GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Καλίν για Τριμερή Βερολίνου: Λήφθηκαν αποφάσεις, θα συνεχιστούν παράλληλες συναντήσεις

Σημαντικό βήμα, που θα συνεχιστεί, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν την τριμερή συνάντηση μεταξύ Ελλάδας-Τ...

Σημαντικό βήμα, που θα συνεχιστεί, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν την τριμερή συνάντηση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας στο Βερολίνο, αποκαλύπτοντας ότι λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις και πως θα συνεχιστούν παράλληλες συναντήσεις, στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε.
Ο κ. Καλίν είπε πως ισχύει και σε αυτή την περίπτωση η παλαιότερη ρήση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι «θα είμαστε πάντοτε ένα βήμα μπροστά», ωστόσο πρόσθεσε πως αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα υποχωρήσει από τα συμφέροντά της. Πρόσθεσε ότι η τριμερής στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εντολών που έλαβαν έπειτα από το τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου Προέδρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
Εξέφρασε την άποψη ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών μπορούν να επιλυθούν στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού. Για την Ανατολική Μεσόγειο ο κ. Καλίν ανέφερε ότι η Άγκυρα πρότεινε συνομιλίες μεταξύ ε/κ και τ/κ πλευράς με στόχο να υπάρξει συμφωνία για τις ‘διαφιλονικούμενες περιοχές’ γύρω από το νησί, ενώ υποστήριξε ότι μπορούν να γίνουν είτε κοινές εργασίες έρευνας και γεώτρησης είτε και ξεχωριστές.
Ελληνοτουρκικά
Για την τριμερή μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας στο Βερολίνο στην οποία συμμετείχε ο ίδιος, ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι επειδή αυτές οι επαφές συνεχίζονται επιθυμεί να μην υπεισέλθει σε λεπτομέρειες λαμβάνοντας υπόψη και την ευαισθησία και μυστικότητα του θέματος.
“Γνωρίζετε υπήρξε μια κινητικότητα μετά από μια περίοδο σιωπηρής διπλωματίας. Αν δεν κάνω λάθος στις 26 Ιουνίου ο αξιότιμος Πρόεδρός μας πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Μητσοτάκη. Ασφαλώς υπήρξε και πριν από αυτό (διαδικασία). Μετά τη συνομιλία (με Μητσοτάκη) στο πλαίσιο των εντολών που λάβαμε ξεκινήσαμε να κάνουμε αυτές τις επαφές. Και στόχος μας εκεί ήταν να επιλύσουμε τα διμερή μας ζητήματά μας με αμοιβαίες διαπραγματεύσεις”.
Υπενθύμισε ότι από το 2002 είχαν ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι πραγματοποιήθηκαν περίπου 60 γύροι διαπραγματεύσεων κατά τις οποίες συζητήθηκαν διμερή θέματα, η υφαλοκρηπίδα, θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας και άλλα θέματα. Όπως είπε, ταυτόχρονα έγιναν πολιτικές διαβουλεύσεις και συναντήσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των στρατιωτικών αρχών, προσθέτοντας ότι αυτές πραγματοποιούνται κατά διαστήματα.
«Ο Πρόεδρός μας επέδειξε μια πολύ εποικοδομητική στάση. Ειπώθηκε ότι στο πλαίσιο αυτών των όρων μπορούμε να ξεκινήσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις, να τις συνεχίσουμε και εμείς τις ξεκινήσαμε σε εκείνο το πλαίσιο. Τώρα ασφαλώς υπάρχουν ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορές απόψεων. Άλλωστε οι διαπραγματεύσεις γι αυτό γίνονται, για να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα διά της διπλωματίας», πρόσθεσε.
«Εμείς κατ’ αρχήν πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα επιλύσουμε στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού. Το ζήτημα του Αιγαίου, το ζήτημα των νησιών, την υφαλοκρηπίδα, το ζήτημα των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, το θέμα των ερευνών και γεωτρήσεων στις αμφιλεγόμενες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου. Το θέμα της εκλογής μουφτή στην Ελλάδα, το ζήτημα του τζαμιού στην Ελλάδα και όλα τα άλλα ζητήματα. Εμείς μπορούμε να τα λύσουμε άνετα με την Ελλάδα. Ως δύο γειτονικές χώρες με μια εποικοδομητική στάση αλλά ταυτόχρονα με ισχυρή ηγεσία με όραμα μπορούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα”, συνέχισε.
Σε ερώτηση εάν στην πρώτη συνάντηση στο Βερολίνο είδε φως στην άκρη του τούνελ, ο Τούρκος αξιωματούχος απάντησε ότι “ασφαλώς, έγινε ένα σημαντικό βήμα που θα συνεχιστεί. Λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις”.
Συμπλήρωσε ότι είναι υπέρ της συνέχισης αυτού του βήματος και θα συνεχιστεί μια σειρά παράλληλων συναντήσεων στο πλαίσιο που συμφώνησα.«Αντιλαμβάνομαι ότι αυτά πότε πότε η κοινή γνώμη τα επικρίνει αλλά στην περίπτωση που κινηθούμε σε ένα πλαίσιο στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος και σεβασμού αυτά τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν», είπε ο κ. Καλίν.
Υπενθύμισε τη δήλωση Ερντογάν κατά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, το 2004, όταν είχε υποβληθεί το σχέδιο Ανάν, ότι «εμείς θα είμαστε πάντοτε ένα βήμα μπροστά», για να προσθέσει ότι και σε αυτό το θέμα ισχύει αυτό.
Αυτό σημαίνει, να είμαστε εποικοδομητικοί. Να μην κλείνουμε εντελώς τις πόρτες. Αλλά λέγοντάς το αυτό να μην περιμένει κανείς ποτέ ότι η Τουρκία θα υποχωρήσει από τα δίκαια και συμφέροντά της. Δηλαδή εμείς θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση