τους 33 Έλληνες, οι 22 είναι Μάχιμοι και οι 11 μηχανικοί. Η «σοδειά» όπως επεσήμαναν πολλοί είναι μικρή, απόρροια των μνημονιακών περικοπών του 2012. Μέχρι τότε από την ΣΝΔ έβγαιναν περίπου 120 άτομα. Η διαφορά είναι μεγάλη, όπως και το… ταμείο. Στα 8 χρόνια που ακολούθησαν το Πολεμικό Ναυτικό έχει στερηθεί των υπηρεσιών τουλάχιστον 320 επιπλέον στελεχών. Όσα άτομα χρειάζονται, δηλαδή, για να επανδρώσουν 2 φρεγάτες και μία πυραυλάκατο ή ένα… αμερικανικό καταδρομικό κλάσης Ticonderoga. Βεβαίως και δεν θα στελεχώνονταν τα καράβια αποκλειστικά από απόφοιτους, αλλά οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί των ελλείψεων.
Με την τουρκική προκλητικότητα να έχει χτυπήσει κόκκινο και τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού να πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο, αποτελεί για πολλούς αδήριτη ανάγκη η άμεση αύξηση του αριθμού εισακτέων στην ΣΝΔ. Κι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, ταυτόχρονα με τον αγώνα που γίνεται πρόσκτησης νέων μονάδων επιφανείας. Ίσως λόγω των οικονομικών δεδομένων η άμεση επαναφορά στα προ 2012 επίπεδα να φαντάζει δύσκολη, ωστόσο η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα θεωρείται επιβεβλημένη.
Διότι μπορεί να διαθέτεις τα καλύτερα οπλικά συστήματα του κόσμου, όμως αυτά στο τέλος της ημέρας θα μείνουν απλές λαμαρίνες εάν δεν υπάρχει κόσμος να τα λειτουργήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση