GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΒΟΜΒΑ από τον (πρώην υπαρχηγό) Α. Γκουρμπάτση! «ΑΠΕΙΛΗΣΑΝ και μένα όπως τον πραγματογνώμονα Λιότσιο για το Μάτι...»

Μέσα στον τρομερό απόηχο που έχουν δημιουργήσει τα ηχητικά ντοκουμέντα τα οποία αποκάλυψε η εφημερίδα «Καθημερινή» γύρω από την τραγωδία...

Μέσα στον τρομερό απόηχο που έχουν δημιουργήσει τα ηχητικά ντοκουμέντα τα οποία αποκάλυψε η εφημερίδα «Καθημερινή» γύρω από την τραγωδία στο Μάτι, στην πολιτική θύελλα που έχουν προκαλέσει, στο μεγάλο σοκ του κοινού αλλά και στο ντόμινο των εξελίξεων που έχουν πυροδοτήσει, μεγάλο ενδιαφέρον έχει πόσες άλλες υποθέσεις από το παρελθόν φωλιάζουν μέσα στα λεγόμενα του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Γιώργου Ματθαιόπουλου.

Ένα όνομα που ακούγεται ξεκάθαρα σε αυτό το συνταρακτικό ντοκουμέντο είναι αυτό του Ανδριανού Γκουρμπάτση, Αντιστράτηγου-υπαρχηγού ΠΣ ε.α, νομικού, ειδικού ερευνητή-δικαστικού πραγματογνώμονα διερεύνησης εγκλημάτων εμπρησμού και τεχνικού σύμβουλου των οικογενειών των θυμάτων για το Μάτι.

Κάποια στιγμή ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Γιώργος Ματθαιόπουλος λέει στον πραγματογνώμονα για το Μάτι, Δημήτρη Λιότσιο: «Θα βάλουμε δύο τρεις δικηγόρους όπως κάναμε το 2000 επί Γκουρμπάτση, κατηγορείσαι, κατηγορείσαι, κατηγορείσαι….Και το μεμονωμένο μετά. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα».

Ο Ματθαιόπουλος πίσω στο μακρινό 2000 
Σε τι αναφέρεται όμως ο Ματθαιόπουλος; Πρόκειται για μια υπόθεση που πηγαίνει πίσω στο μακρινό 2000.
Τότε από την θέση του Διευθυντή της ΔΑΕ (Ανεξάρτητη Διωκτική Υπηρεσία της Πυροσβεστικής) ο Γκουρμπάτσης , με εντολή του εισαγγελέα Πειραιά ηγούνταν μιας έρευνας για ατασθαλίες, πλημμέλειες, κι άλλες έκνομες ενέργειες στο ανακριτικό τμήμα και στο τμήμα πυρασφάλειας της Διοίκησης ΠΥ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του Πειραιά.

Στο μικροσκόπιο για κατάχρηση εξουσίας είχαν μπει τότε 42 αξιωματικοί και κατώτεροι ανάμεσα τους και ο Ματθαιόπουλος που τότε υπηρετούσε στο τμήμα πυρασφάλειας ως νέος αξιωματικός.

Όπως εξηγεί στο Dikaiologitika News ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης: 
«Δικογραφίες πνίγονταν κι οι αιτίες των πυρκαγιών άλλαζαν με τη χρήση blanco. Tο ‘με δόλο’’ γίνονταν ‘από αμέλεια’ για να πάρουν οι ενδιαφερόμενοι τις αποζημιώσεις. Δικογραφίες δεν στέλνονταν ποτέ στον εισαγγελέα. Σε όσες υποθέσεις έλεγξα δε στην Πυρασφάλεια Πειραιά, το πιστοποιητικό της πυρασφάλειας δεν είχε χορηγηθεί νόμιμα.
Δέχθηκα παρόμοιες απειλές με αυτές που δέχθηκε το 2018 ο Λιότσιος. Δεν ενέκυψα στις απειλές αυτές κι έκανα το καθήκον μου όπως και ο Δημήτρης τώρα. Με απείλησαν και εμένα με μηνύσεις, με δυσμενείς μεταθέσεις κι άλλα. Έβλεπαν ότι είμαι αποφασισμένος να βγάλω τις παρανομίες τους στη φόρα.
Προχώρησα όμως ακάθεκτος γιατί είχα την απόλυτη στήριξη του νυν υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο δε Ματθαιόπουλος μαζί με τους υπόλοιπους, οι πράξεις των οποίων διερευνούνταν, έβαλαν δικηγόρο εναντίον μου, όμως δεν συνέβη τίποτε».


Σύμφωνα με τον Ανδριανό Γκουρμπάτση ο Ματθαιόπουλος τον αναφέρει στο ηχητικό ντοκουμέντο μιας και εκείνη η υπόθεση στον Πειραιά τελικά «πνίγηκε», δεν έφτασε ποτέ στο ακροατήριο. Είναι σαν να λέει δηλαδή στον Λιότσιο: όσο και να προσπαθήσεις, με ο, τι και να μας κατηγορήσεις δεν θα συμβεί τίποτα, την ίδια τύχη θα έχεις κι εσύ. Άλλωστε όπως λέει: «Δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Θα πεις για τον Ματθαιόπουλο; Σ’ έσκισα μετά».

H πολυσέλιδη έκθεση που θα παραδώσει σύντομα ο Γκουρμπάτσης
Το πύρινο μπαλάκι της (μη) ανάληψης της επιχειρησιακής ευθύνης την ώρα του κακού είναι για τον Ανδριανό Γκουρμπάτση ένα ύψιστης σημασίας λάθος.
Όπως μας λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος: «Όλοι οι αρμόδιοι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος για τη διαχείριση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης από τη συγκεκριμένη κρίση λόγω της φονικής πυρκαγιάς απέφευγαν συστηματικά και προσχηματικά να αναλάβουν επιτόπου το συντονισμό των πυροσβεστικών επιχειρήσεων.
Oύτε υποστελέχωση υπήρξε, ούτε κακές οδηγίες. Δεν υπήρξε σχεδιασμός, οργάνωση και συντονισμός.
Δεν λειτούργησε τίποτα το κρίσιμο χρονικό διάστημα και όταν άρχισε να λειτουργεί, όλα πλέον είχαν κριθεί και μάζευαν τα πτώματα.
Από τα στοιχεία που έχω συλλέξει κατά την εκπόνηση της Έκθεσής μου, που συνέταξα, ως Τεχνικός Σύμβουλος και κοντεύω να ολοκληρώσω και άμεσα να παραδώσω στον Ανακριτή, στοιχειοθετούνται κακουργηματικές πράξεις και όχι αδικήματα πλημμεληματικού περιεχομένου.
Για αυτά τα αδικήματα, αρχικά ασκήθηκε ποινική δίωξη, όπως ο πολύ έμπειρος και άξιος 6ος Τακτικός Ανακριτής διαπίστωσε κατά τη διενέργεια Κύριας Ανάκρισης και ζήτησε από τον κ. Εισαγγελέα την άσκηση συμπληρωματικής δίωξης για τις πράξεις αυτές, πλην όμως το αίτημα του, - αβασίμως πιστεύω - δεν έγινε δεκτό.
Στο τέλος, στη δίκη που θα γίνει κάποια στιγμή, πιστεύω θα υπάρξει καταδίκη υπευθύνων, είτε για πλημμέλημα είτε για κακούργημα. Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και του Λειτουργούς της και θα αποδοθεί το δίκαιο».

Το φονικό ντόμινο των λαθών
Για τον Ανδριανό Γκουρμπάτση, μια φονική αλληλουχία λαθών, παραλείψεων, αρρυθμιών, πλημμελειών και δυσλειτουργιών όλων των δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας (ΠΣ, ΕΛΑΣ, ΛΣ-ΕΛ-ΑΚΤ, Περιφέρεια, Δήμοι, ΕΚΑΒ κλπ) αλλά κυρίως της Πυροσβεστικής οδήγησαν την πυρκαγιά στα φονικά και καταστρεπτικά αποτελέσματα.
Όπως μας λέει ο ίδιος: « Η έναρξη των λαθών άρχισε από την προηγούμενη ημέρα (22 Ιουλίου 2018), όταν η ΕΜΥ ειδοποίησε το μεσημέρι το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας της ΓΓΠΠ, ότι την επομένη ημέρα (23 Ιουλίου 2018) θα επικρατούσαν στην Αττική άνεμοι Δυτικοί - ΒορειοΔυτικοί εντάσεως 7 μποφόρ, η δε ΓΓΠΠ εξέδωσε χάρτη κινδύνου πυρκαγιάς, όπου στην Αττική ο κίνδυνος πυρκαγιάς ήταν Πολύ Υψηλός (Κατηγορία 4).
Από την Κυριακή λοιπόν η Πυροσβεστική όφειλε λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς να έχει σχεδιάσει και δώσει εντολή στο ΓΕΑ να υπάρξει εναέρια επιτήρηση στην Αττική με πτητικά μέσα που προέβλεπε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός.
Όμως εναέρια επιτήρηση δεν υπήρξε. Από την ιδιαίτερα σοβαρή αυτή παράλειψη ξεκινάνε και οφείλονται όλα τα επακολουθήσαντα δεινά. Η εναέρια επιτήρηση θα είχε ως αποτέλεσμα και την πυρκαγιά στην Κινέττα αλλά και στο Νταού Πεντέλης να εντοπίσει άμεσα την πυρκαγιά, να γίνει άμεσα κινητοποίηση ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων και μέσων (επίγειων και εναέριων) και βέβαια να κατασβεστούν άμεσα και αποτελεσματικά και οι δύο πυρκαγιές. Το μοιραίο αυτό λάθος έφερε σωρεία άλλων αλληλένδετων λαθών, παραλείψεων, αρρυθμιών και δυσλειτουργιών που οδήγησαν στο θάνατο (102) αθώες ανθρώπινες ψυχές.
Όλα αυτά, τα περιγράφω ιδιαίτερα αναλυτικά και διεξοδικά στη σχετική πολυσέλιδη Έκθεσή μου».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση