GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΡΕΥΝΑ! ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ για «χρυσαφένιους βοσκοτόπους» με χαλκευμένα μισθωτήρια, ο Στ. Πέτσας, ο πεθερός και οι απαντήσεις τους...

Στο σημερινό πρωτοσέλιδό της η "κυριακάτικη δημοκρατία" φέρνει στο φως πολυσέλιδη καταγγελία -για παρανομίες στην εκμετάλλευση βοσ...

Στο σημερινό πρωτοσέλιδό της η "κυριακάτικη δημοκρατία" φέρνει στο φως πολυσέλιδη καταγγελία -για παρανομίες στην εκμετάλλευση βοσκοτόπων με κοινοτικές επιδοτήσεις εκατομμυρίων- στην οποία γίνεται αναφορά και στον (πεθερό του κυβερνητικού εκπροσώπου) Δημήτρη Τσόγκα που  είναι   πρόεδρος της  Τοπικής Κοινότητας Δομοκού. Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόωπος Στ. Πέτσας μίλησε   για "παντελώς αβάσιμες εντυπώσεις" και προανήγγειλε προσφυγή στην Δικαιοσύνη... 

Το δημοσίευμα
Καθημερινά στις αρμόδιες αρχές καταφθάνουν πολλές καταγγελίες οι οποίες, ακόμη κι αν είναι ανώνυμες, πρέπει σύμφωνα με τη νομοθεσία να αξιολογηθούν και να ερευνηθούν ανάλογα με τη σπουδαιότητά τους. Μια τέτοια καταγγελία που εστάλη προ ημερών έχει όμως ειδικό ενδιαφέρον καθώς σε αυτή αναφέρεται στενός συγγενής του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ως εμπλεκόμενος σε μια αν τι άλλο περίεργη υπόθεση...

Το θέμα αφορά «χρυσαφένιους βοσκότοπους», όπως χαρακτηρίζονται στη καταγγελία, τους οποίους φέρονται να χρησιμοποιούν παράνομα “επιτήδειοι”, με “εικονικά μισθωτήρια”, για να εισπράττουν από το κράτος γενναίες οικονομικές ενισχύσεις προερχόμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι ένα από τα πρόσωπα που κατονομάζονται σε σχέση με τη διαδικασία των συμφωνητικών μίσθωσης είναι του (πεθερού του κ. Πέτσα) Δημήτρη Τσόγκα ο οποίος πάντως από την πλευρά του διαψεύδει οποιαδήποτε ανάμειξή του.


Στην επτασέλιδη καταγγελία, με ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου, ένας συνιδιοκτήτης ιδιωτικού δάσους 54.000 στρεμμάτων στην Αγόριανη Φθιώτιδας περιγράφει αναλυτικά πώς άρχισε το “ξεδίπλωμα του παράνομου κουβαριού” από το οποίο προέκυψε ότι «κάποιοι υποτιθέμενοι “αγρότες’’ δηλώνουν εκτάσεις (βοσκότοπο) στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (του ΟΠΕΚΕΠΕ) με εικονικά μισθωτήρια (με αληθοφανή χαρακτήρα αφού έχουν θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής) αλλά άκουσον άκουσον η αξία του μισθώματος είναι από 0,20 έως 0,50 λεπτά του ευρώ / στρέμμα (για να είναι κάτω των 980 ευρώ που δεν είναι υποχρεωτικό να δηλώνονται στη ΔΟΥ) με σκοπό να εισπράξουν και να κατοχυρώσουν μέρος των οικονομικών ενισχύσεων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων), οργανισμός που εποπτεύεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων”.

Ανεξάρτητα από τη βασιμότητα των καταγγελλομένων, φαίνεται ότι αυτή είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου αφού εδώ και αρκετό καιρό έχουν πυκνώσει οι αποκαλύψεις για διαστρέβλωση του συστήματος κατανομής επιδοτήσεων των κτηνοτρόφων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Το πρόβλημα είναι παλαιό και έχει να κάνει με λεηλασία των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων ενώ συνεταιριστικοί φορείς καταγγέλλουν “χρυσοφόρα κυκλώματα” που "λυμαίνονται τα βοσκοτόπια αποκομίζοντας τεράστια κέρδη από τα χρήματα που αναλογούν στους κτηνοτρόφους μας”.


Στη συγκεκριμένη καταγγελία γίνεται λόγος για “χαλκευμένα παραστατικά (ενοικιαστήρια) υπογεγραμμένα από δήθεν κατόχους ιδιόκτητων εκτάσεων που δηλώνονται ως βοσκότοποι τόσο στην Αγόριανη όσο και σε δημόσιες διακατεχόμενες εκτάσεις στην Μακρυρράχη”. Αυτές οι εκτάσεις μάλιστα όπως αναφέρεται το 2017-2018 χρησιμοποιήθηκαν ως “τεχνική λύση” από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας “αλλά τώρα πέρασαν στα χέρια επιτηδείων για να καρπωθούν τις ενισχύσεις εκατομμυρίων ευρώ”. Και αυτό “όχι για μια χρονιά αλλά και να κατοχυρώσουν νέα δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα για την επόμενη πενταετία της νέας ΚΑΠ 2021-2026". Πέρα από τα παραπάνω “είχαν και έχουν το θράσος να εκμεταλλεύονται και τα προγράµµατα 2.1.1 και 2.1.2 εξισωτική ενίσχυση (ενισχύσεις που χαρακτηρίζονται από φυσικά η άλλα ειδικά µειονεκτήµατα του προγράµµατος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020)”. Η «τεχνική λύση» ήταν ένα σύστημα εικονικού διαμοιρασμού των βοσκοτόπων που εφαρμοζόταν τα προηγούμενα χρόνια και διευκόλυνε τη δήλωση νοικιασμένων βοσκότοπων από κτηνοτρόφους για να μην χάνονται οι επιδοτήσεις. Αυτές οι περιοχές στη Στερεά Ελλάδα, όπως σημειώνεται, “το έτος 2019 ή το 2020 έγιναν ως δια μαγείας επιλέξιμες βοσκοτοπικές εκτάσεις”...

Όλα αυτά καταγγέλλεται ότι συμβαίνουν “με την ανοχή και την συμμετοχή” ορισμένων υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ οι οποίοι φέρονται να μην ασκούν τους απαραίτητους ελέγχους είτε με το “αζημίωτο” είτε δίνοντας σε “συγγενικά τους πρόσωπα εκτάσεις που δηλώνονται ως βοσκότοποι”. Στο κείμενο αναφέρονται και συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως και ονόματα. Και ως εμπλεκόμενοι στο “μεγάλο φαγοπότι” αναφέρονται “αγρότες, υπάλληλοι του Κέντρου Υποβολής Δήλωσης, μισθωτοί, υπάλληλοι, γιατροί, μηχανικοί, εκπαιδευτικοί και υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ». Για τις δε δημόσιες διακατεχόμενες εκτάσεις που βαφτίζονται ιδιωτικές, σημειώνεται ότι αυτές θα μπορούσε να μισθώσει μόνο το Ελληνικό Δημόσιο.

Φθάνοντας στο κρίσιμο σημείο, η καταγγελία αναφέρει ότι «τα περισσότερα συμφωνητικά μίσθωσης στο γνήσιο της υπογραφής φέρουν την υπογραφή του Προέδρου Τ.Κ. (Τοπικής Κοινότητας) Δομοκού Τσόγκα Δημήτριου (μάλλον η σφραγίδα θα μπορεί να υποθέσει κανείς θα βρίσκεται μόνιμα στο γραφείο της κ. Β.;) κατοίκου Δομοκού και πεθερού του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πέτσα Στυλιανού». Η κ. Β. που κατονομάζεται φέρεται να είναι υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ. Και συνεχίζει: «Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια έκταση την αντάλλαζαν από έτος σε έτος. Το 2018 το ίδιο τεμάχιο το δήλωνε η Β., το 2019 η Μπ. Χ. και το 2020 ο Σ.Κ. Σημειωτέον ότι όλοι τους που δηλώνουν βοσκότοπο δεν έχουν ούτε κεφάλι ζώου, δεν είναι κτηνοτρόφοι και δηλώνουν πρώτη φορά από το 2018 ή καλύτερα το 2019 και 2020. Με αυτόν τον τρόπο κατοχυρώνουν δικαιώματα – ενισχύσεις από το εθνικό απόθεμα, λες και δεν μπορούσαν την έκταση αυτή να τη δηλώσουν πραγματικοί κτηνοτρόφοι κάτοικοι Δομοκού…».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, οι επιτήδειοι αυτοί που “με ψεύτικα συμβόλαια προσπαθούν να καρπωθούν εκτάσεις που δεν τους ανήκουν” για κάθε στρέμμα «το ποσό ενίσχυσης που λαμβάνουν είναι 25 ευρώ βασική ενίσχυση + 15 ευρώ πρασίνισμα +12 ευρώ εξισωτική γιατί “βόσκουν ζώα σε αντίξοες συνθήκες’’ = συνολικά 50 ευρώ/στρ.».

Η καταγγελία έχει έναν μεγάλο κατάλογο αποδεκτών. Έχει σταλεί στον Εισαγγελέα Λαμίας, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδη, στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρ. Βάρα, στην Οικονομική Αστυνομία, στο ΣΔΟΕ, την ΑΑΔΕ, τις τοπικές δημοτικές αρχές και έχει κοινοποιηθεί στον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, στον ίδιο τον κ. Πέτσα, όλους τους βουλευτές του νομού Φθιώτιδας, στον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, σε περιφερειακούς συμβούλους και άλλους θεσμικούς παράγοντες της περιοχής.

Ο ίδιος ο κ. Τσόγκας, όταν άρχισε να γίνεται γνωστή η ύπαρξη μιας τέτοιας καταγγελίας, προέβη σε τοπικό μέσο σε δήλωση με την οποία διαβεβαιώνει ότι «θα πρέπει, όσοι επιχειρούν να αφήσουν να εννοηθεί ότι έχω την οποιαδήποτε συμμετοχή σε παράνομες πράξεις και, πολύ περισσότερο, όσοι με εγκληματικές ενέργειες με ενέπλεξαν, να γνωρίζουν ότι, πέραν του ότι δεν έχω υπογράψει και βεβαιώσει κανένα από τα αναφερόμενα στην καταγγελία έγγραφα, έχω ήδη προσφύγει στην Δικαιοσύνη, με σκοπό να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες όλων των υπαιτίων».

Σε κάθε περίπτωση οικογενειακή ευθύνη δεν υπάρχει. Από τη στιγμή που έχει δημιουργηθεί όμως ένα ευρύτερο θέμα το οποίο, στηρίζεται και από καταγγελίες παραγόντων του συνεταιριστικού χώρου, θα είχε ενδιαφέρον να πάρει θέση και ο κ. Πέτσας. Άλλωστε η καταγγελία έχει φθάσει και στο δικό του γραφείο. Ακόμη και εάν αδίκως -όπως διαβεβαιώνει ο ίδιος- εμπλέκεται ο πεθερός του, υπήρξε κάποια εκδήλωση ευαισθησίας από πλευράς του και με ποιο τρόπο; Ενδιαφέρθηκε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος -αλλά έχοντας κι έναν λόγο παραπάνω για να μην πλανώνται άδικες σκιές για μέλη της οικογένειας του- να γίνει γρήγορη και εις βάθος έρευνα ώστε να φανεί εάν υπάρχει σκάνδαλο, σε ποιο βαθμό και ποιοι εμπλέκονται; Οι καταγγελίες συνεταιριστών για «χρυσοφόρα κυκλώματα» δίνουν έτσι κι αλλιώς στο ζήτημα ευρύτερη -και πολιτική- διάσταση ανεξάρτητα από τη σχέση συγκεκριμένων προσώπων όπως ο κ. Τσόγκας. Ανάλογα ερωτήματα προκύπτουν και για τον καθ’ ύλη αρμόδιο υπουργό Μ. Βορίδη όπως και για τον πρώην περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννη και τον διάδοχό του Φ. Σπανό...
Ανδρέας Καψαμπέλης


Η απάντηση του Στ. Πέτσα
Μέσω του  ΑΠΕ ο Στ. Πέτσας αναφερόμενος στο σχετικό δημοσίευμα δήλωσε  τα εξής:

«Κάποιοι επιχειρούν να επιρρίψουν ευθύνες, σε έναν άνθρωπο που τιμά με τον καθημερινό του αγώνα την τοπική αυτοδιοίκηση, με μοναδικό του “μειονέκτημα” το γεγονός ότι τυγχάνει συγγενής μου.
Είναι θλιβερό και ανήθικο το γεγονός ότι η “Κυριακάτικη Δημοκρατία” επικαλούμενη ανώνυμες καταγγελίες σε βάρος συγγενούς μου επιχειρεί να δημιουργήσει παντελώς αβάσιμες εντυπώσεις σε βάρος μου.
Και μάλιστα το κάνει ενώ γνωρίζει ότι η υπόθεση έχει ήδη πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες ενέργειες ενώπιον του Εισαγγελέως Πρωτοδικών Λαμίας, προκειμένου να αποκαλυφθεί η ταυτότητα όσων έχουν προβεί σε ενδεχόμενα παράνομες πράξεις.
Τους ενημερώνω ότι θα κινηθώ εξωδίκως και δικαστικώς για το δημοσίευμα αυτό της εφημερίδας και το συκοφαντικό του περιεχόμενο».

1 σχόλιο

  1. Δάνεια Ferratum

    Ferratum US, 318, 25 Goodlass Rd, L24 9HJ,
    Ηνωμένες Πολιτείες.
    +1 (754) 2417166, ferratum.loans@gmail.com

    Γεια σε όλους, είστε αυτή τη στιγμή σε μια σοβαρή οικονομική κρίση. χρειάζεσαι δάνειο; Έχετε απορριφθεί από την Τράπεζα και θέλετε ένα δάνειο για να καλύψετε όλες τις ανάγκες σας; - Κανένα πρόβλημα. Όποια και αν είναι η οικονομική σας κατάσταση. Μπορούμε να προσφέρουμε στεγαστικά δάνεια, εμπορικά δάνεια, ιδιωτικά δάνεια και δάνεια για αποκλειστικούς εκπαιδευτικούς σκοπούς.;
    Ερωτήσεις / Υποστήριξη; - Στείλτε email (ferratum.loans@gmail.com) (+17542417166) και λάβετε απάντηση σε λίγες ώρες.

    Μπορούμε να σας βοηθήσουμε με ένα δάνειο μεταξύ 5000 έως 200 εκατομμυρίων $ για την επίλυση των οικονομικών σας προβλημάτων με πολύ χαμηλό επιτόκιο 3% για διάρκεια δανείου από 1 έως 30 χρόνια (12-360 μήνες). Αυτό το πρόγραμμα χρηματοδότησης επιτρέπει στον πελάτη να απολαμβάνει χαμηλό επιτόκιο κατά τη διάρκεια του δανείου μετά την εξασφάλιση δανείου μαζί μας. Η οικονομική σας ελευθερία είναι στα χέρια σας!
    Θα θέλαμε πολύ να ακούσουμε από εσάς! Εάν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία ή θέλετε να διευκρινίσετε παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας με τις παρακάτω επαφές
    Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: ferratum.loans@gmail.com
    Whatsapp / Κλήση; +1 (754) 2417166

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση