GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑ! Τι συνέβη τη "νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου"...

Stavros Stafylakis Η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου  Στις 22 Αυγούστου 1572 ένα ασήμαντο γεγονός (απόπειρα δολοφονίας ενός Ουγενότου να...

Η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου 

Στις 22 Αυγούστου 1572 ένα ασήμαντο γεγονός (απόπειρα δολοφονίας ενός Ουγενότου ναυάρχου) ήταν η αφορμή να ξεσπάσουν ταραχές στο Παρίσι μεταξύ Ουγενότων (Γάλλων προτεσταντών, οπαδών του Καλβίνου) και Καθολικών. Την επομένη ο βασιλιάς Κάρολος Θ’ και η μητέρα του Αικατερίνη των Μεδίκων συνεδρίασαν με τους συμβούλους τους και πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις που ποτέ δεν έγιναν γνωστές. Το βέβαιο είναι πως οι αρχές διέταξαν το κλείσιμο των πυλών της πόλης και τον εξοπλισμό του λαού.
Από τα χαράματα της 24ης Αυγούστου 1572, ημέρας του Αγίου Βαρθολομαίου, οι καμπάνες των εκκλησιών έδωσαν το σύνθημα. Αυτό που επακολούθησε ήταν φρικιαστικό. Ο λαός των καθολικών, ο στρατός και ο ρωμαιοκαθολικός κλήρος επιτέθηκαν εναντίον των Ουγενότων με πρωτοφανή αγριότητα και μίσος. Για τρεις μέρες οι άμοιροι καλβινιστές δεν μπορούσαν ούτε να αμυνθούν, ούτε να κρυφτούν, σφάζονταν ανηλεώς και τα πτώματά τους γέμισαν τον Σηκουάνα. Τίποτε δεν μπορούσε να σταματήσει τους φανατισμένους Καθολικούς που ορμούσαν μέσα στα σπίτια των γνωστών (φίλων ή και γειτόνων) Ουγενότων, τους κατάσφαζαν χωρίς διάκριση φύλου ή ηλικίας και πετούσαν τα πτώματα στους δρόμους ή στα ποτάμια. Φυσικά οι σφαγές συνοδεύτηκαν από λεηλασίες σπιτιών, εκκλησιών και καταστημάτων των Ουγενότων.
Η σφαγή εξαπλώθηκε και στις άλλες πόλεις της Γαλλίας. Τα θύματα σε μια μόλις εβδομάδα υπολογίζονται από 25 ως 110 χιλιάδες. Τα ποτάμια γέμισαν πτώματα και αίμα, τόσο που για αρκετούς μήνες κανείς δεν τολμούσε να φάει ψάρι.
Το Βατικανό δέχθηκε τα νέα της σφαγής με αγαλλίαση και τον ύμνο Te Deum, τα κανόνια βρόντησαν, οι καμπάνες ήχησαν και κόπηκε ειδικό αναμνηστικό μετάλλιο Ο πάπας έδωσε εντολή στον Ιταλό ζωγράφο Τζιόρτζιο Βασάρι (Giorgio Vasari) να απεικονίσει το γεγονός με μια τοιχογραφία, που υπάρχει ακόμα στο Βατικανό.
Οι δράστες αμνηστεύτηκαν τον επόμενο χρόνο. Το 1598 ο βασιλιάς Ερρίκος Δ’ με το Διάταγμα της Νάντης εγγυήθηκε θρησκευτική ανοχή, όμως το 1685, με νέο διάταγμα του Λουδοβίκου ΙΔ’, ο Προτεσταντισμός κηρύχτηκε παράνομος στη Γαλλία. Υπολογίζεται ότι τότε ως 500.000 Ουγενότοι κατέφυγαν στην Ολλανδία, Αγγλία, Ελβετία και Πρωσία. Αργότερα αρκετοί άλλοι Ουγενότοι μετανάστευσαν στην Αμερική. Όσοι όμως κατέφυγαν στην Φλώριδα, ανακαλύφθηκαν από τους Ισπανούς και εξοντώθηκαν.
Η σφαγή του Αγίου Βαρθολομαίου είναι μια από τις πιο απεχθείς και αιματηρές πράξεις θρησκευτικής μισαλλοδοξίας στην ανθρώπινη ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση