GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συμβούλιο Ευρωπαίων ΥΠΕΞ: Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Δένδια - Χριστοδουλίδη με τον Μπορέλ

Η Τουρκία και συγκεκριμένα οι ενέργειές της σε Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη, αλλά και οι σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας σχετικά με το προσφυ...

Η Τουρκία και συγκεκριμένα οι ενέργειές της σε Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη, αλλά και οι σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας σχετικά με το προσφυγικό βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, ενώ σε πρώτο πλάνο έχει τεθεί από πολλούς και το θέμα της απόφασης Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη είχαν συνάντηση με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ στο περιθώριο του Συμβουλίου. Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter. Άλλωστε οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συνολικά θα επικεντρωθούν στην προσέγγιση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, τη διμερή συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού/ προσφυγικού και θεμάτων που σχετίζονται με τη Λιβύη και τη Συρία. Όπως τόνισε, σε συνέντευξή του την Κυριακή, στον τηλεοπτικό σταθμό "Σκάι", ο κ. Δένδιας θα αναφερθεί στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας, ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και πως θα στηρίξει την Κύπρο στην επιβολή κυρώσεων που αφορούν τα κυπριακά δικαιώματα. Περαιτέρω, οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να αναφερθούν και σε τρέχοντα ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στη Λιβύη, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και οι πρόσφατες εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ και τη Βενεζουέλα.

Μπορέλ: Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι ιδιαίτερα καλές

«Η Τουρκία είναι το σημαντικότερο θέμα της ατζέντας» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. «Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι ιδιαίτερα καλές αυτή τη στιγμή και πιστεύω ότι θα είναι ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το σημαντικό ζήτημα» σημείωσε ο κ. Μπορέλ. Επιπροσθέτως, δήλωσε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι το σημερινό Συμβούλιο γίνεται με φυσική παρουσία έπειτα από πολλές τηλεδιασκέψεις. «Το πρώτο θέμα θα είναι η Λατινική Αμερική. Πρέπει να έχουμε τη Λατινική Αμερική στο μυαλό μας, γιατί πρώτα από όλα είχαν σημαντικό πρόβλημα με τον κορονοϊό. Και δεύτερον, γιατί πρέπει να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις από κάθε άποψη», επισήμανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής. Προσέθεσε ότι θα συζητηθούν επίσης τα ζητήματα της Λιβύης, της Βενεζουέλας, της Αφρικής και τα πρώτα αποτελέσματα του διαλόγου Πρίστινας-Βελιγραδίου. Ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι θα συζητηθεί και η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ τονίζοντας ότι «ο νόμος που πέρασε από τις κινεζικές Αρχές είναι πιο δρακόντειος από ότι αναμενόταν και τα κράτη-μέλη θα εκφράσουν τις θέσεις τους και την ανησυχία τους για την κατάσταση εκεί».

Σλοβάκος ΥΠΕΞ: Σημαντικός εταίρος η Τουρκία ωστόσο υπάρχουν ζητήματα

Στο θέμα της Τουρκίας αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Ιβάν Κορτσόκ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο. «Θα είναι σημαντική η συζήτηση για τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος, ωστόσο υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία πρέπει να συζητήσουμε τα 27 κράτη-μέλη» σημείωσε ο κ. Κορτσόκ και πρόσθεσε: «Ανυπομονώ να ακούσω για την πρόσφατη επίσκεψη του Ζοζέπ Μπορέλ στην Τουρκία. Πιστεύω ότι ήταν καλή κίνηση το ότι πήγε στην 'Αγκυρα. Πιστεύω ότι θα έχουμε εκτενή συζήτηση». Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας ανέφερε ότι θα ενημερώσει τους συναδέλφους του για την απόφαση της χώρας του να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ανησυχία από την ΥΠΕΞ της Σουηδίας

Την ανησυχία της για όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λίντε. «Έχουμε σημαντικά θέματα να συζητήσουμε, ειδικά η συζήτηση για την Τουρκία. Αυτό που συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο είναι λόγος ανησυχίας, αλλά επίσης τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία στην Τουρκία θα έχουν σημαντική θέση στη συζήτησή μας», ανέφερε η κ. Λίντε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση