GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Θα εθνικοποιήσω το χαλκό. Και κράτησε το λόγο που έδωσε...

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας « 4 Σεπτέμβρη Σου δίνω το λόγο μου Το έτος 1970, ο Σαλβαδόρ Αλιέντε κερδίζει τις εκλογές κι ορκίζε...

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

«4 Σεπτέμβρη
Σου δίνω το λόγο μου
Το έτος 1970, ο Σαλβαδόρ Αλιέντε κερδίζει τις εκλογές
κι ορκίζεται πρόεδρος της Χιλής.
Και είπε: "Θα εθνικοποιήσω το χαλκό".
Και είπε: "Από εδώ δεν θα βγω ζωντανός".
Και κράτησε το...
λόγο που έδωσε.»
Εδουάρδο Γκαλεάνο
"I figli dei giorni" [Τα παιδιά των ημερών], έκδοση 2012.
Ένα από τα βιβλία του Ε. Γκαλεάνο με διηγήσεις, 366 ιστορίες...
Οι μέρες του παρελθόντος αναγεννιούνται στις παρούσες μέρες.
Από κάθε σελίδα μια διήγηση, ένα γεγονός ξεχασμένο, ή άγνωστο...

Πριν 50 χρόνια... 4 Σεπτέμβρη 1970, με την τρίτη προσπάθεια, ο Σαλβαδόρ Αλιέντε και ο συνασπισμός της όλης αριστεράς "Λαϊκή Ενότητα" κερδίζει τις προεδρικές εκλογές στη Χιλή. 
«Είναι η νύχτα της Νίκης και γιορτάζουν περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι στους δρόμους. Δεν υπάρχουν σπασμένα γυαλιά. Δεν υπάρχουν κατεστραμμένα αυτοκίνητα. Δεν υπάρχει κανένας αντίπαλός μας που να μπορεί να πει ότι τον προσβάλαμε, ούτε καν με λόγια»... δηλώνει ο εκλεγμένος από το λαό πρόεδρος Αλιέντε.
Ο Αλιέντε είχε υποσχεθεί μια σειρά στρατηγικών οικονομικών μέτρων που δεν ήταν  στις ΗΠΑ, τις πολυεθνικές που έγχαν τον χαλκό και στη δεξιά τςη Χιλής.
Η σημαία της Λαϊκής Ενότητας ήταν ο καρπός μιας ιστορίας αγώνων, οι οποίοι ξεκίνησαν με τις ηρωικές απεργίες των εργατών στα ορυχεία τις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα.

Σ' εκείνες τις εκλογές της 4 Σεπτέμβρη, η CIA χρηματοδοτεί με 350.000 $ τον υποψήφιο της δεξιάς Jorge Alessandri, μέσω του πολυεθνικού κολοσσού ITT και χρησιμοποίησε 1 εκατομμύριο δολαρίων για να νοθεύσει το αποτέλεσμα των εκλογών, σύμφωνα πάντα με την αποχαρακτηρισμένη Έκθεση της Επιτροπής "Church" της Γερουσίας των ΗΠΑ. 
Μετά από λίγα χρόνια, η φασιστική χούντα διατάζει τον Αλιέντε να παραδοθεί, αλλά αντιστάθηκε για ώρες στο Palacio de la Moneda, όπου πέθανε με το Καλάσνικοφ στο χέρι, που του το είχε χαρίσει ο Φιδέλ.
Σήμερα ο Αλιέντε Ζει στη Χιλιανή εξέγερση εναντίον του νεοφιλελυθερισμού, στους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες των λαών της Λατινικής Αμερικής κι ολόκληρου του πλανήτη.

11 Σεπτέμβρη 1973...  Σαντιάγο της Χιλής...
Αυτή είναι η δική μας 11η του Σεπτέμβρη και χρονολογείται από το 1973, όταν με το τουφέκι που του δώρισε ο Φιντέλ Κάστρο, ο εκλεγμένος από το λαό πρόεδρος της Χιλής Σαλβαδόρ Αλιέντε υπερασπίστηκε ως την τελευταία σταγόνα αίματος του τον λαό του, από ένα πραξικόπημα της βορειοαμερικανικής "δημοκρατίας made in USA"...

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση