GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βερολίνο: Το παρασκήνιο του Συμβουλίου ΥΠΕΞ της ΕΕ: Τα στρατόπεδα - ΒΙΝΤΕΟ

Για απολύτως υποστηρικτικό κλίμα έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά το τέλος του Άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξω...

Για απολύτως υποστηρικτικό κλίμα έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά το τέλος του Άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Βερολίνο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, η Αυστρία και η Ολλανδία στήριξαν πλήρως κι έβαλαν «πλάτη» για την Ελλάδα, ενώ περισσότερο επιφυλακτικές εμφανίστηκαν η Γερμανία και η Μάλτα λόγω των γνωστών σχέσεων με την Τουρκία.

Καμία όμως από τις χώρες της Ε.Ε δεν δημιούργησε πρόβλημα εκφράζοντας αντιρρήσεις για το κοινό ανακοινωθέν. Και το μήνυμα ήταν σαφές: Πλήρη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο και το Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ε.Ε κάλεσε δε την Τουρκία να αποφύγει κάθε μονομερή ενέργεια και να αποκλιμακώσει την ένταση ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ των δυο πλευρών, σε διαφορετική περίπτωση θα της επιβληθούν κυρώσεις, οι οποίες θα αποφασιστούν στην Σύνοδο Κορυφής στις 23 Σεπτεμβρίου.

"Είμαι ανοιχτός σε κυρώσεις για την Τουρκία. Όμως, είναι εξίσου σημαντικό τα εμπλεκόμενα μέρη να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων" δήλωσε ο Στεφ Μπλοκ υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας. "Προφανώς δεν συμφωνούμε με καμία μονομερή ενέργεια και θέλουμε η Τουρκία να αποκλιμακώσει την κατάσταση. Θέλουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, είναι ένας σημαντικός εταίρος και ταυτόχρονα στηρίζουμε την Ελλάδα και την Κύπρο που νιώθουν ότι οι τουρκικές ενέργειες παραβιάζουν τα δικαιώματά τους. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε το αίτημα της Ελλάδας και της Κύπρου και να προχωρήσουμε περαιτέρω σε ό,τι αφορά την αντίδραση της Ε.Ε." είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Τόμας Πέτριτσεκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση