GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΜΕΤΑ το Oruc Reis! ΑΠΕΙΛΟΥΝ να «τρυπήσουν» νότια του Καστελλόριζου οι Τούρκοι...

Για τις γεωτρητικές ενέργειες της Τουρκίας σε Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο, μίλησε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Φατίχ Ντονμέζ προ...

Για τις γεωτρητικές ενέργειες της Τουρκίας σε Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο, μίλησε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Φατίχ Ντονμέζ προαναγγέλλοντας ότι "θα στείλουμε γεωτρύπανο" στην περιοχή του Κας (Καστελλόριζο)...

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis πλέοντας ανενόχλητο από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, φέρεται να έχει εντοπίσει κοιτάσματα φυσικού αερίου, υδριτών και ίσως πετρελαίου.

Σύμφωνα με τον Ντονμέζ, η δουλειά που έκανε το γεωτρύπανο Φατίχ στη Μαύρη Θάλασσα, έδωσε στους Τούρκους πρόσβαση σε 405 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αποθεμάτων φυσικού αερίου, προσθέτοντας πως η αξιοποίησή τους από τους πολίτες αναμένεται να γίνει από το 2023.

Σε ότι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, ο Ντονμέζ ανέφερε πως «οι μελέτες μας εκεί συνεχίζονται. Έχουμε ήδη κάνει 8 μελέτες. Πρώτα ακτινογραφήσαμε την περιοχή και θα συνεχίσουμε με γεωτρήσεις. Πραγματοποιούμε σεισμικές έρευνες σε περιοχές που παρατηρούμε ροή αερίου. Κάναμε τέτοιες έρευνες στην περιοχή τους Κας. Θα αξιολογήσουμε τα ευρήματα και αν δούμε προοπτική, θα στείλουμε γεωτρύπανο για να ξεκινήσουμε γεωτρήσεις. Σύμφωνα με ειδικούς γεωλόγους, οι σεισμικές μελέτες μας δίνουν ελπίδα».

Και συνέχισε, αναφερόμενος στις μελέτες γύρω από την Κύπρο: «Συνεχίζουμε σεισμικές μελέτες στην τουρκική δημοκρατία της Κύπρου. Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα είδη διαλόγου, αλλά δεν είδαμε καμία θετική προσέγγιση από την ελληνική πλευρά. Αυτή είναι στην πραγματικότητα μια μεγάλη ευκαιρία για όλους τους λαούς της περιοχής. Ελπίζω ότι θα είναι ανοιχτοί για διάλογο στο άμεσο μέλλον. Υπενθυμίζω για άλλη μια φορά ότι αυτό που είπαμε από την αρχή, "δεν βλέπουμε σε καμία ξένη ιδιοκτησία, αλλά κανείς δεν πρέπει να κάνει το ίδιο και σε εμάς". Η απόστασή μας από το Καστελόριζο είναι 2 χιλιόμετρα, η Ελλάδα απέχει 580 χιλιόμετρα. Όταν το λέμε στις συναντήσεις με τους Ευρωπαίους, συμφωνούν, αλλά δυστυχώς δεν κάνουν το ίδιο μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες. Αυτήν τη στιγμή ανακοινώνουμε NAVTEX σε δικές μας περιοχές, χωρίς να εισέλθουμε στα χωρικά ύδατα των νησιών. Δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα μέχρι τώρα».

Πριν περίπου ένα μήνα ο Τούρκος ενεργειακός εμπειρογνώμονας Αμπντουλάχ Αγάρ είχε αποκαλύψει πως η Τουρκία αναζητούσε φυσικό αέριο και πετρέλαιο και πως η κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τα ένυδρα αέρια και πως μονάδα ένυδρου αερίου ισούται με 30 μονάδες φυσικού αερίου. Εντύπωση είχε προκαλέσει και η αναφορά του στο Καστελόριζο: «Το ένυδρο υπεράκτιο αέριο νότια του Καστελόριζου είναι το ίδιο με το φυσικό αέριο σχιστολιθικού εδάφους».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση