GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Camilo Cienfuegos Gorriarán... ο ήρωας με ένα αιώνιο χαμόγελο!

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας Γιατί είναι σημαντικό να μάθεις να διαβάζεις; « Για να γνωρίζουμε όλα τα καλά και τα κακά πράγματα που...

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

Γιατί είναι σημαντικό να μάθεις να διαβάζεις;
«Για να γνωρίζουμε όλα τα καλά και τα κακά πράγματα
που... συμβαίνουν στον κόσμο
»
Camilo Cienfuegos
, σε ηλικία 4 ετών

«Πώς θα ήθελε ο Camilo να δει αυτή τη νεολαία,
γεννημένη από την Επανάσταση,
να εκπαιδεύεται στην Επανάσταση!
»
Φιδέλ


Κάθε χρόνο, στις 28 Οκτώβρη και για 61 χρόνια, οι Κουβανοί κι όλοι οι μαθητές και μαθήτριες της Κούβας ρίχνουν λουλούδια στη θάλασσα για να τιμήσουν τη μνήμη Camilo Cienfuegos που χάθηκε σαν σήμερα το 1959 μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους του στη θάλασσα.
Ο Camilo ήταν ένας από τους ήρωες της Κουβανικής Επανάστασης. Ήταν γνωστός ως ο «Ήρωας της Yaguajay», αφού ηγήθηκε και κέρδισε μια μάχη-κλειδί για την Κουβανέζικη Επανάσταση: "Μάχη της Yaguajay" (19-30 Δεκέμβρη 1958, όπου αποτέλεσε την κυριαρχία της Επανάστασης κι υποχρέωσε σε φυγή τον δικτάτορα Fulgencio Batista).

Γιος Ισπανών αναρχικών που διέφυγαν στην Κούβα μετά τον Ισπανικό εμφύλιο, ο Camilo εντάχθηκε στο κίνημα του Κάστρο στο Μεξικό κι έφθασε στο νησί με την αποστολή "Granma" το 1956. Κατείχε το αξίωμα του Κομαντάντε, την υψηλότερη θέση στο αντάρτικο κίνημα. Με την επικράτηση της Επανάστασης ανέλαβε επικεφαλής των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων και με τη νεανική του εμφάνιση, το καπέλο του, το αιώνιο χαμόγελό του έγινε ένας από τους πιο αγαπημένους ήρωες της Επανάστασης.  

Στενός σύντροφος του Τσε και του Φιδέλ... η προσωπογραφία του, απέναντι απ' αυτή του Τσε, κοσμούν κι οι δύο την Πλατεία της Επανάστασης στην Ανάνα.
 
Υπογράφουμε για την άρση αποκλεισμού της Κούβας:
 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση