GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συνέντευξη Τύπου ΣΥΡΙΖΑ: Η Δικαιοσύνη είναι σε κατάσταση πολιορκίας - ΒΙΝΤΕΟ

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση για τα ζητήματα Δικαιοσύνης εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπ...

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση για τα ζητήματα Δικαιοσύνης εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έλαβε χώρα σήμερα, με αφορμή τις εξελίξεις στην Προανακριτική Επιτροπή για την Novartis και στον απόηχο της δίωξης της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Στη συνέντευξη Τύπου, που έγινε στην ΕΣΗΕΑ και συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης, μίλησαν οι Φώτης Κουβέλης, Νίκος Παρασκευόπουλος, Σπύρος Λάππας και Δώρα Αυγέρη. Εξαπέλυσαν πυρά κατά της κυβέρνησης για σχεδιασμένη προσπάθεια με στόχο την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον «αποπροσανατολισμό» της κοινωνίας από τα πραγματικά προβλήματα του τόπου «που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με τον χειρότερο τρόπο». Όπως σημείωσαν, μεταξύ άλλων, «δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα να διώκεται ο διώκτης υποθέσεων διαφθοράς.

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, εισηγητής στην Προανακριτική, Σπύρος Λάππας, κατηγόρησε την ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής πως «αρνούνται» ότι η Novartis, με το συμβιβασμό με τις ΗΠΑ, «ομολόγησε τα αμαρτήματά της» και χαρακτήρισε «διολίσθηση στη γελοιότητα» να υποστηρίζει η ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «κάνει λάθος στη μετάφραση». Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι προσπάθησε να παρουσιάσει το «σκάνδαλο Novartis» ως μια υποβαθμισμένη υπόθεση υπερσυνταγογραφήσεων.

Ο Φώτης Κουβέλης (μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, υπεύθυνος για την Δικαιοσύνη) είπε ότι «η Δικαιοσύνη είναι σε κατάσταση πολιορκίας και, όταν αυτό συμβαίνει, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι δεν είναι ανεξάρτητη». «Πρέπει να σπάσει αυτή η πολιορκία, να λειτουργήσουν οι δικαιικοί θεσμοί όπως ακριβώς προβλέπεται. Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη είναι υπόθεση βαθιάς δημοκρατίας», υπογράμμισε. Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι «οφείλουμε να επαναφέρουμε την αξιακή παραδοχή ότι η ανεξάρτητη δικαιοσύνη είναι συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας». «Η χώρα διέρχεται περίοδο θεσμικής εκτροπής. Απέναντι σε αυτή τη μεθοδευμένη προσπάθεια σκανδάλων και παραπλάνησης της κοινής γνώμης ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στέκεται ως θεσμικό ανάχωμα», είπε η βουλευτής και μέλος της Προανακριτικής, Δώρα Αυγέρη. «Ήρθε η ώρα να πούμε “ως εδώ και μη παρέκει”. Δεν θα αφήσουμε καμία πρόκληση προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του να πέσει κάτω. Κάθε απόπειρα κατασυκοφάντησης θα παίρνει το δρόμο της Δικαιοσύνης», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος στην υπόθεση της κ. Τουλουπάκη ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι ενώ είναι «νομική βεβαιότητα» ότι ένας έπρεπε να την ελέγξει, υπήρξε διπλή ανάθεση από τον Άρειο Πάγο. Εξ αυτού, πρόσθεσε, «δικαιούμαστε να έχουμε την υποψία ότι η ανάθεση σε δύο δικαστικούς λειτουργούς ήταν προσπάθεια ισορροπίας της υπόθεσης» ή έγινε, όπως είπε, «ώστε να υπάρξουν δύο πορίσματα και να αξιοποιηθεί το πόρισμα εκείνου που εξυπηρετεί άλλες καταστάσεις». Προσέθεσε δε ότι το πόρισμα Σοφουλάκη που είχε περαιωθεί «είχε δείξει ότι η κ. Τουλουπάκη δεν έχει καμιά ενοχή και μαύρες σκιές στον τρόπο που ενήργησε».

«Η δίωξη Τουλουπάκη παρέχει ένα μήνυμα σημαντικό και γενικεύσιμο, απευθύνεται κυρίως προς τους υπόλοιπους δικαστές, ενώπιον οικονομικών διαχειρίσεων που επίκεινται και ενώπιον επιχειρήσεων που προσκρούουν σε συνταγματικές ελευθερίες και οι οποίες έχουν ξεκινήσει: Μη διανοηθεί εισαγγελέας ή δικαστικός λειτουργός να μας ελέγξει», είπε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος. «Σκεφτείτε την αναφορά του υπουργού Ανάπτυξης ότι η εισαγγελέας που κρίνει αυτή την υπόθεση πρέπει να πάει φυλακή, σε υπόθεση που εξελισσόταν και μάλιστα όπου η Δικαιοσύνη εμφανίστηκε στη συνέχεια να συμμορφώνεται προς την υπουργική υπόδειξη», σχολίασε. Προσέθεσε ότι και ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι οι υποθέσεις που εκκρεμούν πρέπει να μπουν στο αρχείο, για να σχολιάσει: «Φανταστείτε αν η Δικαιοσύνη εμφανιστεί να συμμορφώνεται με την υπουργική υπόδειξη, πόσο θα τη ζημιώσει η εικόνα ότι σπεύδει να προσαρμόζεται στις βουλές της κυβέρνησης». Ο κ. Παρασκευόπουλος μίλησε συνολικά για διαφορά αντίληψης και αντιμετώπισης της Δικαιοσύνης και των θεσμών της κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από τη σημερινή κυβέρνηση. «Ο δικαστής που αναλαμβάνει υποθέσεις διαφθοράς τίθεται ανάμεσα σε δυο εκτοξευτήρες: της προαγωγής του και της εις βάρος του δίωξης. Το πράγμα φάνηκε από την αρχή», είπε. Κατηγόρησε μεταξύ άλλων την κυβερνητική πλειοψηφία για την «προσπάθειά της να αποκαλύψει τους προστατευόμενους μάρτυρες», ενώ είπε ότι οι επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ «σεβάστηκαν πλήρως το τεκμήριο αθωότητας των κρινόμενων» και πως σήμερα οι χαρακτηρισμοί «Ρασπούτιν» και «η διαπόμπευση του Δ. Παπαγγελόπουλου οδηγεί σε συμπεράσματα».

Ο κ. Κουβέλης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει κάνει πολιτική επιλογή υποβάθμισης των θεσμών που «δεν έχει κατήφορο», αναφέρθηκε και στο ζήτημα της «παρανόμως ηχογραφημένης» συνομιλίας του Σ. Μιωνή που κατατέθηκε στην προανακριτική, κατηγορώντας την κυβερνητική πλειοψηφία ότι εκείνη τη στιγμή θα έπρεπε να είχε ανακοινώσει την «παρανομία» στον αρμόδιο εισαγγελέα για να ακολουθήσουν τα προβλεπόμενα. Αναφέρθηκε στην αναφορά που κατέθεσε σχετικώς ο ΣΥΡΙΖΑ στον εισαγγελέα του ΑΠ, τονίζοντας ότι αυτή η κίνηση «δεν ήταν μόνο για να ελέγξει η Δικαιοσύνη τη συγκεκριμένη παράνομη ηχογράφηση, αλλά υπερβαίνει το συγκεκριμένο περιστατικό και αναδεικνύει ότι δεν είναι δυνατόν αυτή η χώρα με θεσμική προσβλητική ενέργεια να γίνει η χώρα της κασέτας».

Από την πλευρά της, η κ. Αυγέρη κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «επιχειρεί να υποτάξει τη δικαστική εξουσία, εξαπολύοντας άνευ προηγούμενων επίθεση στη Δικαιοσύνη και στα θεσμικά της όργανα» και πως επίκεντρο αυτών των παρεμβάσεων είναι το «σκάνδαλο Novartis που η ίδια η Novartis ομολόγησε». «Είδαμε ως μέλη της προανακριτικής τις αντιθεσμικές μεθοδεύσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που είχε και το θράσος να “βαφτίζει” το σκάνδαλο “σκευωρία”, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της επιτροπής, αν κάτι αποδείχθηκε είναι ότι η ΝΔ εξύφανε μεθοδικά τη σκευωρία της “σκευωρίας”».

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν αναλογίες με την περίοδο του σκανδάλου Κοσκωτά, ο κ. Κουβέλης απάντησε πως δεν υπάρχουν. «Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από την πλευρά της τότε κυβέρνησης και ειδικότερα από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης. Δεν υπήρξε επίθεση από την τότε κυβέρνηση εναντίον της Δικαιοσύνης», είπε. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η Αριστερά είχε πει τότε να κριθεί από τη Δικαιοσύνη. Δηλαδή η πολιτική της διεκδίκηση ήταν στο επίπεδο των αρχών».

Προλογίζοντας και θέτοντας το πλαίσιο της συγκυρίας όπου πραγματοποιείται η συνέντευξη Τύπου, ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης είπε ότι η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει να κάνει με την περιρρέουσα ανησυχία «για φαινόμενα διολίσθησης σε αυταρχικές πρακτικές που υπονομεύουν το κύρος της Δικαιοσύνης και πρακτικές που οδηγούν ατύπως και σταθερά σε κατάσταση ενός ανελεύθερου κράτους». Μίλησε δε για «εν εξελίξει επιχείρηση δηλητηρίασης της δημόσιας ζωής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση