GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ! Το Oruc Reis έκλεισε τους πομπούς του κι ετοιμάζεται για απόπλου...

Τις  τελευταίες ώρες  το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis  έχει θέσει εκτός λειτουργίας τους πομπούς εντοπισμού του. Τα δύο πλοία υπ...

Τις  τελευταίες ώρες  το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis  έχει θέσει εκτός λειτουργίας τους πομπούς εντοπισμού του. Τα δύο πλοία υποστήριξης του Oruc Reis, το Αταμάν και το Τζέγκις Χαν, έχουν κλείσει και αυτά τους πομπούς τους. Ωστόσο όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές από το ΥΠΕΘΑ το Oruc Reis και η συνοδεία του, παραμένουν προς το παρόν στην Αττάλεια. 

Σύμφωνα με ορισμένες πλευρές, μέσα στην νύχτα λέγεται ότι θα βγάλουν NAVTEX.

Στην ελληνική πλευρά έχει σημάνει συναγερμός. Ανακλήθηκαν ήδη οι άδειες.  Στον Έβρο επίσης υπάρχει βραδινή κινητικότητα.

Οι πληροφορίες  συγκλίνουν στο ότι η Αγκυρα θα επιχειρήσει να στήσει νέο σκηνικό έντασης στον απόηχο της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών. Ως τελευταία κίνηση που δημιουργεί ανησυχία θεωρείται η απενεργοποίηση των πομπών του ερευνητικού σκάφους του Oruc Reis.

Οι κινήσεις της Τουρκίας  θέτουν σε επιφυλακή της ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος ένα από τα σενάρια που εξετάζει αφορά στο ενδεχόμενο το Oruc Reis να αναχωρήσει τις επόμενες ώρες από το λιμάνι της Αττάλειας με στόχο να κατευθυνθεί στη θαλάσσια περιοχή που από 21 Ιουλίου έως και τις 2 Αυγούστου, είχε δεσμεύσει με σχετική ΝΟΤΑΜ η Άγκυρα για τη διεξαγωγή ερευνών εντοπισμού υδρογονανθράκων νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.

Στο υπουργείο Άμυνας θεωρούν ότι η ΝΟΤΑΜ των Τούρκων για τη διεξαγωγή ασκήσεων με πραγματικά πυρά του Πολεμικού τους Ναυτικού, νότια του Καστελόριζου, στις 10 και 11 Αυγούστου, πιθανόν να συνδέεται με την πρόθεση τους να βγάλουν στα ανοιχτά το Oruc Reis.

Στο πλαίσιο αυτό, το πλήρωμα του Oruc Reis προχώρησε στην απενεργοποίηση των πομπών εντοπισμού του -το ίδιο συνέβη και με τα άλλα δύο βοηθητικά του σκάφη που βρίσκονται, επίσης, αγκυροβολημένα, έξω από το λιμάνι της Αττάλειας- το απόγευμα της Κυριακής.

Αυτή την τακτική ακολούθησε και στο παρελθόν η Τουρκία και συγκεκριμένα, κυρίως για να προκαλέσει σύγχυση στην άλλη πλευρά για τις κινήσεις των πλοίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δε, περί τις 15 μονάδες του τουρκικού στόλου φέρεται να κινούνται τις τελευταίες ώρες βορειοανατολικά της Ρόδου, όπου η Τουρκία έχει δεσμεύσει περιοχή για ασκήσεις στις 10 και 11 Αυγούστου.
Σε επιφυλακή οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις  

Οι κινήσεις της Άγκυρας θέτουν σε επιφυλακή της ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Το σύνολο των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετεί στα πλοία του στόλου έχει τεθεί σε ετοιμότητα.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη αυξηθεί ο αριθμός των πλοίων επιτήρησης στο Νότιο Αιγαίο, με τις ελληνικές δυνάμεις να παρακολουθούν στενά την κινητικότητα του τουρκικού στόλου, η δραστηριότητα του οποίου εμφανίζεται κατά τις τελευταίες ώρες σημαντικά αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση