GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Χαλκιάς-Γάκης γίνονται “Άθλιοι” σε μια ανάγνωση-πρόταση του δεύτερου

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ Ο ακάματος καλλιτεχνικά Κώστας Γάκης δεν ετοιμάζει για τον χειμώνα μόνο το ανέ...

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Ο ακάματος καλλιτεχνικά Κώστας Γάκης δεν ετοιμάζει για τον χειμώνα μόνο το ανέβασμα της “Ιστορίας του σκύλου που τον έλεγαν πιστό”του μοναδικού Λουίς Σεπούλβεδα για το θέατρο “Άλφα”αλλά και μια ιδιαίτερη ανάγνωσή του πάνω στους “Άθλιους”του Ουγκώ,όπου θα έχει συμπρωταγωνιστεί τον σημαντικό Τάσο Χαλκιά-που τον καιρό αυτό “κεντάει”στο “Δάφνες και πικροδάφνες”. Σε μια εποχή στην οποία δεχόμαστε από παντού κύματα εξαθλίωσης τόσο σε υλικό όσο και σε ηθικό επίπεδο,όπως τονίζει ο ίδιος Κώστας Γάκης,φέρνουμε στη σκηνή το αριστούργημα του Βίκτωρος Ουγκώ “Οι Άθλιοι”.

Το ανέβασμά μου,συνεχίζει ο ίδιος εστιάζει στους δύο κεντρικούς χαρακτήρες του έργου:τον αστυνομικό επιθεωρητή Ιαβέρη και τον πρώην κατάδικο Γιάννη Αγιάννη, οι οποίοι μοιράζονται μαζί μας την ιστορία των “Αθλίων” μέσα από το δικό του ο καθένας πρίσμα:ο πρώτος ως θηρευτής και ο δεύτερος ως θήραμα - ο πρώτος ως εκπρόσωπος μιας παλαιάς τάξης πραγμάτων υποστηρίζοντας παθιασμένα το δικό της ηθικό πλαίσιο και κώδικα τιμής και ο δεύτερος ως ένας χαρακτήρας στον οποίο καίει άσβεστη η αγωνία για έναν πιο ανθρώπινο κόσμο”.

Ο κορυφαίος πρωταγωνιστής μας Τάσος Χαλκιάς θα αναλάβει το ρόλο του Ιαβέρη και ο πολυτάλαντος Κώστας Γάκης το ρόλο του Γιάννη Αγιάννη. Δυο θεατρικές γενιές συναντιούνται στη σκηνή σε ένα θεατρικό μαραθώνιο για δύο,που θα ισορροπεί ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία, ανάμεσα στη συγκίνηση και το χιούμορ, ανάμεσα στην πρόζα και το τραγούδι.

Σύμφωνα με τις αρχές της τεχνικής θεατρικού ντουέτου την οποία ο Γάκης ως σκηνοθέτης και ηθοποιός χρησιμοποίησε στις παραστάσεις “Κατσαρίδα”, “Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2” και “Από την Αντιγόνη στη Μήδεια” το έργο θα αποτελεί έναν αγώνα υπόκρισης, αφήγησης και μεταμορφώσεων των δύο ηθοποιών .

“Σε μια εποχή που από παντού εξαπολύεται ένα ανθρωποκυνηγητό δίχως έλεος”τονίζει ο Γάκης, “θα ακούσουμε τη φωνή του κυνηγού και του θηράματος να μας αφηγούνται τη συγκλονιστική ιστορία των Αθλίων, μια ιστορία δυστυχώς πιο επίκαιρη από ποτέ.Το δίπολο συντήρηση/επανάσταση είναι στις μέρες μας πιο υπαρκτό από ποτέ. 
Η ανάγκη να μιλήσουμε για όλους τους εξαθλιωμένους και τους κατατρεγμένους αυτού του κόσμου, επίσης.

Τη γυναικεία παρουσία στο έργο θα αναλάβει η εύπλαστη Μαρία Παπαφωτίου(η οποία πρόσφατα ξεχώρισε ως Πηνελόπη Δέλτα στην "Ιστορία Χωρίς Όνομα", φτάνοντας στις υποψηφιότητες για τα θεατρικά βραβεία Θεσσαλονίκης),τόσο σε ένσαρκες μεταμορφώσεις (Φαντίνα - Τιτίκα - Επονίνα) όσο και στη διαρκή παρουσία στο έργο της άυλης οντότητας της (Γαλλικής) επανάστασης”

Τη διασκευή του έργου έχει αναλάβει ο Πάνος Νιάγκος, βραβευμένος με το 1ο βραβείο θεατρικού έργου για το 2018-2019 από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών,από κοινού με τον Κώστα Γάκη.

Το απαιτητικό κομμάτι των βίντεο της παράστασης και των προβολών σε τρισδιάστατες επιφάνειες αναλαμβάνει ο σταθερός συνεργάτης του Κώστα Γάκη στο video art, Άρης Αγγέλου.Ένα βιολοντσέλο και ένα βιολί συμπληρώνουν την live ηχητική εικόνα των “Αθλίων”.Το έργο θα ανέβει πρώτα στη Θεσσαλονίκη τους πρώτους μήνες του 2021,σε κεντρικό θέατρο της πόλης και αργότερα θα συνεχιστεί στην Αθήνα. Με το καλό!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση