GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ-ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ! ΜΟΝΟ το 37% θα κάνει «σίγουρα ναι» το εμβόλιο. Κι ένας στους δύο νέους «όχι»...

Η πανδημία και οι συνέπειες της κυριαρχούν στη ζωή και την ψυχολογία των Ελλήνων, όπως προκύπτει από τη μηναία δημοσκόπηση της PULSE για λογ...


Η πανδημία και οι συνέπειες της κυριαρχούν στη ζωή και την ψυχολογία των Ελλήνων, όπως προκύπτει από τη μηναία δημοσκόπηση της PULSE για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Οκτώ στους δέκα πολίτες (78%) εκφράζουν ανησυχία για τον κορωνοϊό, ενώ εύλογο προβληματισμό προκαλούν τα ευρήματα στις ερωτήσεις αναφορικά με την προθυμία των πολιτών να κάνουν το εμβόλιο, το οποίο αναμένεται το προσεχές διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των πολιτών (76%) τάσσεται υπέρ της παράτασης των περιοριστικών μέτρων (lockdown).

Τα εμβόλια

Αρκούντως διχασμένοι εμφανίζονται οι Έλληνες όσον αφορά στο εάν και πότε θα κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό, όταν αυτό εγκριθεί και είναι διαθέσιμο. Το 30% απαντά αρνητικά, ενώ απόλυτη βεβαιότητα διαμηνύει ότι έχει το 37% στο να κάνει το εμβόλιο.

Αξιοσημείωτη είναι η ηλικιακή διάσταση του θέματος, καθώς οι μισοί (51%) εκ των ερωτηθέντων ηλικίας από 17 έως 29 ετών δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να το κάνουν. Το ποσοστό αυτό μειώνεται όσο ανεβαίνει η ηλικιακή ομάδα. Όχι στο εμβόλιο λέει το 36% της ηλικιακής ομάδας 30-44 ετών, το 26% στους 45-59 ετών και 15% στους 60 ετών και άνω.

Μοιρασμένες είναι οι απαντήσεις αναφορικά με το χρόνο που θα κάνουν το εμβόλιο. Το 34% απαντά «το συντομότερο δυνατό», ενώ το 21% «μετά από 2-3 μήνες». «Αρκετά αργότερα» απαντά το 21%, ενώ «Ποτέ» δηλώνει ο 16%. Το 8% δεν έχει καταλήξει και επιλέγει το «Δεν γνωρίζω/δεν απαντά».







Lockdown

Σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων εμφανίζεται υπέρ της παράτασης των περιοριστικών μέτρων, ωστόσο περίπου ένας στους πέντε ζητεί την άμεση χαλάρωση. Το 36% πάντως προκρίνει τη λύση της παράτασης των περιοριστικών μέτρων για όσο χρειαστεί. Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι είναι αυτοί που προηγούνται ανάμεσα σε όσους προτιμούν την άμεση χαλάρωση, σε αντίθεση με τους συνταξιούχους που στη συντριπτική τους πλειονότητα επιλέγουν την παράταση των μέτρων.







Η ανησυχία
Tο 78% των Ελλήνων εκφράζουν ανησυχία για την επιδημία του κορωνοϊού. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ένα 8% που εμφανίζεται αδιάφορο, ακόμα και στα όρια της άρνησης της πραγματικότητας.

Η ανησυχία για την επιδημία έχει σαφή ηλικιακή διαβάθμιση, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση. Όσο νεότερος είναι κάποιος, τόσο μικραίνει η ανησυχία του, ενώ αντιστρόφως όσο μεγαλύτερος είναι κάποιος τόσο αυξάνονται οι φόβοι του απέναντι στην επιδημία. Εύρημα που αξίζει να συζητηθεί είναι ότι ένας στους τέσσερις Έλληνες ηλικίας από 30 έως 44 ετών φέρονται να μην ανησυχούν.





Πρόθεση ψήφου

Η ΝΔ προηγείται με 38% έναντι του 22% του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου (με όλες τις απαντήσεις). Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 5% και το ΜεΡΑ25 με 3%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 6%.



Η ΝΔ συγκεντρώνει το 40% έναντι του 23% του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή επί των εγκύρων). Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 7%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 5% και το ΜεΡΑ25 με 3%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 6,5%.



Στο ερώτημα για την καταλληλότητα για πρωθυπουργός, προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 45%, έχοντας ωστόσο μια μικρή πτώση 2 μονάδων σε σχέση με την έρευνα του Οκτωβρίου. Ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 23%, επίσης με πτώση (1 μονάδα). Το 28% απαντά «κανένας από τους δύο».


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση