GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΣΑΛΟΣ! ΚΡΑΤΟΥΣΑΝ έναν 14 χρόνο σε απομόνωση επί πέντε μέρες στην ΓΑΔΑ...

Συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το κτίριο της Ευελπίδων, όπου ο 14χρονος μαθητής απολογείται στον ανακριτή για κακούργημα μετά την σύλληψή τ...

Συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το κτίριο της Ευελπίδων, όπου ο 14χρονος μαθητής απολογείται στον ανακριτή για κακούργημα μετά την σύλληψή του στο μαθητικό συλλαλητήριο

Παρόντες στο προαύλιο της Ευελπίδων είναι γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές, οι οποίοι συμπαραστέκονται στους συλληφθέντες και ζητούν να αφεθούν ελεύθεροι, χωρίς να τους αποδοθούν κατηγορίες. Στην Ευελπίδων βρίσκονται επίσης ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Σπίρτζης και ο εκπρόσωπος του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το κτίριο της Ευελπίδων

Μιλώντας σε δημοσιογράφους η αδερφή του 14χρονου Βαγγέλη ανέφερε χαρακτηριστικά: "Χάθηκε ο Βαγγέλης και δεν ήξερα πού είναι. Τον έπαιρνα τηλέφωνο αλλά δεν απαντούσε. Πήραμε τη μητέρα μου και μας είπε ότι τον έχουν κρατήσει στην ΓΑΔΑ και κατηγορείται για κακουργήματα. Εννοείται πως τρέξαμε να τον δούμε αλλά δεν μας άφησαν. Λόγω COVID δεν τον έχουμε δει καθόλου. Τηλεφωνικά έχει μιλήσει λίγο με τη μητέρα μας».

Το χρονικό


Χθες, Κυριακή, γνωστοποιήθηκε ότι στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται εδώ και τέσσερις ημέρες οι 8 ανήλικοι μαθητές από σχολεία της Αττικής που συμμετείχαν στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο.

Όπως ενημέρωσε με ανακοίνωση η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου για την περίπτωση του 14χρονου, φέρεται να βρίσκεται στα χέρια της ΕΛΑΣ από την Πέμπτη και στο μεσοδιάστημα δεν του επετράπη να δει κανέναν άλλον παρά μόνο το δικηγόρο του.

Σύμφωνα με τη σχετική δικογραφία της Κρατικής Ασφάλειας οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι στις 11:30 το πρωί της Πέμπτης 15/10, συμμετείχαν σε ομάδα 100 ατόμων με επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών με πέτρες, διάφορα αντικείμενα και βόμβες μολότοφ στη συμβολή των οδών Αμαλίας και Όλγας. Στις 16/10 οδηγήθηκαν στην Εισαγγελέα Ανηλίκων που έκρινε ως σοβαρές τις κατηγορίες και έδωσε εντολή να παραπεμφθούν για απολογία σήμερα ενώπιον της 1ης Ανακρίτριας με συνεχιζόμενη την κράτησή τους.

Όπως κατήγγειλε η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής, στη ΓΑΔΑ κρατούνται μεταξύ άλλων δύο μαθητές από το ΕΠΑΛ Ιλίου, ένας μαθητής από το 59ο Γυμνάσιο Αθηνών και ένας από την Σιβιτανίδειο. Οι συλληφθέντες κρατούνται επί τέσσερις ημέρες χωρίς να έχουν δει τους γονείς τους. Τους έχει επιτραπεί μόνο η τηλεφωνική επικοινωνία με τις οικογένειές τους και έχουν δει μόνο τον δικηγόρο τους.

Η ανακοίνωση της προέδρου Συλλόγου Γονέων του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου, κ. Χριστίνας Χρηστίδου για τον 14χρονο:

«Άμεση απελευθέρωση του γραμματέα του 15μελούς του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου
«Ο Βαγγέλης Γ. μαθητής της Γ' Γυμνασίου εκπροσωπώντας το σχολείο του θα συμμετείχε στο συλλαλητήριο των μαθητών την Πέμπτη 15/10 στο κέντρο της Αθήνας.
Πλησιάζοντας στον χώρο της κινητοποίησης πέρασε σωματικό έλεγχο όπως και εκατοντάδες άλλοι μαθητές. Στο Σύνταγμα για κακή του τύχη βγαίνοντας από κατάστημα εστίασης τον σταματάνε μαζί με άλλους μαθητές. Του κάνουν σωματική έρευνα για δεύτερη φορά πάλι δεν του βρίσκουν τίποτα. Παρ' όλα αυτά όμως συλλαμβάνεται, μεταφέρεται στην ΓΑΔΑ όπου με τη διαδικασία του αυτοφώρου θα δικαστεί την Δευτέρα το πρωί στα δικαστήρια της Ευελπίδων.
Οι κατηγορίες είναι σε βαθμό κακουργήματος (Δευτέρα 19/10, κτήριο 9 και ώρα 11:00).
Λίγες μέρες πριν είχε εκλεγεί στο 15μελές του σχολείου του και ψηφίστηκε από αυτό για τη θέση του γραμματέα. Αποτελεί ένα από τα ενεργά και μυαλωμένα παιδιά του σχολείου που ξεχωρίζει μέσα στη μικρή σχολική κοινότητα του γυμνασίου μας. Η αλήθεια είναι ότι βρέθηκε στο λάθος τόπο τη λάθος στιγμή. Όχι μόνο γιατί την ώρα που ψώνιζε από μαγαζί, ο μαγαζάτορας τους πέταξε έξω, μιας και λόγω της έκρυθμης κατάστασης αποφάσισε να κλείσει. Όχι μόνο γιατί αμέσως μετά, στον σωρό, πιάστηκε χωρίς να ξέρει καν τον λόγο, χωρίς να έχει τίποτα πάνω του που να δηλώνει και να αποδεικνύει «κακουργηματική» πρόθεση. Αλλά και γιατί ζει σε μία χώρα που οι ελευθερίες δοκιμάζονται, όπου οι νέοι απαγορεύεται να ομιλούν, όπου τα δημοκρατικά δικαιώματα συρρικνώνονται σε βαθμό εξαφάνισης. Όπου η μόνιμη απάντηση σε οτιδήποτε είναι πρώτα η βία και μάλιστα απέναντι σε παιδιά και μετά όλα τα άλλα 3 νύχτες στη ΓΑΔΑ Στο Βαγγέλη περάσαν χειροπέδες την Πέμπτη. Μέχρι την Δευτέρα θα έχει περάσει 3 άγρια βράδια φιλοξενούμενος στην ΓΑΔΑ χωρίς κανείς να μπορεί να τον δει, παρά μόνο ο δικηγόρος της οικογένειάς του. Και είναι 14 χρονών....
Ο Βαγγέλης έκανε το λάθος να ζει σε μία εποχή τεράτων. Μία επίφαση Δημοκρατίας του κορόιδευε το καλοκαίρι αυξάνοντας τον αριθμό των συμμαθητών του μέσα στην τάξη. Μετά κάποιοι τον γελοιοποιούσαν παραγγέλνοντας μάσκες που θα τον προστάτευαν σε μέγεθος ανθρώπου που ο Δαρβίνος δεν έχει καταγράψει. Μετά τον συνέλαβαν.
Η θέση του Βαγγέλη και του κάθε Βαγγέλη είναι στο σχολείο του, να μαθαίνει και να διδάσκεται από τον πλούτο της γνώσης που τον περιβάλει να ασκεί τα δικαιώματα του και να μαθαίνει τις υποχρεώσεις του γευόμενος μια ζωή που οι ελευθερίες που γενιές πάλεψαν για να υπάρχουν θα υπάρχουν και για αυτόν.
Θέλουμε τον Βαγγέλη κοντά μας. Απαιτούμε την απόσυρση όλων των κατηγοριών, την άμεση παύση κάθε δίωξης και την αθώωση του χωρίς αστερίσκους. Ας σταματήσει η κατατρομοκράτηση των παιδιών μας και να συμφιλιωθούμε με το αυτονόητο: τα παιδιά μας δεν βγαίνουν τυχαία στον δρόμο. Ας τα ακούσουμε πριν να είναι αργά. Καλούμε παιδιά και γονείς σε συγκέντρωση τη Δευτέρα στις 11:00 στα δικαστήρια της Ευελπίδων.
Ο Βαγγέλης πρέπει να γυρίσει στο σχολείο του».


Στα δικαστήρια της σχολής Ευελπίδων προκειμένου να απολογηθούν στον ανακριτή οδηγήθηκαν το πρωί της Δευτέρας οι οκτώ συλληφθέντες μαθητές που φέρονται να συμμετείχαν στα επεισόδια της περασμένης Πέμπτης  στο μαθητικό συλλαλητήριο, ανάμεσα στους οποίους και ο 14χρονος Βαγγέλης Γ. Όπως ανακοινώθηκε ο 14χρονος αφέθηκε ελεύθερος ενώ ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αναμένεται να αφεθούν και οι άλλοι επτά ανήλικοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση