GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΒΙΕΝΝΗ! Αλβανός από τα Σκόπια ήταν ο τζιχαντιστής που σκόρπισε τον θάνατο...

Το τέταρτο πρόσωπο που έχασε τη ζωή του κατά χθεσινή επίθεση στη Βιέννη είναι γυναίκα, μετέδωσε το δίκτυο ORF TV, αυξάνοντας τον αριθμό των ...

Το τέταρτο πρόσωπο που έχασε τη ζωή του κατά χθεσινή επίθεση στη Βιέννη είναι γυναίκα, μετέδωσε το δίκτυο ORF TV, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών σε τέσσερις πολίτες, δύο άνδρες και δύο γυναίκες, επιπλέον του δράστη, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά τωναστυνομικών.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ανθρωποκυνηγητό των Αρχών, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες. Μέχρι ώρας έχουν πραγματοποιηθεί δύο συλλήψεις στην πόλη Ζανκτ Πέλτεν, στο πλαίσιο της έρευνας για τα χτυπήματα σε έξι διαφορετικά σημεία της Βιέννης. Παράλληλα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Kurier, βαριά οπλισμένες αστυνομικές δυνάμεις επέδραμαν και ερεύνησαν δύο σπίτια.

Επτά θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και η ζωή τους κινδυνεύει, μετέδωσε σήμερα το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA, επικαλούμενο εκπρόσωπο των υγειονομικών υπηρεσιών. Συνολικά 17 θύματα της επίθεσης νοσηλεύονται, κυρίως με τραύματα από σφαίρες και κοψίματα, δήλωσε η εκπρόσωπος. Τα δέκα άτομα που φέρουν ελαφρότερα τραύματα βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, πρόσθεσε.



"Ισλαμιστής" ο δράστης της τρομοκρατικής ενέργειας

Η χθεσινοβραδινή τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Βιέννης διαπράχθηκε από τουλάχιστον έναν "ισλαμιστή", ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά της αστυνομίας κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών και "συνιστά προσπάθεια αποδυνάμωσης της δημοκρατικής μας κοινωνίας, κάτι που δεν πρόκειται να αποδεχθούμε επ’ ουδενί", δήλωσε σήμερα ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ.

Ο δράστης, "συμπαθών" του Ισλαμικού Κράτους, φόραγε ζώνη που έμοιαζε να περιέχει εκρηκτικά, η οποία όμως αποδείχθηκε πως ήταν ομοίωμα, και ήταν εφοδιασμένος με αυτόματο τουφέκι, ενώ ερευνάται το περιβάλλον του, αλλά δεν είναι δυνατό να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες, για να μην παρακωλυθεί της αστυνομίας.



Ο διευθυντής της εβδομαδιαίας αυστριακής εφημερίδας Falter, Φλοριάν Κλενκ, δήλωσε σήμερα πως ο ένοπλος που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε χθες, ήταν ένας 20χρονος που είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στην αυστριακή πρωτεύουσα και ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών επειδή ήταν ένας από τους 90 αυστριακούς ισλαμιστές που ήθελαν να ταξιδέψουν στη Συρία. Ο 20χρονος είχε καταδικασθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Κούρτιν Σ. είχε "αλβανικές ρίζες", όμως οι γονείς του κατάγονταν από τη Βόρεια Μακεδονία, έγραψε ο Κλενκ στο Twitter, χωρίς να αναφέρει την πηγή της πληροφορίας αυτής. Η αστυνομία πίστευε πως δεν ήταν ικανός να σχεδιάσει επίθεση στη Βιέννη, πρόσθεσε ο Κλενκ.

Ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ επιβεβαίωσε πληροφορία που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων APA ότι ο δράστης είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση 22 μηνών τον Απρίλιο 2019.

Τον Δεκέμβριο 2019 αποφυλακίσθηκε πρόωρα λόγω του νεαρού της ηλικίας του. Ο 20χρονος καταγόταν από την Βόρεια Μακεδονία και είχε και την αυστριακή υπηκοότητα, διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο δράστης "εξουδετερώθηκε" στις 20:09 τοπική ώρα (21:09 ώρα Ελλάδας) δήλωσε ο πρόεδρος της αστυνομίας της Βιέννης Γκέρχαρντ Πιουρστλ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου το πρωί, ενώ, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή δημόσιας ασφάλειας, Φραντς Ρουφ, οι αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν χρησιμοποιώντας μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης το διαμέρισμα του δράστη.



Ο 20χρονος είχε αναρτήσει τον λογαριασμό του στο instagram κάποιες φωτογραφίες, όπου έδινε όρκο αφοσίωσης και πίστης στον ISIS. Στη φωτογραφία που δημοσιεύει η Bild, o άνδρας κρατά στα χέρια του δύο όπλα, που ταιριάζουν με αυτά που κρατούσε ο μακελάρης στη Βιέννη.

Ο άνδρας τοποθέτησε στο πάτωμα ένα σύνθημα της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης με πυρομαχικά, ενώ την ημέρας της επίθεσης φέρεται να έστειλε σε δύο φίλους του ένα βίντεο από την επίθεση στο γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo.

Σημειώνεται ότι περί τους 150 πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας εντάχθηκαν, ανάμεσα στο 2012 και το 2016, στις τάξεις ισλαμιστικών οργανώσεων για να πολεμήσουν στο Ιράκ και την Συρία. Η ροή αυτή μειώθηκε από το 2016.

Οι περισσότεροι στρατολογήθηκαν στους κόλπους της αλβανικής, μουσουλμανικής μειονότητας της Βόρειας Μακεδονίας, μίας κοινότητας που θεωρείται μετριοπαθής και αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο των 2,1 εκατομμυρίων κατοίκων της κυρίως σλαβικής, ορθόδοξης βαλκανικής χώρας.



Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στην Αυστρία

Η αυστριακή κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος μετά την τρομοκρατική επίθεση.

"Οι σκέψεις μας και η συμπόνια μας είναι με τα θύματα, τους τραυματίες και τις οικογένειές τους σ' αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες για τη δημοκρατία της Αυστρίας", δήλωσε ο Κουρτς πριν από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Το εθνικό πένθος θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη, αποφάσισε η κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση