GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δεν ξεχνάμε το "Κίνημα 26 Ιούλη"...

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας «Πατρίδα ή θάνατος»! * «Patria o muerte»! 26 Ιούλη του 1953... η χρονιά των...

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

«Πατρίδα ή θάνατος»! * «Patria o muerte»!

26 Ιούλη του 1953... η χρονιά των...
100 χρόνων από τη γέννηση του Χοσέ Μαρτί, του ποιητή και συγγραφέα, Εθνικού Ήρωα της Κούβας και σύμβολο του αγώνα για την ανεξαρτησία της, μια ομάδα νεαρών, με επικεφαλής τον Φιδέλ Κάστρο, μπήκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την Εθνική Ανεξαρτησία της Κούβας και πραγματοποίησαν την επίθεση στους στρατώνες της Μονκάδα, του Σαντιάγο της Κούβας και αυτή του Κάρλου Μανουέλ ντε Σεντπές ντε Μπέιμο. 
Αύριο στην Κούβα γιορτάζουν την 67η επέτειο της έναρξης του αγώνα για τη Λευτεριά και το ξήλωμα του δικτατορικού καθεστώτος του Μπατίστα.

Εκείνη την ημέρα, όταν όλοι οι μαχητές ήταν έτοιμοι, διαβάστηκε το Μανιφέστο της Μονκάδα, γραμμένο από τον νεαρό ποιητή Ραούλ Γκόμεζ Γκαρσία. Ο Ραούλ Γκαρσία διάβασε τους στίχους του με τίτλο «Είμαστε ήδη σε μάχη» και ο Φιδέλ απευθύνθηκε σε όλους μ' αυτή την προτροπή:
«Σύντροφοι... σε λίγες ώρες θα νικήσουμε ή θα νικηθούμε· ωστόσο, ακούστε προσεκτικά, σύντροφοι! Ότι και να συμβεί το κίνημα θα θριαμβεύσει. Αν αύριο νικήσουμε, αυτό που ήθελε ο Χοσέ Μαρτί θα γίνει νωρίτερα πραγματικότητα. Εάν συμβεί το αντίθετο, η ενέργειά μας θα χρησιμεύσει ως παράδειγμα για τον λαό της Κούβας, ώστε να πάρει τη σημαία και να προχωρήσει μπροστά».

Η νίκη έφθασε στην πραγματικότητα λίγα χρόνια αργότερα, όταν οι αντάρτες με επικεφαλής τον Φιδέλ κατέβηκαν την πρώτη Γενάρη του 1959 νικηφόρα από τη Σιέρρα Μαέστρα και στις 8 του μήνα μπήκαν στην Αβάνα!
«Η θύμηση του παρελθόντος μπορεί να είναι η
απαρχή επικίνδυνων διαισθητικών γνώσεων και η
παγιωμένη κοινωνία δείχνει να φοβάται τα
ανατρεπτικά περιεχόμενα της μνήμης»
Χέρμπερτ Μαρκούζε (1898 – 1979)

Περισσότερα για τη σοσιαλιστική Κούβα στο φιλόξενο "PRESS-GR": ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση