GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αερομαχίες ελληνικών-τουρκικών F-16 στο Αιγαίο με φόντο αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-52

Του Χρήστου Μαζανίτη Σκληρές αερομαχίες ανάμεσα από Χίο – Σάμο σημειώθηκαν χθες το μεσημέρι, μεταξύ ελληνικών και τουρκικών F-16. Όλα...

Του Χρήστου Μαζανίτη

Σκληρές αερομαχίες ανάμεσα από Χίο – Σάμο σημειώθηκαν χθες το μεσημέρι, μεταξύ ελληνικών και τουρκικών F-16.

Όλα ξεκίνησαν με αφορμή πρωτοβουλία της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ να πετάξουν με ένα βομβαρδιστικό Β-52 πάνω από τις χώρες του ΝΑΤΟ στέλνοντας μήνυμα ενότητας και συνεργασίας.

Πράγματι, όπως έγινε γνωστό και από το ΓΕΕΘΑ, 4 αεροσκάφη (Α/Φ) F-16 BLK 52+ συνόδευσαν το Αμερικανικό Στρατηγικό Βομβαρδιστικό τύπου Β-52 στο πλαίσιο της δραστηριότητας ALLIED SKY, επιδεικνύοντας τους ισχυρούς συμμαχικούς δεσμούς των Κρατών Μελών του ΝΑΤΟ. Τα ελληνικά μαχητικά συνόδευσαν το Αμερικανικό Α/Φ Β-52, πραγματοποιώντας πτήση εντός των FIR Αθηνών με έναρξη της αποστολής Νότια ΧΙΟΥ και πετώντας άνωθεν των Κυκλάδων, της Πελοποννήσου, των Επτανήσων, της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας, των Σποράδων και της Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αεροπορικής Αστυνόμευσης της Χώρας μας με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, τα Ελληνικά Α/Φ συνόδευσαν το Αμερικανικό Βομβαρδιστικό και κατά τη διάρκεια της πτήσης του στο FIR της γείτονος χώρας.

Μόνο που οι Τούρκοι θεώρησαν ότι η αμερικανική παρουσία και η συνοδεία του Β-52 που είχαν μέχρι τα μικρασιατικά παράλια θα τους έδινε την ευκαιρία να προχωρήσουν μέχρι το κεντρικό Αιγαίο.

Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ σε ανακοίνωσή του, πριν λίγο:

« Κατά τη σχεδίαση της ΝΑΤΟικής δραστηριότητας «ALLIED SKY», που μεταξύ άλλων είχε ως σκοπό την επίδειξη των ισχυρών συμμαχικών δεσμών των Κρατών Μελών του ΝΑΤΟ και αφορούσε στη συνοδεία 1 Αμερικανικού Στρατηγικού Βομβαρδιστικού τύπου Β-52 από 4 αεροσκάφη (Α/Φ) F-16 BLK 52+ εντός του FIR Αθηνών και Σκοπίων, η πιθανότητα εκδήλωσης παραβατικής συμπεριφοράς από την πλευρά της Τουρκίας είχε προβλεφθεί και γνωστοποιηθεί στους Συμμάχους μας και είχαν ληφθεί από το ΓΕΕΘΑ όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισής της.

Παρά τα συμφωνηθέντα και τις σχετικές διαβεβαιώσεις, κατά την είσοδο του Β-52 στο FIR ΑΘΗΝΩΝ τα τουρκικά μαχητικά επιδεικνύοντας ιδιαίτερα προκλητική, αντιδεοντολογική, αντισυμμαχική και αντιδιαμετρικά αντίθετη συμπεριφορά από το σκοπό της δραστηριότητας, εξακολούθησαν την πτήση τους πλησίον του Αμερικανικού Α/Φ το οποίο παρέλαβε σύμφωνα με τη σχεδίαση η Ελληνική τετράδα F-16. Δύο ζεύγη Α/Φ F-16 BLK 52+, τα οποία βρίσκονταν σε ετοιμότητα στην περιοχή γι’ αυτόν το λόγο, αναγνώρισαν, αναχαίτισαν και εξεδίωξαν από το FIR ΑΘΗΝΩΝ τα Τουρκικά Α/Φ.

Είναι προφανές ότι τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες παραβίασης των συμφωνηθέντων αφενός δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στο ΝΑΤΟ, αφετέρου καταστρατηγούν τους Διεθνείς Κανόνες Εναέριας Κυκλοφορίας, ανεβάζοντας κατακόρυφα τις πιθανότητες πρόκλησης ατυχήματος και θέτοντας μάλιστα σε κίνδυνο αεροπορικά μέσα και άλλων συμμαχικών κρατών».​

Συνολικά, το ελληνικό σύστημα εποπτείας του Εθνικού Εναέριου Χώρου κατέγραψε 7 παραβιάσεις από συνολικά 14 τουρκικά μαχητικά, όλα οπλισμένα, που οδήγησαν σε σκληρές αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά, τα οποία προχώρησαν σε 6 εμπλοκές τουρκικών μαχητικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση