GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κορονοϊός: Έτσι αποφασίστηκε η χρήση μάσκας στα σχολεία - Ποιοι μαθητές εξαιρούνται

Την ανάγκη εκπαίδευσης των παιδιών για τη σωστή χρήση μάσκας, η οποία αποτελεί «ένα σημαντικό εργαλείο για τον έλεγχο της μετάδοσης τ...

Την ανάγκη εκπαίδευσης των παιδιών για τη σωστή χρήση μάσκας, η οποία αποτελεί «ένα σημαντικό εργαλείο για τον έλεγχο της μετάδοσης του κορονοϊού» και υπενθύμισης των κανόνων υγιεινής των χεριών και τήρησης των αποστάσεων, τόνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως.

Σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση τις πρώτες εβδομάδες αυτής της νέας σχολικής χρονιάς στην εκπαίδευση των μαθητών στη σωστή χρήση μάσκας, καθώς και τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο.

Έτσι αποφασίστηκε η χρήση μάσκας στο σχολείο

«Γνωρίζουμε ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων που παράγονται από το άτομο που έχει συμπτώματα αλλά και από άτομα που ενώ έχουν μολυνθεί δεν έχουν συμπτώματα (ασυμπτωματικά) ή άτομα που σε 1-2 ημέρες πρόκειται να εκδηλώσουν συμπτώματα (προ-συμπτωματικά). Έτσι αποφασίστηκε η χρήση μάσκας στο σχολείο. Η μάσκα αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τον έλεγχο της μετάδοσης της COVID-19 λοίμωξης αφού όταν χρησιμοποιείται σωστά, προστατεύει τόσο το άτομο που την φορά όσο και τους άλλους», είπε η κα Παπαευαγγέλλου.

Και πρόσθεσε: «Η μάσκα:

  • δημιουργεί φραγμό των σταγονιδίων που παράγουμε όταν μιλάμε, βήχουμε ή τραγουδάμε
  • μας προστατεύει από τα σταγονίδια που παράγει αυτός που μας μιλάει και που ενδεχομένως να έχει μολυνθεί αλλά δεν έχει αναπτύξει συμπτώματα.
  • μας εμποδίζει να πιάνουμε τη μύτη και το στόμα μας
  • μας προστατεύει από άλλες ιώσεις του αναπνευστικού
  • με τη σωστή χρήση μάσκας στο σχολείο προστατεύονται όχι μόνο οι μαθητές και οι δάσκαλοι αλλά και οι ενήλικες της οικογένειας και ιδιαίτερα τα άτομα αυξημένου κινδύνου του οικογενειακού περιβάλλοντος.
  • η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιείται μέσα στις σχολικές αίθουσες, στους διαδρόμους του σχολείου και σε κάθε κλειστό χώρο. Κατά τη διάρκεια του φαγητού, του παιχνιδιού σε ανοικτό χώρο καθώς και κατά τη διάρκεια της άθλησης δεν συστήνεται η χρήση μάσκας.
  • η χρήση μάσκας είναι ασφαλής από παιδιά μεγαλύτερα των 2 ετών»

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολοίας του ΕΚΠΑ εξήγησε πως η μάσκα:

  • δεν μειώνει την είσοδο του οξυγόνου – δεν προκαλεί υποξυγοναιμία. Η υφασμάτινη μάσκα επιτρέπει την είσοδο του αέρα.
  • δεν μειώνει την ικανότητα του παιδιού να συγκεντρωθεί και να παρακολουθήσει το μάθημα.
  • δεν προκαλεί αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα. Τα μόρια του διοξειδίου του άνθρακα είναι πολύ μικρά, και διαπερνούν τους πόρους του υλικού της μάσκας.
  • η μάσκα δεν επηρεάζει τη λειτουργία του και την ανάπτυξη του πνεύμονα
  • δεν επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ποιοι μαθητές εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας

«Η χρήση της μάσκας πρέπει να αποφεύγεται μόνο από μικρή ομάδα παιδιών με συγκεκριμένα νοσήματα, όπως σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια, γνωσιακή ή συμπεριφεριολογική διαταραχή, σοβαρό νευρολογικό ή άλλο νόσημα που εμποδίζει το παιδί να αφαιρέσει μόνο του τη μάσκα» ανέφερε η κα Παπαευαγγέλλου.

«Αντί μάσκας σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαφανής ολοπρόσωπη προστατευτική προσωπίδα, ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις που είναι απαραίτητη η χειλεο-ανάγνωση» πρόσθεσε.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί τις πρώτες εβδομάδες της νέας σχολικής χρονιάς στην εκπαίδευση όλων των μαθητών στη σωστή χρήση μάσκας αλλά και στους κανόνες υγιεινής των χεριών αλλά και αναπνευστικής υγιεινής (διαχείριση βήχα και φτερνίσματος).

Ειδικότερα για τα μικρότερα παιδιά κάτω των 10 ετών

  • Θεωρούμε ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς με δεδομένη τη συνέχιση της πανδημίας, αποτελεί τη πλέον κατάλληλη στιγμή εισαγωγής της χρήσης της μάσκας στη καθημερινότητας μας. Οι πρώτες εβδομάδες θα αποτελέσουν σημαντικό εκπαιδευτικό παράθυρο για τις ηλικίες αυτές.
  • Τα νήπια και μικρά παιδιά μαθαίνουν πολύ πιο εύκολα από εμάς τους ενήλικες και αφομοιώνουν πρακτικές οδηγίες.
  • Η πανδημία γρίπης Α πριν λίγα χρόνια, μας το έδειξε: είναι οι πρώτοι πολίτες της χώρας που έμαθαν την αναπνευστική υγιεινή
  • Επικεντρώνουμε τη προσπάθεια μας στο όφελος που θα έχουν τα παιδιά από αυτή την εκπαίδευση. Θα αποκτήσουν μια σημαντική δεξιότητα που θα τους χρειαστεί τόσο μέσα στο σχολείο όσο και εκτός αυτού
  • Ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος των εκπαιδευτικών οι οποίοι με τα κατάλληλα εργαλεία θα αποτελέσουν τον απαραίτητο συνδετικό κρίκο -Τα μικρά παιδιά ακολουθούν τις οδηγίες των δασκάλων τους πιστά
  • Τα μικρότερα παιδιά το φθινόπωρο αλλά και τους χειμερινούς μήνες νοσούν συχνά από άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού. Η χρήση της μάσκας θα μειώσει τη μετάδοση και αυτών και συνεπώς την αναστάτωση στα σχολεία και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας γενικότερα.

1 σχόλιο

  1. Αφου η μασκα δε δημιουργει προβλημα γιατι εξαιρουνται αυτοι που εχουν προβλημα αναπνευστικου;Η υφασματινη μασκα επιβαρυνει 6-9%το μηχανικο εργο σε μηχανηματα εισροφησης.Τα μικροβια που εκπνεουμε,που πανε;Ποιος θα ενημερωσει τον κορονοιο να μην εμφανιστει μεχρι να μαθουν τα παδια να χρησιμοποιουν τη μασκα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση