GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΣΚΑΝΔΑΛΟ! Ο εφοπλιστής Κρίτων Λεντούδης πέτυχε «κούρεμα» δανείων 110 εκατ. ευρώ...

Διαθέτει τεράστια περιουσία, έχει μεγάλο στόλο πλοίων, και μια συλλογή αυτοκινήτων αξίας 15 εκατ. ευρώ, αλλά πέτυχε χαριστική ρύθμιση από τι...

Διαθέτει τεράστια περιουσία, έχει μεγάλο στόλο πλοίων, και μια συλλογή αυτοκινήτων αξίας 15 εκατ. ευρώ, αλλά πέτυχε χαριστική ρύθμιση από τις τράπεζες

O εφοπλιστής Κρίτων Λεντούδης, ιδιοκτήτης της εταιρείας Evalend Shipping, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό. Στον κόσμο δηλαδή που αγωνίζεται για να επιβιώσει, να πληρώνει κανονικά τα χρέη του, να εξυπηρετεί τα δάνειά του, να ικετεύει για καμιά ρύθμιση τις τράπεζες, ο Κρίτων Λεντούδης είναι παντελώς άγνωστος.

Στους κοσμικούς κύκλους, όμως, εκεί που η σαμπάνια Cristal των 4 χιλιάδων δολαρίων το μπουκάλι, ρέει άφθονη, ο εφοπλιστής είναι πασίγνωστος για την… γαλαντομία του.

Στους κύκλους των πλουσίων που συλλέγουν πανάκριβα και σπάνια αυτοκίνητα, ο Κρίτων Λεντούδης, είναι διάσημος για την… ανοιχτοχεριά του.

Κι αυτό γιατί μπορεί να αγοράζει αυτοκίνητα που για τους περισσότερους ανθρώπους δεν μπορούν να βρίσκονται ούτε καν στα πιο τρελά όνειρά τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως λένε όσοι γνωρίζουν τον ιδιοκτήτη της εφοπλιστικής εταιρείας, η αξία της μοναδικής συλλογής από σχεδόν 50 αυτοκίνητα, ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα προ καιρού ο Λεντούδης δεν δίστασε να βγάλει από τα ταμεία του πάνω από 2 εκατ. για να αγοράσει ένα και μοναδικό αυτοκίνητο. Την Mercedes 300 D με την οποία κυκλοφορούσε ο Πάπας Παύλος.

Πάρτι, λεφτά και «κουρέματα»

Αποδεικνύεται δε ιδιαίτερα… ευφυής (αυτό σημαίνει άλλωστε το όνομα Κρίτων) μιας και καταφέρνει να διαθέτει μια μεγάλη περιουσία, αλλά να είναι ταυτόχρονα και οφειλέτης πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες και να πετυχαίνει κουρέματα που θα ζήλευε όλος ο κόσμος που χρωστά.

Σε αντίθεση με τον ήρωα του Πλάτωνα, τον Κρίτωνα ο οποίος συνομιλεί με τον Σωκράτη, τρεις ημέρες πριν το θάνατο του μεγάλου φιλόσοφου, ο Λεντούδης… φιλοσοφεί ακατάπαυστα στα μεγάλα κοσμικά πάρτι που διοργανώνει ο ίδιος και οι φίλοι στα νησιά. 

Με αιθέριες υπάρξεις, μοναδικά σόου, απίστευτη χλιδή και καλεσμένα πολλά γνωστά ονόματα του εφοπλιστικού κύκλου και της showbiz.

O… επιτυχημένος αυτός εφοπλιστής, που κλείνει συμφωνίες εκατομμυρίων για αγορά νέων πλοίων και πρόσφατα παρήγγειλε δεξαμενόπλοιο 92 εκατ. δολαρίων, έχει καταφέρει μια ακόμη επιτυχία.

Να είναι από εκείνους τους πλούσιους Ελληνες οι οποίοι μπορούν να πείθουν τις τράπεζες ότι… δεν έχει να πληρώσει τις δόσεις και γι’ αυτό του «κοκκινίζει» το δάνειο. Ετσι, λοιπόν, κατά έναν περίεργο λόγο κατάφερε να πετύχει hair cut ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ επικαλούμενος αδυναμίας πληρωμών.

Μέσω δαιδαλωδών διαδικασιών, παρένθετων εταιρειών και προφανώς μιας… πειθούς ικανής να «ρίξει» τους έλληνες τραπεζίτες στους οποίους χρωστά, πέτυχε το «θαύμα».

Κι όλα αυτά την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες αγωνιούν για το αν θα χάσουν τα σπίτια τους από τα ξένα fund που αγόρασαν τα δάνειά τους.

Ο κόσμος πνίγεται, ο Λεντούδης «κουρεύεται»


Μόλις μία ή δύο δόσεις καθυστερήσουν, αμέσως αρχίζουν οι ενοχλήσεις από τις «ειδικές» εταιρείες διαχείρισης δανείων. Ακόμη και για χρέος 50 και 100 ευρώ αρχίζουν τα τηλέφωνα, οι απειλές και οι πιέσεις σε ανθρώπους που στη συντριπτική τους πλειοψηφία δίνουν αγώνα για να είναι συνεπείς.

Και την ίδια στιγμή που όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, διαφημίζουν τον απηνή διωγμό των «στρατηγικών» κακοπληρωτών, δηλαδή των «μπαταχτσήδων», κάποιες τράπεζες συμβάλλουν στο έγκλημα της διαγραφής χρεών σε ζάμπλουτους επιχειρηματίες και εφοπλιστές.

Η εξαιρετική αυτή ρύθμιση που πέτυχε ο Κρίτων Λεντούδης, δεν είναι η μοναδική καθώς κι άλλοι έχουν καταφέρει να κουρέψουν δάνεια που δεν πληρώνουν αν και διαθέτουν τα κεφάλαια να το πράξουν.

Όμως, η περίπτωση Λεντούδη ξεφεύγει της λογικής. Την ίδια στιγμή που κάνει deal με τράπεζες για να χαριστούν τα δάνειά του, διαφημίζει την αγορά ενός εξωπραγματικού αυτοκινήτου.

Εκπληκτικά αυτοκίνητα

Λίγοι γνωρίζουν ότι στο πολυτελέστατο και ειδικά διαμορφωμένο γκαράζ του Λεντούδη στην πανάκριβη βίλα του στα Βόρεια Προάστια, βρίσκεται μια McLaren Senna. Ένα εκπληκτικό supercar, μια από τις 500 McLaren Senna που φτιάχτηκαν και κοστίζουν κοντά στο 1 εκατ. ευρώ. Η τελευταία της παραγωγής μάλιστα τιμολογήθηκε σε δημοπρασία περί τα 2,2 εκατ. ευρώ,

Ο Λεντούδης, ως συλλέκτης αυτοκινήτων παγκοσμίου φήμης, δεν θα μπορούσε να αφήσει την… ευκαιρία να πάει χαμένη.

Οι φήμες λένε ότι στο γκαράζ του εφοπλιστή αναπαύεται εδώ και μερικά χρόνια και μια Bugatti Veyron αξίας 1.277.000 ευρώ. Είναι το πιο γρήγορο εμπορικό αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο με τελική ταχύτητα 400 χιλιόμετρα την ώρα.


Ο Λεντούδης στο τιμόνι της Lamborghini του

Εχει στην κατοχή του ο εφοπλιστής επίσης μια Ferrari F-40 που είχε φτιαχτεί για τον γιο Ανιέλι και είναι η μοναδική στον κόσμο χωρίς συμπλέκτη.

Είναι κάτοχος δέκα διαφορετικών μοντέλων της Lamborghini, ενώ έχει ακόμα μοντέλα της Porsche, της BMW και της Mercedes.

Μάλιστα, συμμετέχει και σε αγώνες. Το 2017 ο Κρίτων Λεντούδης πήρε μέρος στον 1ο αγώνα ιστορικών αυτοκινήτων Hungaroring Classic και κατάφερε να κερδίσει στην πολύ απαιτητική κατηγορία οδηγώντας μία Mercedes-Benz C11 την οποία παλαιότερα χρησιμοποιούσε ο Michael Schumacher για δοκιμές.

Το 2013 ο Λεντούδης έκλεψε τις εντυπώσεις σε διαγωνισμό αυτοκινήτων και κέρδισε το πρώτο βραβείο με μια Lamborghini Miura SV του 1973.

Αυτός λοιπόν ο συλλέκτης πανάκριβων αυτοκινήτων, ιδιοκτήτης μιας εφοπλιστικής εταιρείας φέρεται να κατέχει περισσότερα από 40 πλοία.

Η ναυτιλιακή του Kρίτωνα Λεντούδη έκλεισε το 2019 συμφωνία – μαμούθ, ύψους 286 εκατ. δολαρίων με τα ναυπηγεία Hyundai Samho Heavy Industries του ομίλου Huyndai Heavy Industries. H συμφωνία αφορά την κατασκευή δύο τάνκερ μεταφοράς αργού πετρελαίου, VLCCs, χωρητικότητας 300,000-dwt, με option για ένα τρίτο.



Ενα από τα αυτοκίνητα της συλλογής του

Είχε βέβαια και τις ατυχίες τους καθώς, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, το 2017 οι αρχές της Λιβύης προχώρησαν στην επίσχεση ενός δεξαμενοπλοίου.

Σύμφωνα με την αγγλόφωνη εφημερίδα της Λιβύης, Libya Herald επρόκειτο για το δεξαμενόπλοιο με σημαία Λιβερίας, Levante (χωρητικότητας 19.996-dwt και κατασκευής 2008) , συμφερόντων της ναυτιλιακής εταιρείας Evalend Shipping της οποίας ηγείται ο Έλληνας εφοπλιστής, Κρίτων Λεντούδης.

Πώς είναι δυνατόν, επομένως, να κλείνεις τέτοιες συμφωνίες, να αγοράζεις τα ακριβότερα αυτοκίνητα στον κόσμο, να έχεις προσωπική περιουσία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και ταυτόχρονα να απαιτείς κούρεμα δανείων 110 εκατ. ευρώ;

Ασφαλώς πρόκειται για επιχειρηματικό «θαύμα», σε μια εποχή που ανοίγει η συζήτηση για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Σε μια εποχή που τα ξένα «κοράκια» έχουν μπει για τα καλά στην ελληνική αγορά και βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό σε απλούς δανειολήπτες ή μικροεπιχειρηματίες που προσπαθούν να σώσουν τη δουλειά τους, έρχονται τέτοιες συμφωνίες να προκαλέσουν την κοινή γνώμη.

2 σχόλια

  1. Σιγά τα αυτοκίνητα που έχει ο στερημένος! Αφού δεν έχει Aston Martin! Εγώ έχω δύο Aston Martin ένα Cabrio και μια κούρσα! Αντε Γειά στερημένε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και ουτε ενα φιατ 500 του'66.Καλα να σας κανουνε.Οταν εκλεβαν το ΤΤκαι την ΑΤΕ ειχε ωραια μερα.Συνεχιστε να ψηφιζετε τους υποτακτικους τους πολιτικους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση