GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«ΖΗΤΕΙΤΑΙ επειγόντως κόκκινη γραμμή...»

Η διπλωματική ορολογία έχει βοηθήσει σημαντικά, ειδικά τα τελευταία εικοσιτετράωρα, στη δημιουργία σύγχυσης για τα τεκταινόμενα στη ανατο...

Η διπλωματική ορολογία έχει βοηθήσει σημαντικά, ειδικά τα τελευταία εικοσιτετράωρα, στη δημιουργία σύγχυσης για τα τεκταινόμενα στη ανατολική Μεσόγειο. Από τη στιγμή που απέπλευσε το Oruc Reis εισβάλλοντας στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ο δικός μας στόλος αρκέστηκε να το παρακολουθεί, ξέσπασε ένας άλλος ... πόλεμος εννοιών και ερμηνειών που αν μη τι άλλο θολώνει τα νερά και απομακρύνει (σκοπίμως;) τη συζήτηση από την ουσία της.

Αυτό που σαφώς κατάλαβε η κοινή γνώμη ήταν η βούληση της κυβέρνησης (τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο) να εμποδίσει κάθε τουρκική απόπειρα σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Και γύρω από αυτή τη βούληση υπήρξε (αυτονόητα) καθολική συσπείρωση.

Είναι εξίσου σαφές όμως ότι, περνώντας οι ώρες, το μήνυμα αυτό άρχισε να θολώνει και να εκπέμπεται μια στάση κάπως διαφορετική και αντιφατική. Ακόμη κι αυτές τις δύσκολες στιγμές βεβαίως αντιλαμβάνεται κανείς ότι χρειάζεται να γίνουν διπλωματικοί ελιγμοί ενώ υπάρχουν και δεδομένα που, όσο διαρκεί η κρίση, δεν επιτρέπεται να βγαίνουν σε δημόσια θέα.

Αυτά είναι κατανοητά. Αυτό το οποίο ωστόσο δεν δικαιολογείται είναι η απουσία σαφούς και ξεκάθαρης εθνικής κόκκινης γραμμής. Ο καθένας δικαιούται να έχει την άποψη του για το ποια πρέπει να είναι αυτή η γραμμή. Και βεβαίως να την υποδεικνύει. Αποτελεί όμως ύψιστο καθήκον της πολιτικής ηγεσίας να την οριοθετήσει και να την συνοψίσει.

Δεν περιποιούν τιμή σε κανέναν, τέτοιες κρίσιμες στιγμές, δικαιολογίες π.χ. περί “θορύβου” που εμποδίζουν τα καλώδια του Oruc Reis να κάνουν τις έρευνες. Με δεδομένες μάλιστα τις απειλές των Τούρκων ότι θα συνεχίσουν και σε άλλες περιοχές, οφείλει η κυβέρνηση να αποσαφηνίσει ποιο είναι το “μη περαιτέρω”. Από ποιο σημείο και μετά η διπλωματία έχει εξαντλήσει το ρόλο της και τα ανά 15λεπτο μηνύματα μέσω ασυρμάτου “αποχωρήστε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα” δεν έχουν νόημα.

Αυτή η ευδιάκριτη κόκκινη γραμμή δυστυχώς δεν έχει προκύψει, έως τώρα, στην πράξη. Το κρυφτούλι και οι υπεκφυγές είναι κατώτερα των περιστάσεων, δίνοντας μάλιστα χώρο στη δημιουργία θεωριών για άλλες σκοπιμότητες και μεθοδεύσεις που καθοδηγούνται έξωθεν σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Γι αυτό και οι χθεσινές τηλεφωνικές συνομιλίες του πρωθυπουργού απαιτείται να έχουν άμεση συνέχεια με τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για να γνωρίζει το έθνος και ο λαός πού ακριβώς βαδίζουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση