GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τσίπρας: Φέρνετε το νομοσχέδιο από φόβο για τις κοινωνικές αντιδράσεις που έρχονται - ΒΙΝΤΕΟ

«Επιχειρείτε μια αντιδραστική θεσμική τομή με στόχο την ίδια τη Δημοκρατία, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη διαδήλωση, στη ...

«Επιχειρείτε μια αντιδραστική θεσμική τομή με στόχο την ίδια τη Δημοκρατία, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη διαδήλωση, στη συγκέντρωση, στη διαμαρτυρία», «που καμία κυβέρνηση δεν διανοήθηκε από τη Μεταπολίτευση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι η κυβέρνηση δεν επιχειρεί να ρυθμίσει πράγματα που αντιστοιχούν στην κοινή λογική και πως, αντίθετα, προσπαθεί «να επαναφέρει διατάγματα του 1971». Κατηγόρησε προσωπικά τον Πρωθυπουργό ότι «έχει αποφασίσει να ξοδέψει το χρόνο του ως πρωθυπουργός όχι για να χτίσει αλλά για να γκρεμίσει». Να «εκδικηθεί», όπως είπε, μια Ελλάδα «που προχώρησε όταν άφησε πίσω το κράτος της Δεξιάς και τα σύνδρομα της» και την Αριστερά,»που είναι ο πολιτικός αντίπαλός της».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η απάντηση στο γιατί η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα αυτή την «αντιδραστική τομή» είναι γιατί «φοβάται» τις εξελίξεις και τις κοινωνικές αντιδράσεις «που έρχονται από Σεπτέμβρη» καθώς η χώρα «μπαίνει σε περίοδο βαθιάς ύφεσης». Και αυτό, όπως είπε, «παρά τα εκατομμύρια δημόσιου χρήματος που μοιράζετε για να σας φιλοτεχνούν κυρίαρχο και άτρωτο τα ΜΜΕ». Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για διαμοιρασμό 20 εκατ. «χωρίς κριτήρια, με μόνο στόχο τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης», «λες και ήταν λεφτά της οικογένειας σας». «Και ήρθε χτες η απόφαση του κ. Μαρινάκη να σας τα γυρίσει πίσω τα χρήματα αυτά που κατά τη δική σας εκτίμηση αντιστοιχούσαν στα δικά του μέσα. Τι έγινε; Δεν την κάνατε σωστά τη μοιρασιά;», σχολίασε. Ο κ. Τσίπρας είπε στον Πρωθυπουργό ότι «δεν είναι μόνο εκτεθειμένος αλλά και καταγέλαστος» και πως δεν έχει άλλη επιλογή από το «να πάρει πίσω το πρόγραμμα της ντροπής» και εν συνεχεία, εφόσον θέλει να δώσει διαφημιστική πίτα, υπάρχουν όροι που προβλέπει ένα δημοκρατικό πλαίσιο, είπε. «Με όρους διαφάνειας, αξιοκρατίας, με πραγματικά κριτήρια τους εργαζόμενους, την αναγνωσιμότητα, την τηλεθέαση». «Με διαφάνεια και λογοδοσία, όχι έτσι», τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς σε σημεία του νομοσχεδίου που όπως είπε, δείχνουν την αντιδραστικότητα. «Για τη συμβατότητα του νομοσχεδίου με το συνταγματικό δικαίωμα της συνάθροισης θα αρκούσε να παραπέμψω στην ανακοίνωση της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι η κεντρική ρύθμιση του νομοσχεδίου –διαβάζω κατά λέξη– «πλήττει τον πυρήνα του δικαιώματος και βρίσκεται εκτός συνταγματικού πλαισίου». Η υποχρέωση προηγούμενης γνωστοποίησης (άρθρο 3), σε συνδυασμό με την εξουσία της αστυνομίας να διαλύει συγκεντρώσεις για τον μόνο λόγο ότι δεν γνωστοποιήθηκαν (άρθρο 9), πλήττει κατάφωρα τον πυρήνα του δικαιώματος της συνάθροισης». Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψε σε ένα έργο, την «Κατ’ άρθρον Ερμηνεία του Συντάγματος» και ανέφερε: «Το δικαίωμα στη συνάθροιση δεν υπόκειται σε καθεστώς άδειας, αναγγελίας ή προληπτικού ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές, όπως γινόταν σε ανώμαλες περιόδους παλαιότερα».

«Το ερώτημά μου είναι τι ακριβώς κάνετε; Μας γυρίζετε στις ανώμαλες περιόδους όπως παλαιότερα; Κανένα ελληνικό Σύνταγμα από το 1864 που κατοχυρώθηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα της συνάθροισης δεν επέβαλλε υποχρέωση γνωστοποίησης των συγκεντρώσεων» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Αυτό το έκαναν μόνο τα χουντικά ψευδοσυντάγματα, με τη φράση: «Αι δημόσιαι συναθροίσεις πρέπει να γνωστοποιούνται δεόντως εις την αστυνομικήν αρχήν τεσσαράκοντα οκτώ ώρας προ της πραγματοποιήσεώς των». Η ρήτρα αυτή όχι απλώς δεν επαναλήφθηκε, αλλά συνειδητά απαλείφθηκε από το Σύνταγμα του 1975. Κατασκευάζετε λοιπόν, ένα νέο λόγο απαγόρευσης συγκεντρώσεων, που δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα και που δεν επιτρέπεται να προστεθεί με νόμο». Και υπάρχουν χειρότερα, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Το άρθρο 8 του νομοσχεδίου λέει ότι η αστυνομία μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς σε μια συγκέντρωση. Τι είναι οι περιορισμοί; Είναι σκληρές, επιτακτικές και δεσμευτικές διαταγές. Το άρθρο 9 λέει ότι, αν η συγκέντρωση δεν συμμορφωθεί στις υποδείξεις, τότε η αστυνομία μπορεί να τη διαλύσει. Νέος λοιπόν, λόγος διάλυσης: Όταν η συγκέντρωση δεν συμμορφώνεται στις αστυνομικές υποδείξεις, ακόμη κι αν καθαυτή ούτε τη δημόσια ασφάλεια απειλεί ούτε την κοινωνικοοικονομική ζωή διαταράσσει». Ίσως όμως το πιο εντυπωσιακό στο νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, «δεν είναι σε αυτά που λέει, αλλά σε αυτά που παραλείπει. Και μια ιδίως έλλειψη που είναι εκκωφαντική: Απουσιάζει οποιαδήποτε διάταξη που να περιορίζει έστω κάπως την αστυνομία. Είναι εντυπωσιακό ότι, ενώ αρχικά δε διστάσατε να ποινικοποιήσετε ακόμη και την απλή συμμετοχή πολιτών σε διαδήλωση - κάτι που μαζέψατε άρον άρον μετά την καθολική κατακραυγή - δεν προβλέψατε ούτε τη παραμικρή απαγόρευση, την παραμικρή υποχρέωση, την παραμικρή ευθύνη για τις αστυνομικές αρχές».

«Δίνετε μήνυμα στην αστυνομία πως "το κράτος είστε εσείς"»

Όπως ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το avgi.gr, «ακόμα και το άρθρο 6, που –ψευδεπίγραφα– επιγράφεται «Υποχρεώσεις της αστυνομικής αρχής», ακούστε τι λέει: Η αστυνομία «λαμβάνει κάθε αναγκαίο μέτρο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία». Άρα ακόμα κι αυτό το άρθρο εξουσίες δίνει στην αστυνομία, όχι περιορισμούς». «Το μήνυμα που δίνετε προς την αστυνομία είναι σαφές και είναι εφιαλτικό. «Το κράτος είστε εσείς», που είχε πει κάποτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Επομένως –υπονοείται εδώ– «βαράτε ελεύθερα», «μη σας νοιάζει», “κανείς δεν πρόκειται να σας ζητήσει ευθύνες”». Το τελευταίο «και ίσως το πιο επικίνδυνο σημείο του νομοσχεδίου» που επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας είναι «αυτή η ασύλληπτη, και ντροπιαστική για μια δημοκρατική κοινωνία, ρύθμιση του άρθρου 13. Κάθε συγκέντρωση οφείλει να ορίσει ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ως οργανωτή, ο οποίος –προσέξτε– θα έχει την πλήρη και προσωπική ευθύνη να αποζημιώσει τις ζημιές που τυχόν θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης. Προφανής σκοπός της ρύθμισης αυτής είναι να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε κάθε διαμαρτυρία. Να εξαναγκάσει οργανώσεις, συλλογικότητες και ομάδες να αυτο-περιοριστούν, να αυτο-λογοκριθούν, να εγκαταλείψουν την ιδέα διοργάνωσης μιας συγκέντρωσης».

«Το νομοσχέδιο, από όπου και να το πιάσει κανείς, είναι ντροπή για κάθε δημοκρατικό πολίτη. Όπως ακόμη μεγαλύτερη ντροπή είναι να το ψηφίζει το νομοσχέδιο αυτό η κα Γεννηματά. Εντάξει η Ελληνική λύση».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση