GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«ΝΑΙ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ...» ΡΩΣΙΚΟΣ ΧΡΗΣΜΟΣ για τα 12 μίλια!

Η Ρωσία αναγνωρίζει μεν το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα έως τα 12 μίλια, αναγνωρίζει ότι αυτό προκύπτει από τι...

Η Ρωσία αναγνωρίζει μεν το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα έως τα 12 μίλια, αναγνωρίζει ότι αυτό προκύπτει από τις διεθνείς συνθήκες αλλά δεν θέλει να "κλειδώσει" το Αιγαίο ως ελληνική Θάλασσα. Κάτι τέτοιο θα έθιγε τα συμφέροντα της. Από εκεί και πέρα επισημαίνει ότι υπάρχει το διεθνές δίκαιο για να λυθούν οι οποίες διάφορες προκύπτουν από το δικαίωμα της Ελλάδας...

Σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα αποτυπώνει την θέση της Μόσχας για τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας!
Η Ρωσία, αναφέρει, έχει υπογράψει τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, το άρθρο 3 της οποίας προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίζει το εύρος των χωρικών του υδάτων έως όριο που δεν υπερβαίνει τα 12 ναυτικά μίλια.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ κάνει λόγο για «κοινή λογική» με την οποία θεωρεί ότι κινούνται τα κράτη! Χωρίς να αναφερθεί στο Αιγαίο πέλαγος ζητά στην άσκηση των δικαιωμάτων της Ελλαδα να ληφθούν οι « γεωγραφικές ιδιαιτερότητες μιας περιοχής».

«Σε περιπτώσεις όπου μια χωρική θάλασσα πρέπει να οριοθετηθεί μεταξύ γειτονικών κρατών, αυτό το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» προσθέτει και ξεκαθαρίσει πως η Ελλάδα γνωρίζει τις θέσεις της Ρωσίας και καταλήγει με νόημα:

«Όταν πρόκειται για καταστάσεις όπου επηρεάζονται άμεσα τα ρωσικά συμφέροντα, θα το αντιμετωπίσουμε κατά περίπτωση. Μέχρι στιγμής όμως, δεν βλέπουμε να υπάρχει λόγος για αυτό»…

Όλη η δήλωση της Μαρίας Ζαχάροβα
«Η Ρωσία υπέγραψε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και η θέση της βασίζεται σε διεθνή νομικά πρότυπα που περιλαμβάνονται σε αυτό το έγγραφο. Συγκεκριμένα, το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίζει το εύρος των χωρικών του υδάτων έως όριο που δεν υπερβαίνει τα 12 ναυτικά μίλια, μετρούμενο από γραμμές βάσης που καθορίζονται σύμφωνα με την παρούσα σύμβαση. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, χώρες, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, καθορίζουν μια στενότερη χωρική θάλασσα. Προχωρούμε με την υπόθεση ότι σε αυτό το ζήτημα τα κράτη καθοδηγούνται από την κοινή λογική και λαμβάνουν υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες μιας περιοχής. Σε περιπτώσεις όπου μια χωρική θάλασσα πρέπει να οριοθετηθεί μεταξύ γειτονικών κρατών, αυτό το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Η ηγεσία της Ελληνικής Δημοκρατίας γνωρίζει καλά τη γνώμη της Ρωσίας σχετικά με αυτό το θέμα.
Όταν πρόκειται για καταστάσεις όπου επηρεάζονται άμεσα τα ρωσικά συμφέροντα, θα το αντιμετωπίσουμε κατά περίπτωση. Μέχρι στιγμής όμως, δεν βλέπουμε να υπάρχει λόγος για αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση