GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ ο Θεοδωρικάκος! «ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ» η τροπολογία-πλυντήριο για τους αιρετούς...

Διορθωτική διάταξη για την τροπολογία-πλυντήριο άρσης ποινικής δίωξης αιρετών αναγκάζεται να φέρει μετά το σάλο η κυβέρνηση ενώ την ίδια ώρα...

Διορθωτική διάταξη για την τροπολογία-πλυντήριο άρσης ποινικής δίωξης αιρετών αναγκάζεται να φέρει μετά το σάλο η κυβέρνηση ενώ την ίδια ώρα εκτεθειμένος είναι ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος...

Συγκεκριμένα, μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε κατατίθεται νομοτεχνική βελτίωση σε ν/σ του υπουργείου Δικαιοσύνης την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Η τροποποίηση του άρθρου 67 του νόμου 4635/20 θα προβλέπει ότι εξαιρούνται ρητά οι περιπτώσεις θεώρησης των ενταλμάτων που έγιναν με δόλο από τους υπαίτιους. Υπενθυμίζεται ότι σχετική τροπολογία έχει ήδη προαναγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

"Χρειάστηκε να ξεμπροστιάσει το Κίνημα Αλλαγής την κυβέρνηση για την επαίσχυντη τροπολογία ώστε να εξαγγείλει ο αρμόδιος υπουργός άρον άρον την αλλαγή της", αναφέρει ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ, μετά την ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου σχετικά με την τροπολογία που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα ο βουλευτής της ΝΔ και α' αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης.
"Μένει να δούμε αν και η νέα εκδοχή της ρύθμισης, θα αποτελεί πλυντήριο για τους εκλεκτούς της κυβέρνησης", συμπληρώνει.Επιπλέον το Κίνημα Αλλαγής τονίζει πως "για τον ΣΥΡΙΖΑ που αφού την ψήφισε μετά ζήτησε την απόσυρσή της, δεν παραξενεύει κανέναν πια".

Το γεγονός επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή του και το ΥΠΕΣ που υποστηρίζει ότι «για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία σε κανέναν πολίτη, εκ του περισσού εισάγεται με διάταξη σε νομοσχέδιο, που κατατίθεται την προσεχή εβδομάδα, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, ότι το πλαίσιο εφαρμογής της διάταξης, εξαιρεί ρητά τις περιπτώσεις θεώρησης των ενταλμάτων που έγιναν με δόλο από τους υπαίτιους».

Παράλληλα υποστηρίζει ότι «σε απάντηση δημοσιευμάτων και αναρτήσεων στο διαδίκτυο, σχετικά με τη βουλευτική τροπολογία του Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής, κ. Νικήτα Κακλαμάνη και έγινε δεκτή από το Υπουργείο Εσωτερικών, η οποία ενσωματώθηκε στο νόμο 4735/2020, διευκρινίζεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά αποκλειστικά και μόνον, όπως άλλωστε ρητά αναφέρεται και στην αιτιολογική της έκθεση, περιπτώσεις πληρωμών που διενεργήθηκαν κατόπιν ελέγχου των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου και θεώρησης του σχετικού εντάλματος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και οι οποίες κρίθηκαν νόμιμες». Προαναγγέλλει, δε, ότι για την Αυτοδιοίκηση, ο έλεγχος νομιμότητας ενισχύεται ακόμη περισσότερο μέσα από το νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης που ετοιμάζει το Υπουργείο Εσωτερικών.

Τροπολογία Κακλαμάνη -Πώς ψήφισαν τα κόμματα

Η συγκεκριμένη ρύθμιση κατατέθηκε ως τροπολογία από τον αντιπρόεδρο της Βουλής και πρώην δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη και έγινε δεκτή από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο. Υπερψηφίσθηκε, δε, από: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, ενώ το ΜΕΡΑ 25 ψήφισε Παρών και καταψήφισαν ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση.

Σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών και Κινήματος Αλλαγής λόγω της ρύθμισης που προβλέπει άρση πειθαρχικών και ποινικών κυρώσεων σε υπαλλήλους και αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης για δαπάνες που αν και εγκρίθηκαν από τον αρχικό έλεγχο των αρμόδιων αρχών, ο τελικός κατασταλτικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της έκρινε παράτυπες.

 Η ρύθμιση έρχεται να διευθετήσει υποθέσεις που ανάγονται ακόμα και στην δεκαετία του ’90 και αφορούν έγκριση δαπανών ΟΤΑ.
Συγκεκριμένα αφορά υποθέσεις έγκρισης δαπανών οι οποίες:
- Είχαν πάρει την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (για ΟΤΑ πρώτου βαθμού)
- Είχαν λάβει το πράσινο φως από τον προληπτικό έλεγχο της υπηρεσίας δημοσιονομικού ελέγχου (για ΟΤΑ δευτέρου βαθμού)
Ωστόσο, γι αυτές τις υποθέσεις ο τελικός κατασταλτικός έλεγχος από τον πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου -που γίνεται ακόμα και μετά από 10 χρόνια από την υπογραφή των αποφάσεων- έδειξε ότι κακώς δόθηκαν τα χρήματα. Αυτό είχε ως συνέπεια να καλούνται οι αιρετοί ή υπάλληλοι οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης να επιστρέψουν τα χρήματα αν και, όπως υποστηρίζουν, την περίοδο που ενέκριναν τις δαπάνες είχαν την βεβαιότητα ότι λειτουργούσαν νόμιμα βάσει των αρχικών ελέγχων.

Υπ. Εσωτερικών: ξεκάθαρη και διαφανής η ρύθμιση

Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών απαντώντας στις καταγγελίες του Κινήματος Αλλαγής αλλά και σε δημοσιεύματα αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως « η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά αποκλειστικά και μόνον, όπως άλλωστε ρητά αναφέρεται και στην αιτιολογική της έκθεση, περιπτώσεις πληρωμών που διενεργήθηκαν κατόπιν ελέγχου των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου και θεώρησης του σχετικού εντάλματος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και οι οποίες κρίθηκαν νόμιμες.
Επισημαίνεται, ότι η εν λόγω βουλευτική τροπολογία κατατέθηκε 3 ημέρες πριν τη ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή των Ελλήνων και συνεπώς, δεν είναι ακριβείς οι αναφορές για «τροπολογία της τελευταίας στιγμής». Παράλληλα προαναγγέλλει ότι «για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία σε κανέναν πολίτη, εκ του περισσού εισάγεται με διάταξη σε νομοσχέδιο, που κατατίθεται την προσεχή εβδομάδα, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, ότι το πλαίσιο εφαρμογής της διάταξης, εξαιρεί ρητά τις περιπτώσεις θεώρησης των ενταλμάτων που έγιναν με δόλο από τους υπαίτιους.
Η εξάλειψη των φαινομένων διαφθοράς είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς του δημόσιου τομέα. Ειδικά για την Αυτοδιοίκηση, ο έλεγχος νομιμότητας ενισχύεται ακόμη περισσότερο μέσα από το νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης που ετοιμάζει το Υπουργείο Εσωτερικών».

Νέα Δημοκρατία: Διακινούνται ψεύδη

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου της ΝΔ αναφέρει: «Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί στο διαδίκτυο μια ψευδής είδηση σύμφωνα με την οποία το Υπουργείο Εσωτερικών εμφανίζεται να παύει μέσω τροπολογίας εκατοντάδες διώξεις, ποινικές και πειθαρχικές, εναντίον αιρετών και υπαλλήλων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αντίθετα με τα ψεύδη που διακινούνται, η τροπολογία αφορά αποκλειστικά και μόνο δαπάνες οι οποίες έχουν διερευνηθεί και εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου (δηλαδή το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) πριν την πληρωμή τους. Πρόκειται επομένως για ουσιαστική προστασία των αιρετών και των υπαλλήλων της αυτοδιοίκησης, οι οποίοι ασκούν τα καθήκοντά τους πιστοί στον έλεγχο των αρμοδίων υπηρεσιών και οι οποίοι χωρίς τη συγκεκριμένη ρύθμιση ταλαιπωρούνται χρόνια στις δικαστικές αίθουσες μέχρι τελικά να αθωωθούν αφού όμως πρώτα έχουν επιβαρύνει το ήδη επιβαρυμένο σύστημα απονομής Δικαιοσύνης.
Η συγκεκριμένη βουλευτική τροπολογία ούτε νύχτα κατατέθηκε, ούτε στα μουλωχτά, όπως διαδίδουν οι δημιουργοί της ψευδούς είδησης. Αντίθετα, κατατέθηκε 3 ημέρες πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή των Ελλήνων και «σηκώθηκε» επικοινωνιακά σχεδόν μια εβδομάδα μετά την ψήφισή της και 10 μέρες μετά την κατάθεσή της. Τόσο χρειάστηκαν κάποιοι, μεταξύ των οποίων μέσα και λογαριασμοί του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ που υπερψήφισε την εν λόγω τροπολογία, για να εμπνευστούν, να κατασκευάσουν και να διασπείρουν το συγκεκριμένο fake news!
Για να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια ή αμφιβολία σε οποιονδήποτε, εισάγεται, εκ του περισσού, διάταξη σε νομοσχέδιο που κατατίθεται την προσεχή εβδομάδα, βάσει της οποίας το πλαίσιο εφαρμογής της διάταξης εξαιρεί ρητά και με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τις περιπτώσεις θεώρησης ενταλμάτων που έγιναν με δόλο από τους υπαίτιους. Έτσι κλείνει και με τη βούλα η σπέκουλα και η προπαγάνδα σχετικά με δήθεν φωτογραφικό «ξέπλυμα» συγκεκριμένων πολύκροτων υποθέσεων που ούτως ή άλλως δεν καλύπτονταν καθοιονδήποτε τρόπο από την συγκεκριμένη τροπολογία».

Φ. Γεννηματά: να αποσυρθεί η ρύθμιση


Πάντως, το Κίνημα Αλλαγής δια της προέδρου του Φώφης Γεννηματά επιμένει στα περί σκανδαλώδους ρύθμισης και ζητά να αποσυρθεί η διάταξη.

Συγκεκριμένα η δήλωση της  έχει ως εξής: «Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν τροπολογία που παρέχει γενική αμνηστία σε σκάνδαλα του παρελθόντος σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Πρόκειται για επαίσχυντη ρύθμιση που πρέπει άμεσα να καταργηθεί.
Να μάθει ο ελληνικός λαός ποιους καλύπτει με ζημία για το δημόσιο.
Το Κίνημα Αλλαγής που καταψήφισε την τροπολογία, θα συνεχίσει τον αγώνα για την ακύρωση της και την πλήρη αποκάλυψη του σκανδάλου.
Σε αυτή την προσπάθεια, καλούμε τους λειτουργούς της Αυτοδιοίκησης να περιφρουρήσουν το κύρος του θεσμού, ώστε να ξεχωρίσουν τα ξερά από τα χλωρά». 

Ν. Κακλαμάνης: Αστειότητες οι ισχυρισμοί ότι η τροπολογία κατατέθηκε για τους αδελφούς Ψωμιάδη ή τον Πατούλη

Για τις έντονες αντιδράσεις, που έχει προκαλέσει η τροπολογία μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status 107,7 ο ίδιος ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Ν. Κακλαμάνης.

«Η ουσία λοιπόν τι λέει; Ότι ο νόμος που ισχύει και σήμερα – ξεχάστε την τροπολογία, τι λέει; Ότι μία δαπάνη για να χαρακτηριστεί νόμιμη και να δίνει ένταλμα πληρωμής είτε για προμήθεια, είτε για έναν κατασκευαστή που φτιάχνει ένα έργο, πρέπει προηγουμένως να έχει ελεγχθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και από το αρμόδιο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Και εφόσον αυτό, κριθούν νόμιμα, να μπορεί να είναι νόμιμο το ένταλμα που βγαίνει. Αυτό λέει.
Και επειδή υπήρχανε σε κάποιους Δήμους, κάποιες ανώνυμες καταγγελίες ότι κάποιες πληρωμές ήταν παράνομες, έχουν ταλαιπωρηθεί κατά κύριο λόγο στο 90% των περιπτώσεων, για να μην σας πω και παραπάνω, στελέχη και εργαζόμενοι στους Δήμους.
Αυτό λοιπόν θεραπεύει και τίποτα παραπάνω».
«Αλλά ακόμη κι αυτοί που έχουνε ενστάσεις τι λένε; Να μείνει η τροπολογία ως έχει, απλά να προστεθεί, δύο φράσεις, εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν υπήρχε δόλος. Μα και σήμερα η νομοθεσία λέει, ότι αν πάτε εσείς σε ένα Δικαστήριο για ένα πειθαρχικό παράπτωμα, αν ήσασταν υπάλληλος ενός Δήμου, και ο δικαστής κρίνει ότι στην ενέργειά σας δεν υπήρχε δόλος, αθωώνεστε».
«Η τροπολογία το καινούριο που προσθέτει, είναι ότι εφόσον νομίμως εγκρίθηκαν οι δαπάνες από το Γενικό Λογιστήριο και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, να πάψει ο καταλογισμός, π.χ. , σε στελέχη Δήμων ή αιρετών. Αυτό προσθέτει μόνο, δεν αλλάζει τίποτα άλλο. Όλα τα υπόλοιπα ισχύουν εδώ και δεκαετίες».

Ο κ. Κακλαμάνης χαρακτήρισε «αστειότητες», δημοσιεύματα που υποστηρίζουν, ότι η συγκεκριμένη τροπολογία κατατέθηκε για τους αδερφούς Ψωμιάδη ή για τον Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Πατούλη, σημειώνοντας παράλληλα ότι την τροπολογία δεν την ψήφισε μόνο η ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ».Ο Νικήτας Κακλαμάνης διέψευσε τέλος ότι κατατέθηκε μεσάνυχτα και ψηφίστηκε αργά το βράδυ.«Η τροπολογία κατατέθηκε στις 5/10 του ‘20 και ώρα 11:50, δηλαδή στις 12 παρά 10 το μεσημέρι. Ξέρετε πότε ψηφίστηκε; Την Πέμπτη. Τέσσερις μέρες μετά. Όλα τα κόμματα είχαν την τροπολογία στα χέρια τους επί τέσσερις ημέρες και η τροπολογία δεν καμιά δέκα σελίδες. Συνολικά με το εισαγωγικό της είναι πέντε γραμμές.»

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση