GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Απεβίωσε ο Έλληνας δικηγόρος του Μαντέλα...

Γιώργος Μπίζος: Απεβίωσε ο Έλληνας δικηγόρος του Μαντέλα που πάλεψε κατά του

Γιώργος Μπίζος: Απεβίωσε ο Έλληνας δικηγόρος του Μαντέλα που πάλεψε κατά του απαρτχάιντ
Εχθές, 9 Σεπτεμβρίου 2020, ο Απόδημος Ελληνισμός της Αφρικής και όχι μόνο, βυθίστηκε στο πένθος για την απώλεια του κ. Γεωργίου Μπίζου (George Bizos) μιας εμβληματικής προσωπικότητας με ισχυρό αποτύπωμα στην παγκόσμια ιστορία. O εκ Μεσσηνίας George Bizos δραστηριοποιήθηκε στην Νότιο Αφρική ως προασπιστής των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της δημοκρατίας, ενώ ως δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα -και "αδελφός" όπως επισημαίνει στην αυτοβιογραφία του ο τελευταίος- πάλεψε στο πλευρό του στον αγώνα ενάντια στο καθεστώς φυλετικών διακρίσεων του apartheid και την πολιτική διακριτικής μεταχείρισης. Ακόμη και μετά την πτώση του καθεστώτος του apartheid, ο Bizos ήταν ανάμεσα σε εκείνους που επεδίωκαν τη δικαίωση των θυμάτων μέσω της έρευνας των πολιτικών εγκλημάτων του καθεστώτος.
O George Bizos πλέον ανήκει στο πάνθεον των Ελλήνων της Ομογένειας που αγωνίστηκαν με ηρωική πυγμή ενάντια σε ανελεύθερα καθεστώτα και ολοκληρωτικές πολιτικές. Στο ίδιο πάνθεον που ανήκουν και άλλοι επαναστάτες αγωνιστές, όπως ο Έλληνας Τσε Γκεβάρα της Αφρικής, ο Δημήτριος Τσαφεντας, ο οποίος το 1966 αφάνισε το "θηρίο", τον ενορχηστρωτή του καθεστώτος του apartheid και τότε Πρωθυπουργό της Νοτίου Αφρικής, Χέντρικ Φερβουρντ.
Ο George Bizos αν και από την εφηβεία του έφυγε από την πατρίδα, δεν έπαψε ποτέ να αισθάνεται Έλληνας και να προάγει τον Ελληνισμο και το Ελληνικό πνεύμα και παιδεία και μάλιστα κατά την φυλάκιση του Μαντέλα στο Robben Island ο Bizos του είχε δωρίσει την αγγλική εκδοχή του "Ύμνου Εις την Ελευθερία" του Μεγάλου Εθνικού μας Ποιητή, Διονυσίου Σολωμού για να του δίνει κουράγιο τις δύσκολες ώρες στη φυλακή, κείμενο το οποίο ο ίδιος ο Μαντέλα ομολόγησε αργότερα ότι τον ενέπνευσε να συνεχίσει τον αγώνα για απελευθέρωση.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης αναπολώντας γλυκά την πολυποίκιλη συνεργασία και τη στενή φιλια που είχε με τον George Bizos κατά τη διαμονή του στη Νότιο Αφρική, προσεύχεται για την ανάπαυση της ψυχής του "Πρεσβευτή του Ελληνισμού" εν ειρήνη και εύχεται δύναμη και κουράγιο στους οικείους του.
Orthodox Metropolis of Zambia

* Στην φωτογραφία ο αείμνηστος Γεώργιος Μπίζος με τον τότε εφημέριο στο Γιοχάνεσμπουργκ και νυν Μητροπόλιτη Ζάμπιας Ιωάννη στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Εθνικού ποιητή Δ Σολωμού στην Ν. Αφρική 1997

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση