GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΤΡΕΛΟ ΣΕΝΑΡΙΟ! ΘΑ ΟΡΚΙΣΤΟΥΝ ...δύο πρόεδροι στις ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου

Για τους περισσότερους αναλυτές, η προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών ώστε να παραμείνει στο Λευκό Οίκο εί...


Για τους περισσότερους αναλυτές, η προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών ώστε να παραμείνει στο Λευκό Οίκο είναι πλέον ανάξια λόγου. Όμως η JP Morgan προειδοποιεί ότι υπάρχει ακόμα μία –έστω μικρή- πιθανότητα η εκλογική διαδικασία να καταλήξει σε «συνταγματικό χάος» και «μία αμερικανική ιστορία τρόμου».

Ο Μάικλ Σεμπαλέστ, πρόεδρος στρατηγικής για τις αγορές και τις επενδύσεις της JP Morgan Asset Management, ο οποίος συμμετέχει στη διαχείριση επενδυτικών κεφαλαίων ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων, αναγνωρίζει πως «πολλά πολύ ανορθόδοξα πράγματα θα πρέπει να συμβούν για να επανεκλεγεί ο Τραμπ». Και αυτό γιατί σύμφωνα με την καταμέτρηση των ψήφων, ο Τραμπ θα έπρεπε να αντιστρέψει ή να εμποδίσει τα αποτελέσματα σε τρεις πολιτείες για να αποτρέψει τον Μπάιντεν από το να φτάσει στους 270 εκλέκτορες.

Πόσο πιθανό είναι να συμβεί κάτι τέτοιο; Ο συνταγματολόγος Εντ Φόλεϊ έγραψε την περασμένη εβδομάδα ένα άρθρο με τίτλο «Ηρεμήστε. Ο Μπάιντεν θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου», επισημαίνει ο Σεμπαλέστ, προσθέτοντας ότι άλλοι ειδικοί με τους οποίος συνεργάζεται ο ίδιος συμφωνούν.

«Ακόμα και έτσι, δεν αποκλείω τίποτα», γράφει ο Σεμπαλέστ της JP Morgan σε ανάλυσή του. Εξάλλου, ο Τραμπ απέλυσε τον κορυφαίο αξιωματούχο του για την ασφάλεια των εκλογών, θυμίζει.

Ανάμεσα στα σενάρια που θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση τη νίκη του Μπάιντεν, σύμφωνα με τον Σεμπαλέστ, θα ήταν εάν μία ή περισσότερες πολιτείες υποβάλουν ανταγωνιστικές λίστες υποψηφίων για τους εκλέκτορες. Αυτές οι ανταγωνιστικές λίστες θα αντιμετωπιστούν από το νέο Κογκρέσο στις 6 Ιανουαρίου, μέσω των κανόνων που θέτει το Electoral Count Act του 1887.

«Το εφιαλτικό σενάριο για τις αγορές» θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί εάν οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας κηρύξουν το Electoral Count Act αντισυνταγματικό, «γυρίσουν» τρεις πολιτείες υπέρ του Τραμπ ώστε να του δώσουν τους 270 εκλέκτορες και οι Δημοκρατικοί αρνηθούν να συμμετάσχουν. «Όλα αυτά δημιουργούν την προοπτική δύο παράλληλων ορκωμοσιών» για τις 20 Ιανουαρίου, καταλήγει ο Σεμπαλέστ, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο αποτέλεσμα μετά βίας απετράπη το 1876.


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση