GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

UNESCO: Θα επανεξεταστεί το καθεστώς της Αγίας Σοφίας μετά τη μετατροπή της σε τζαμί

Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι Τούρκοι πανηγυρίζουν για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, οι γείτονες λογαριάζο...

Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι Τούρκοι πανηγυρίζουν για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, οι γείτονες λογαριάζουν χωρίς την UNESCO με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της γείτονος να μπορεί να κριθεί παράνομη.

Σε τι βασίζεται αυτό; Κατ' αρχήν στη Συνθήκη της UNESCO το 1981, την οποία έχει συνυπογράψει η Τουρκία. Τι ορίζει αυτή; Ότι οποιαδήποτε φυσική παρέμβαση και λειτουργικές αλλαγές στα καταγεγραμμένα κτίρια και τοποθεσίες, θα πρέπει να πάρει τη σχετική αδειοδότηση από το Συμβούλιο Διατήρησης. Αυτό σημαίνει, με απλά λόγια, ότι η παραμικρή παρέμβαση σε ανάλογους χώρους είναι υποχρεωτικό να αποστέλλεται πρωτύτερα με έγγραφο αίτημα στην UNESCO. Αυτή εν συνεχεία προετοιμάζει και συγκαλεί την διακυβερνητική Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που καλείται, με τη σειρά της, να εξετάσει την εκάστοτε περίπτωση με βασικό κριτήριο, πάντα, την διατήρηση της αξίας και του οικουμενικού πολιτιστικού χαρακτήρα του μνημείου. Και δεν είναι μία τυχαία Επιτροπή και αυτή γιατί κατά το παρελθόν έχει απορρίψει αρκετά εθνικά αιτήματα τα οποία αφορούν σε παρεμβάσεις ή αλλαγή χρήσης αντίστοιχων χώρων.

Και τώρα πάμε στο θέμα της Αγίας Σοφίας. Κατ' αρχήν συμπεριλαμβάνεται από το '85 στις ιστορικές εκείνες ζώνες της Κωνσταντινούπολης που είναι εγγεγραμμένες στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως έργο εξαιρετικής οικουμενικής αξίας. Με απλά λόγια, η κίνηση Ερντογάν κατόπιν απόφασης του τουρκικού ΣτΕ να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προϋποθέσεις της κήρυξής της ως Παγκόσμιου Μνημείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς και συνεπάγεται την άμεση έξοδό της από τον σχετικό κατάλογο.

Τι ανέφερε το πρωί της Παρασκευής η UNESCO στο Reuters

Να θυμίσουμε ότι το πρωί της Παρασκευής η UNESCO υποστήριζε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις.

Αυτό σημαίνει πως το κράτος οφείλει «να διασφαλίζει ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα οικουμενική αξία κάθε μνημείου που έχει περιληφθεί στον κατάλογο στην επικράτειά του», εξηγούσε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Για οποιαδήποτε μετατροπή πρέπει να ειδοποιηθεί η Unesco από το κράτος εκ των προτέρων, και θα πρέπει να υπάρξει (νέα) διαδικασία αξιολόγησης, εάν χρειάζεται, από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς», προσέθετε.

Η Unesco υπογράμμιζε ακόμη ότι έχει εκφράσει τις ανησυχίες της στις τουρκικές αρχές με επιστολές της και ότι επέδωσε ξανά το μήνυμα αυτό στον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Οργάνωση χθες Πέμπτη.

«Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να αρχίσουν διάλογο προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση η οποία θα μπορούσε να υπονομεύσει την οικουμενική αξία του μνημείου», κατέληγε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση