GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΟΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ του ανασχηματισμού! ΠΟΙΟΙ μπαίνουν και ΠΟΙΟΙ φεύγουν από την κυβέρνηση...

Αντίστροφα έχει αρχίσει να κυλά ο χρόνος για τον ανασχηματισμό καθώς τα περιθώρια για την πραγματοποίησή του περιορίζονται διαρκώς. Ύστερ...

Αντίστροφα έχει αρχίσει να κυλά ο χρόνος για τον ανασχηματισμό καθώς τα περιθώρια για την πραγματοποίησή του περιορίζονται διαρκώς. Ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές και διεργασίες, τυχόν νέα καθυστέρηση στην πραγματικότητα θα σημαίνει και ματαίωσή του για την παρούσα τουλάχιστον φάση. Ο χρονικός ορίζοντας εκτείνεται έως το τέλος Ιουλίου καθώς είναι μάλλον απίθανο να γίνει κατά τον “μήνα των διακοπών”. Ένας επιπλέον λόγος είναι ότι έως τις 20 Αυγούστου οι υπουργοί θα πρέπει να έχουν παραδώσει στο Μέγαρο Μαξίμου τα σημειώματά τους εν όψει της παρουσίας του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Υπό την έννοια αυτή, δεν έχουν νόημα οι φθινοπωρινές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα το οποίο πρέπει να είναι εγκαίρως έτοιμο και διαρθρωμένο για τις μάχες της νέας πολιτικής σεζόν. Σε μια τέτοια περίπτωση, το υπουργικό συμβούλιο θα διανύσει με τη σημερινή του σύνθεση ολόκληρη τουλάχιστον αυτή τη χρονιά.

Αν και δεν λείπουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι όσο δεν ανακοινώνεται ο ανασχηματισμός παραμένει -έστω και με πολύ μικρές πιθανότητες- ανοικτό το ενδεχόμενο των “αιφνιδιαστικών”, πλέον, πρόωρων εκλογών, αυτό απορρίπτεται από το Μέγαρο Μαξίμου απ' όπου επικαλούνται εκτός των άλλων την πρόσφατη σαφή δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι “θα ήταν πολιτικά ανέντιμο να προσφύγω σε εκλογές επειδή έχω πολιτικό κεφάλαιο”.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι νυν υπουργοί αλλά και οι υποψήφιοι προς υπουργοποίηση περίμεναν με αγωνία την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες καθώς στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχει “πέσει σύρμα” τις τελευταίες ημέρες “να είστε έτοιμοι για τις ανακοινώσεις αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής...”.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει μιλήσει για “διορθωτικές αλλαγές”, κάτι που δείχνει να αποκλείει ένα βαθύ και ριζικό ανασχηματισμό. Αυτό άλλωστε φέρεται να συνάδει έως τώρα και με τη γενικότερη φιλοσοφία του πρωθυπουργού για την άσκηση της εξουσίας αφού ακόμη και τα κυβερνητικά στελέχη που υπέπεσαν σε χοντρές γκάφες και αστοχίες κατά τον πρώτο μετεκλογικό χρόνο παρέμειναν στις θέσεις τους. Επίσης είναι σαφές ότι δεν επηρεάζεται η αντίληψη περί επιτελικού κράτους που τέθηκε σε εφαρμογή πέρσι τον Ιούλιο καθώς, παρά τις αντιδράσεις, εξασφαλίζεται ο στενός έλεγχος του κυβερνητικού έργου από το κεντρικό σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου. Μια τρίτη παράμετρος αφορά τις εσωκομματικές ισορροπίες που -ένα χρόνο μετά- εκτιμάται από τον κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι δεν υπάρχει ούτε λόγος ούτε πίεση για αλλαγή τους στο κυβερνητικό σχήμα. Αν και είναι σαφές ότι με ορισμένες πλευρές, ιδιαίτερα του κ. Σαμαρά, ενίοτε αυτές είναι και ισορροπίες τρόμου, δεν φαίνεται να έχει προκύψει μέχρι στιγμής μείζον πρόβλημα.

Με αυτά τα δεδομένα, ο βασικός κορμός του κυβερνητικού σχήματος αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητος εκτός κι αν υπάρξει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής η οποία για λόγους τακτικής αποσιωπάται. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αλλαγές θα αφορούν κατά κύριο λόγο “δυο – τρεις υπουργούς” και περίπου δέκα από τους υφυπουργούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις όσον αφορά τα πρόσωπα ή κάποιες εσωτερικές ανακατανομές αρμοδιοτήτων. Μία τέτοια έκπληξη έχει σχέση με την Όλγα Κεφαλογιάννη το όνομα της οποίας άρχισε να “ακούγεται” πάλι το τελευταίο διάστημα. Η κ. Κεφαλογιάννη είχε αρνηθεί να μπει πέρσι στην κυβέρνηση καθώς αθετήθηκε η προεκλογική δέσμευση του κ. Μητσοτάκη για ενοποίηση των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού. Τώρα παραμένει άγνωστο, εάν υπουργοποιηθεί, ποιον τομέα θα αναλάβει. Γενικότερα, αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών. Ονόματα που συζητούνται είναι επίσης της Ζ. Ράπτη, της Α. Ευθυμίου, της Α. Μάνη–Παπαδημητρίου και των συμβούλων του κ. Μητσοτάκη Αλ. Σδούκου και Βασ. Λοΐζου. Επίσης προς είσοδο στην κυβέρνηση φέρονται οι βουλευτές Χρ. Ταραντίλης, Κ. Γκιουλέκας, Στ. Καλαφάτης, Βασ. Οικονόμου αλλά και ο Κ. Κατσαφάδος και ο (πρόεδρος της προανακριτικής κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου) Ι. Μπούγας.

Πάντως ο υπ' αριθμόν ένα υποψήφιος για αποχώρηση υπουργός παραμένει ο Χάρης Θεοχάρης από το Τουρισμού. Αν και βρισκόμαστε ήδη στη μέση της τουριστικής περιόδου, με βάση όσα του χρεώνονται θεωρείται ότι το κόστος από την τυχόν παραμονή του θα είναι μεγαλύτερο. Είναι ενδεικτικό ότι δεν κλήθηκε να συμμετάσχει και στις τελευταίες συσκέψεις. Η απομάκρυνσή του πιθανόν θα συμπαρασύρει και τον υφυπουργό Μ. Κόνσολα. Ο δεύτερος υπουργός ο οποίος βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού είναι ο Γιάννης Βρούτσης από το Εργασίας, ο οποίος είχε σωθεί την τελευταία στιγμή όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τα κονδύλια της τηλεκατάρτισης. Προς αντικατάσταση φέρεται και η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου ενώ είχε παραμείνει κενή η δεύτερη θέση υφυπουργού μετά την αναβάθμιση του Ν. Μηταράκη. To τρίτο πρόσωπο για το οποίο όλα τα ενδεχόμενα θεωρούνται ανοικτά είναι ο υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης. Από τις νέες εισόδους θα κριθεί και η τύχη της Λ. Μενδώνη. Για το υπουργείο Πολιτισμού έχει ακουστεί πάντως και το όνομα του Θ. Ρουσόπουλου.

Από τον κεντρικό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου, ο αντιπρόεδρος Π. Πικραμμένος (που πάντως παραμένει επί της ουσίας διακοσμητικός), ο Γ. Γεραπετρίτης και ο υφυπουργός Α. Σκέρτσος διατηρούν τους ρόλους τους. Αντίθετα απομακρύνεται, όχι ως επιτυχημένος βέβαια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας για τον οποίο αναζητείται θέση. Αν και ο ίδιος φέρεται να επιθυμούσε έως και το υπουργείο Εργασίας, το πιθανότερο είναι να αντικαταστήσει -εάν προκύψει τέτοιο θέμα- τον Απ. Βεσυρόπουλο ως υφυπουργός Οικονομικών. Στο οικονομικό επιτελείο δεν αναμένεται άλλη μεταβολή αν και ο υφυπουργός Θ. Σκυλακάκης επιδιώκει μια αναβάθμιση. Για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου ακούγεται η έως τώρα αναπληρώτρια Αρ. Πελώνη ενώ αξιώσεις προβάλουν και ορισμένοι άλλοι δημοσιογράφοι – βουλευτές όπως ο Δημ. Μαρκόπουλος παρά τις “σκιές” που προέκυψαν γι' αυτόν στο θέμα της Novartis.

Υπουργός Ανάπτυξης παραμένει  ο Άδωνις Γεωργιάδης. Όμως ενδιαφέρον έχουν οι πληροφορίες ότι θα τοποθετηθεί υφυπουργός, παίρνοντας ένα κρίσιμο κομμάτι αρμοδιοτήτων, ο Σπήλιος Λιβανός ο οποίος είναι και στενός προσωπικός φίλος του κ. Μητσοτάκη πολύ πριν ο κ. Γεωργιάδης μεταστεγαστεί στη ΝΔ. Προς αποχώρηση φέρεται ο υφυπουργός Γ. Τσακίρης.

Σταθερή είναι και η θέση του Κ. Καραμανλή στο Υποδομών όπου ενδέχεται όμως να γίνει αντικατάσταση του υφυπουργού Γ. Κεφαλογιάννη. Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παραμένει “στάσιμος” ο Μάκης Βορίδης αλλά ακούγεται ότι μπορεί να τοποθετηθεί εκεί ως αναπληρωτής υπουργός -ψαλιδίζοντας τις αρμοδιότητές του- ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτης. Το σενάριο να ενταχθεί ο κ. Μανιάτης στην ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος υπό τον Κ. Χατζηδάκη έχει αδυνατίσει τις τελευταίες ημέρες. Προς αποχώρηση φέρεται η υφυπουργός Φ. Αραμπατζή. Από τις Σέρρες είσοδο στην κυβέρνηση διεκδικεί ο βουλευτής Τ. Χατζηβασιλείου.

Στο υπουργείο Εξωτερικών δεν αναμένονται μεταβολές ενώ είναι ενδεχόμενο να αναβαθμιστεί σε υφυπουργό και ο νυν γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γρηγόρης Δημητριάδης. Επίσης δεν φεύγει από το υπουργείο Άμυνας ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αν και σε κάποια φάση συζητήθηκε η μετακίνησή του στο Εργασίας καθώς είχε θητεύσει Συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων την περίοδο της αντιπολίτευσης. Πιθανή θεωρείται η αποχώρηση του υφυπουργού Αλκ. Στεφανή με αυξημένες πιθανότητες να αναλάβει υφυπουργός ο Διονύσης Χατζηδάκης.

Αλλαγές δεν αναμένονται στο υπουργείο Εσωτερικών ενώ στο Δικαιοσύνης παραμένει ο Κ. Τσιάρας αλλά φέρεται να αποχωρεί ο υφυπουργός Δημ. Κράνης. Προς αντικατάσταση ακούγεται και ο υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης ενώ φαίνεται ότι παραμένει υπουργός εκεί Ν. Κεραμέως αν και είχαν ακουστεί διάφορα περί μετακίνησής της. Δεν αναμένονται αλλαγές στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Υγείας (όπου ενδέχεται να προστεθεί μία ακόμη θέση υφυπουργού) και Μετανάστευσης όπου διασώζεται τελικά ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουμουτσάκος.

Ανδρέας Καψαμπέλης
www.dimokratianews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση