GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

5 ΝΕΚΡΟΙ! ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑ για την τραγωδία στην Εύβοια...

Τέσσερις ανθρώπινες ζωές χάθηκαν από την σδοφρή κακοκαιρία που έπληξε την Εύβοια τα ξημερώματα της Κυριακής με την βροχή να παρασύρει τ...


Τέσσερις ανθρώπινες ζωές χάθηκαν από την σδοφρή κακοκαιρία που έπληξε την Εύβοια τα ξημερώματα της Κυριακής με την βροχή να παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά της. Στην τραγική λίστα,  δίπλα στους δύο 85χρονους και το 8 μηνών βρέφος, προστίθεται και ένας 70χρονος. Σε δηλώσεις που έκανε από την Εύβοια ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι οι νεκροί ανέρχονται σε πέντε ενώ δύο άνθρωποι αγνοούνται...

Και ενώ η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ήδη από την Πέμπτη προειδοποιούσε για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επρόκειτο να πλήξουν την Εύβοια τα ξημερώματα της Κυριακής, ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά ανεπαρκής και επέδειξε εγκληματική αδράνεια να προστατεύσει τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών.

Πολλές είναι οι καταγγελίες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ότι ο πολυδιαφημισμένος αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 δεν λειτούργησε, με τους κατοίκους να υποδέχονται απροετοίμαστοι και έκθετοι την κακοκαιρία. Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές ο αριθμός έκτακτης ανάγκης δεν απαντούσε καν στις κλήσεις των πολιτών.
«Το 112 της Πολιτικής Προστασίας το καλούσα, και όλο βούιζε. Εμείς πήραμε τηλέφωνο το 112 και άλλες υπηρεσίες, καλούσαν και δεν το σήκωνε κανείς. Με έσωσε ο κουνιάδος μου με το τρακτέρ, αλλιώς θα πνιγόμουν. Το αυτοκίνητό μου δεν το βρήκα», ανέφερε κάτοικος από το Μπούρτζι μιλώντας στο Mega.

Mια γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών με Αναπηρία, κατήγγειλε στην σελίδα του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού, ότι τα ξημερώματα η πυροσβεστική δεν απαντούσε στις συνεχείς κλήσεις της, ενώ κινδύνευε η ίδια και τα παιδιά της μέσα στο σπίτι.

Η πυροσβεστική απεγκλώβισε τελικά την συγκεκριμένη οικογένεια μετά τις 11 το πρωί. Στην ίδια ανάρτηση του Περιφερειάρχη, υπάρχουν και άλλες καταγγελίες για απουσία του κρατικού μηχανισμού, με την Πολιτική Προστασία να μην απαντά στα τηλέφωνα των πολιτών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πυροσβέστες αδυνατούν να φτάσουν στα σπίτια γιατί οι δρόμοι είναι κομμένοι και ζήτησαν ενισχύσεις από ελικόπτερο ώστε να ξεκινήσουν απεγκλωβισμοί ανθρώπων από τις ταράτσες των σπιτιών.

Όπως έγινε γνωστό, διατέθηκε ελικόπτερο και σε λίγο θα βρίσκεται εκεί έτσι ώστε να βοηθήσει, ιδιαίτερα στο Μπούρτζι και το Λευκαντί, καθώς έχει καταστραφεί το οδικό δίκτυο και τα νερά δεν επιτρέπουν την κίνηση κανενός αυτοκινήτου. Τα μονά οχήματα που έχουν μπει στην περιοχή είναι χωματουργικά οχήματα που έχει διαθέσει η Περιφέρεια, ενώ συνεχίζεται η βροχόπτωση με συνέπεια να μην υπάρχει μια πρώτη αποτίμηση των ζημιών δεν είναι δυνατόν να προσεγγίσουν τα Πυροσβεστικά οχήματα.

Στα Πολιτικά και στα Ψαχνά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή όπως τα χωριά Στενή, Πούρνος, Καμπιά κ.ά. έχουν υπάρξει τεράστιες ζημιές και σε σπίτια και σε υποδομές αλλά και στο οδικό δίκτυο. Το μόνο θετικό σημάδι είναι ότι έχει σταματήσει βροχή. Ήδη χωματουργικά μηχανήματα εργάζονται στο κεντρικό δρόμο προς τα Πολιτικά για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

Εκατοντάδες κλήσεις για εγκλωβισμένους
Εκατοντάδες οι κλήσεις από τη μία τα ξημερώματα μέχρι το πρωί από ανθρώπους εγκλωβισμένους, από ανθρώπους που εγκατέλειπαν το αυτοκίνητό τους, και άλλους που παρασύρονται από τα νερά ή που αναζητούν καταφύγιο στις ταράτσες των οικοδομών. Εκκλήσεις αδιάκοπες από ανθρώπους που σκαρφάλωσαν πάνω σε ελιές για να σωθούν, από οικογένειές με μικρά παιδιά που βλέπουν τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει μέσα στο σπίτι τους.

Οι αδιάβατοι δρόμοι από τεράστιους όγκους νερού και κομμένοι δρόμοι δεν επιτρέπουν ούτε στα πυροσβεστικά οχήματα να φτάσουν σε ορισμένα σημεία για να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλη η παραλιακή ζώνη των Πολιτικών γέμισε νερά και λάσπες θέτοντας σε κίνδυνο και αρκετούς αυτοσχέδιους καταυλισμούς με τροχόσπιτα καθώς οι άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί έζησαν εφιαλτικές στιγμές.

Κλήσεις γινόταν και από ένα camping της περιοχής ωστόσο όμως ήταν αδύνατο να προσεγγίσουν μέχρι το συγκεκριμένο σημείο και δόθηκε εντολή να γίνουν κάποιες επείγουσες μεταφορές από το Λιμενικό καθώς η προσέγγιση ήταν δυνατή μόνο από τη θάλασσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση