GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

NCAA: Πέθανε ο θρυλικός προπονητής του Georgetown, Τζον Τόμπσον

Ακόμη μία απώλεια θρηνεί το αμερικανικό μπάσκετ, μετά τον θάνατο του θρυλικού προπονητή του Πανεπιστημίου Georgetown, Τζον Τόμπσον, σ...

Ακόμη μία απώλεια θρηνεί το αμερικανικό μπάσκετ, μετά τον θάνατο του θρυλικού προπονητή του Πανεπιστημίου Georgetown, Τζον Τόμπσον, σε ηλικία 79 ετών. Το όνομά του συνδέθηκε με την ανάδειξη κορυφαίων σέντερ, που έκαναν μετέπειτα μεγάλη καριέρα στο NBΑ και σήμερα είναι μέλη του Hall of Fame: του Πάτρικ Γιούιν, του Ντικέμπε Μουτόμπο και του Αλόνζο Μούρνινγκ. Από τα χέρια του, όμως, πέρασε και ένας από τους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών, ο Άλεν Αϊβερσον.

Γεννημένος στις 2/9/1941, ο Τόμπσον έπαιξε μπάσκετ στο κολέγιο Πρόβιντενς, το οποίο οδήγησε μάλιστα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος ΝΙΤ το 1963 και στην παρθενική του συμμετοχή σε τελικό τουρνουά του NCAA, ένα χρόνο αργότερα. Επιλέχθηκε στο ντραφτ του 1964 από τους Μπόστον Σέλτικς και κατέκτησε μαζί τους δύο πρωταθλήματα, έχοντας όμως ελάχιστο χρόνο συμμετοχής στην ομάδα που κυριαρχούσε εκείνα τα χρόνια στο επαγγελματικό πρωτάθλημα.

Από το 1966 ο Τζον Τόμπσον στράφηκε στην προπονητική και το 1972 ανέλαβε το Georgetown, που την αμέσως προηγούμενη σεζόν είχε πετύχει μόλις τρεις νίκες. Μέσα σε τρία χρόνια, οδήγησε την ομάδα του κολεγίου στην πρόκριση στο τελικό τουρνουά του NCAA, για πρώτη φορά μετά από 32 χρόνια. Το 1981 κατάφερε να αποσπάσει την υπογραφή του περιζήτητου Πάτρικ Γιούιν, στην τετραετία του οποίου το Georgetown έφτασε τρεις φορές στο final-4 και κατέκτησε τον τίτλο του πανεπιστημιακού πρωταθλήματος το 1984. Τα βήματα του μετέπειτα αστέρα των Νιου Γιορκ Νικς ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια οι Μούρνινγκ και Μουτόμπο και ο Τόμπσον συνέδεσε το όνομά του με την εξέλιξη και βελτίωση των ψηλών.

Το 1988 ο εκλιπών επιλέχθηκε από την USA Basketball να κοουτσάρει την εθνική ομάδα των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, ίσως επειδή εκείνη η ομάδα στηριζόταν στον σέντερ της, τον «Ναύαρχο» Ντέιβιντ Ρόμπινσον. Οι Αμερικανοί όμως έγιναν... βορά στα νύχια της «αρκούδας», χάνοντας στον ημιτελικό από την ΕΣΣΔ, και αρκέστηκαν στο χάλκινο μετάλλιο. Ήταν η τελευταία φορά που εμφανίστηκαν σε Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς τους αστέρες του NBA, αλλά αποκλειστικά με κολεγιόπαιδα.

Η καριέρα του Τόμπσον έληξε μάλλον άδοξα, όταν παραιτήθηκε λόγω οικογενειακών προβλημάτων, στα μέσα της περιόδου 1998-99, και δεν επέστρεψε ποτέ στην προπονητική.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση