GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ η λειτουργία της ΜΕΘ κορονοϊού του Θριασίου...»

  Κινδυνεύει η λειτουργία της ΜΕΘ COVID του ΘΡΙΑΣΙΟΥ Νοσοκομείου. Να ενισχυθούν οι ΜΕΘ του νοσοκομείου με προσωπικό για να εξασφαλιστεί η ασ...


 Κινδυνεύει η λειτουργία της ΜΕΘ COVID του ΘΡΙΑΣΙΟΥ Νοσοκομείου. Να ενισχυθούν οι ΜΕΘ του νοσοκομείου με προσωπικό για να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία τους

Κάτω από το βάρος της εξάπλωσης της επιδημίας και μπροστά στις μεγάλες ελλείψεις σε κρεβάτια ΜΕΘ και ειδικευμένους γιατρούς, η κυβέρνηση της ΝΔ, με μεγάλη καθυστέρηση, προχώρησε στην ψήφιση τροπολογίας για την πρόσληψη 300 γιατρών στις ΜΕΘ, από τους οποίους οι 100 είναι επιλαχόντες σε κρίσεις για ήδη προκηρυγμένες θέσεις και προσλαμβάνονται με τρίμηνες συμβάσεις.

Η τροπολογία αυτή, που περιλαμβάνει και υποχρεωτικές μετακινήσεις εργαζομένων από δημόσιες και ακόμα και από ιδιωτικές μονάδες υγείας, επιβεβαιώνει αυτό που όλοι γνωρίζουμε, όσο και αν η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθούσε να το κρύψει. Ότι δηλαδή δεν υπήρξε ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας, με αποτέλεσμα τα δημόσια νοσοκομεία να κινδυνεύουν να καταρρεύσουν κάτω από το βάρος της εξάπλωσης του 2ου κύματος της επιδημίας.

Ταυτόχρονα, αποδεικνύεται αυτό που επίμονα ζητούσε η ΟΕΝΓΕ και το Σωματείο μας και αρνιόταν μέχρι σήμερα η κυβέρνηση. Ότι, δηλαδή, υπάρχει η δυνατότητα και η επιτακτική ανάγκη για άμεση πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού, με επείγουσες διαδικασίες.

Ακόμα όμως και μπροστά στην σημερινή εκρηκτική κατάσταση, η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται πεισματικά να προχωρήσει στην αναγκαία μονιμοποίηση των χιλιάδων εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Ενώ και οι 300 προσλήψεις γιατρών – που χρειάζεται να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις υπουργείου Υγείας και ΥΠΕ προς την ΟΕΝΓΕ για πρόσληψη όλων με μόνιμη σχέση εργασίας – δεν αρκούν για να δώσουν λύση στο πρόβλημα, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των προσλαμβανομένων ήδη εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Επομένως δεν πρόκειται για ουσιαστική ενίσχυση αλλά για ανακύκλωση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού. Ανακύκλωση, που κινδυνεύει να προκαλέσει σοβαρότατο πρόβλημα στις ΜΕΘ του ΘΡΙΑΣΙΟΥ και πολλών άλλων νοσοκομείων , με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη ΜΕΘ Κέντρου Εγκαυμάτων που θα αποψιλωθεί - γιατί θα φύγουν, αν αποδεχτούν την πρόσληψη τους, 6 γιατροί - την ίδια στιγμή που νοσηλεύονται ασθενείς με COVID-19. Γεγονός που καθιστά πολλαπλά αναγκαία τη διατήρηση της συνοχής της ομάδας των γιατρών της ΜΕΘ.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις νοσηλευτικού, βοηθητικού υγειονομικού (τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου) και προσωπικού καθαριότητας στη Γενική ΜΕΘ και στη ΜΕΘ Κέντρου Εγκαυμάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε κάθε ΜΕΘ - αντί γι τον προβλεπόμενο αριθμό 33 νοσηλευτών, εργάζονται μόνο 25 νοσηλευτές, ενώ στη ΜΕΘ Κέντρου Εγκαυμάτων οι ανάγκες για νοσηλευτικό προσωπικό για νοσηλεία ασθενών με COVID-19 είναι επιπλέον αυξημένες κατά 50%. Αποτέλεσμα είναι οι συνάδελφοι να αναγκάζονται να παραμένουν πολλές ώρες, ντυμένοι με προστατευτικές στολές, αφού δεν «φτάνουν» σε κάθε βάρδια για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.

Για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, δεν επαρκούν ούτε οι φυσικοθεραπευτές - που, εκτός από την καθημερινή τους προσφορά, έχουν σοβαρό ρόλο στη νοσηλεία και αποκατάσταση ασθενών με COVID-19 και χρειάζεται να ενισχυθούν με 4 τουλάχιστον επιπλέον εργαζόμενους.

Για να εξασφαλισθούν ασφαλείς συνθήκες λειτουργίας των ΜΕΘ, χρειάζεται:
► να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, ΣΟΧ)
► να συσταθούν και καλυφθούν άμεσα τουλάχιστον 5 νέες οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών, 20 θέσεις νοσηλευτών και 4 θέσεις φυσικοθεραπευτών για τις ΜΕΘ του νοσοκομείου.
► για την άμεση πρόσληψη μόνιμου νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού, να αξιοποιηθούν οι καταστάσεις επιλαχόντων στην προκήρυξη 2Κ και οι καταστάσεις συμμετεχόντων για επικουρικό προσωπικό.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο 
   Ο Πρόεδρος                           Η Γραμματέας 
Βαρδαβάκης Μανώλης          Φεργάδη Αννα

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση