GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μάτι: Τι προβλέπει ο χωροταξικός σχεδιασμός - Πόσα κτίσματα θα κατεδαφιστούν

Στο Μάτι παράλληλα με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την περιοχή θα ανατεθούν μέσα στο καλοκαίρι και οι μελέτες για το ρυμοτομικό σχέδι...

Στο Μάτι παράλληλα με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την περιοχή θα ανατεθούν μέσα στο καλοκαίρι και οι μελέτες για το ρυμοτομικό σχέδιο το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο. Σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", αυτό σημαίνει πως όσοι ιδιοκτήτες έχουν πάθει ζημιές και έχουν άδεια, θα μπορούν να χτίσουν άμεσα ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να περιμένουν έναν χρόνο προκειμένου να ξεκαθαρίσει το οποίο με το τι επιτρέπεται και πού. Αυτό αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος με κατοίκους της περιοχής.Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης αλλά και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) , Γιώργος Στασινός. Όπως ειπώθηκε , οι προαναφερόμενες διαδικασίες στην Ελλάδα κρατούσαν 25 χρόνια. Δώδεκα για το πρώτο στάδιο κι άλλα 12-15 για το Ρυμοτομικό. Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την κατεδάφιση 141 κτισμάτων και 339 μαντρότοιχων, τη διάνοιξη οκτώ ρεμάτων για να θωρακιστεί από τις πλημμύρες η περιοχή.
Οι δηλώσεις
“Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι όταν ακούνε και πολύ περισσότερο όταν δουν ότι γκρεμίζεται το σπίτι τους , κόποι αρκετών χρόνων , κάθε άλλο παρά θα χαρούν “τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης.
“Και το ίδιο για αυτούς που θα δουν να γκρεμίζονται μάνδρες και αυλές. Αλλά σκεφτείτε αν δεν συνέβαινε αυτό, αν δεν τα κάναμε αυτά και δεν ανοίγαμε διόδους προς την παραλία .Θυμηθείτε παρότι οι ευθύνες ήταν αλλού, πόσο συνετέλεσε και αυτό το πρόβλημα σε αυτό που ζήσαμε το 2018. Σκεφτείτε τι θα συνέβαινε αν αποφασίζαμε να μην παρέμβουμε στα ρέματα, να μην διευθετούσαμε και να μην κάνουμε τις απολύτως αναγκαίες κατεδαφίσεις για σπίτια που είναι μέσα στα ρέματα”.
O υφυπουργός Περιβάλλοντος , Δημήτρης Οικονόμου ανέφερε πως η οριστικοποίηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου θα σημάνει πως ένα μεγάλο ποσοστό της περιοχής θα είναι άμεσα οικοδομήσιμο ενώ ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός στάθηκε ιδιαίτερα στο τελικό ρυμοτομικό σχέδιο” Σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα θα μπορούν οι κάτοικοι να χτίσουν αυτά που δικαιούνται να χτίσουν, να είναι νόμιμοι και να υπάρχει παράλληλα ένα σχέδιο που να καταστήσει το Μάτι πόλη- πρότυπο” .
Tα δασικά ζητήματα
Στο Μάτι υπάρχουν πολλά δασικά ζητήματα. Όπως ανέφερε ο γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων , Κωνσταντίνος Αραβώσης προβλέπονται τα εξής:
-Πλήρης εξαίρεση των περιοχών Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι από τη δασική νομοθεσία. Για τις εκτάσεις αυτές ανακαλούνται κάθε είδους διοικητικές πράξεις ( αναδασωτέες , πρόστιμα , διοικητικές αποβολές , κατεδαφίσεις ) που εκδόθηκαν με βάση τη δασική νομοθεσία.
-Αναμόρφωση των δασικών χαρτών. Στις διοικητικές πράξεις συμπεριλαμβάνονται πλέον και οικοδομικές άδειες που δεν έχουν υλοποιηθεί ( δηλαδή δεν έχουν οικοδομήσει οι δικαιούχοι) οπότε εξαιρούνται πλέον και αυτές οι εκτάσεις.
- Στις περιοχές που δεν εξαιρούνται της δασικής νομοθεσίας (Προβάλινθος,Αμπελούπολη κλπ) παρέχεται η δυνατότητα: Για εκ νέου υποβολή των αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη , με νέες προθεσμίες , αφού αναρτηθεί ο αναμορφωμένος δασικός χάρτης καθώς και υποβολή αιτήματος υπαγωγής στις ευνοϊκές διατάξεις περί “οικιστικών πυκνώσεων “.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση